Dodaj do ulubionych

słodkości bez piekarnika

13.11.04, 16:56
z racji tego, że mam do dyspozycji piekarnik elektryczny, ale instalacja elektryczna jest do bani (a że to mieszkanie wynajmowane, to nic z tym nie mogę zrobić), to muszę robić słodkości, czyli desery, bez pieczenia (gotować mogę, bo na gazie).
proszę o propozycje takich właśnie.
póki co w moim repertuarze są:
budynie, galaretki, sałatki owocowe, sernik na zimno, dzisiaj pokusiłam się o szyszki z ryżu preparowanego.
ale skoro co kraj, to obyczaj, to i co dom, to inny sposób przygotowywania, sernika np., a więc bardzo proszę o propozycje, co jeszcze można robić i ewentualne przepisy
Obserwuj wątek
    • kkkarolina Re: słodkości bez piekarnika 13.11.04, 17:22
      Wafle na przyklad można zrobić.
      Ja przed chwilą zrobiłam. Trochę zboczyłam z przepisu oryginalnego (zagotowałam 1,5 litra mleka z kologramem cukru i ćwiartką kostki masła), wyszło strasznie rzadkie pomimo długiego gotowania, przełożyłam 3 wafle :). I są pyszne. I to zaraz po przełożeniu. NIe trzeba czekać aż nawilgną :)

Polecam
      • Gość: Ania Re: słodkości bez piekarnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 19:36
        Ja
        często robię coś w rodzaju tortu ale z galaretek;
        # różnego smaku galaretki rozprowadzić i zostawić do stężenia .Pokriić w kostkę
        i wrzucuć do tortownicy .
        Następnie 0,5 l kwaśnej śmietany wlać do naczynia ,1 szklankę cukru i cukier
        waniliowy ,wyrobić mikserem dodać rozpuszczoną zelatynę (6 łyżeczek żelatyny
        zalać gorącą wodą ,ciągle mieszając aż przestygnie )szybko miksować już z
        żelatyną .Wylać śmietanę do tortownicy i wymieszać z galaretkami .Zostawić do
        stężenia ,na wierzcz ułorzyć owoce i zalać galaretką .Jest to smaczny deser coś
        w rodzaju tortu .Bardzo smaczne .Pozdrawiam

• Gość: Cynamoon Re: słodkości bez piekarnika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 19:39
          Snickers Dziuuni. Poszukaj, przepis byl na forum pare dni temu ;-)
    • libra.a Re: słodkości bez piekarnika 13.11.04, 21:33
      dziękuję za dotychczasowe propozycje i na pewno będę szperać we wcześniejszych przepisach.
      pozdrawiam! :-)
      • Gość: bynight Racuchy... IP: *.dip.t-dialin.net 14.11.04, 11:18
        sa pyszne zwlaszcza, jak je sie raz na rok :-) Smaze racuchy drozdzowe z
        kawalkiem jablka w srodku, w ciescie jest plaska plyzeczka cukru trzcinowego. Na
        cieple usmazone racuchy, klade zimny brzoskwiniowy dzem maminej roboty i wcinamy.
        Proste bardzo, ale dalo nam niesamowite wrazenia :-)
        • siostraheli roladka kokosowa bialo-czarna 14.11.04, 14:24
          1 warstwa (biala):
          10 dkg masla
          10 dkg cukru pudru
          10 dkg kogosu
          zagniesc, wsadzic na chwile do lodowki

2 warstwa (czarna):
          20 dkg herbatnikow (najlepsze petitki) zmielic nz proszek
          kieliszek b. mocnej kawy
          kieliszek spirytusu lub rumu
          2 lyzki kakao
          wszystko zagniesc na jednolita mase i zrobic kulke

rozwalkowac mase czarna na papierze do pieczenia
          na placek 3-5 mm
          na to rozwalowac biala mase rowna warstwa
          zwinac dosc scisle w rolade wzdluz dluzszego boku
          owinac papierem do pieczenia lub folia spozywcza
          i wszdzic do lodowki, lub na chwile do zamrazalnika.
          Kroic na 7 milimeteowe plastry i podawac
    • dorota20w Re: słodkości bez piekarnika 14.11.04, 14:20
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17421042&a=17431959
    • cipcipkurka Tiramisu :-))n/t 14.11.04, 14:28

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka