Dodaj do ulubionych

Młynek do kawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.04, 21:38
Hej! Mam pytanie - kupujecie mieloną kawę czy mielicie? Ja do tej pory
kupowałam gotowca, ale ostatnio postanowiłam poprawić sobie trochę jakość
życie i kupić młynek. Przeszukałam internet i tu niespodzianka: popularne są
młynki ręczne. Moja mama ma na prąd, ale mnie kusi taki retro, bo i
ładniejszy i prądu nie zużywa. Macie może taki? Jak sie sprawuje?
Obserwuj wątek
    • lunatica młynki retro bywają śliczne, 14.11.04, 21:45
      ale i te stylizowane na retro są fajne, można znaleść na pchlich targach, albo
      na allegro: tinyurl.com/6ahen
      • marghe_72 Re: młynki retro bywają śliczne, 14.11.04, 21:48
        Problem jest jednak z dostępnoscią i cenami kaw nie mielonych :(
        m.
    • Gość: as Re: Młynek do kawy IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 14.11.04, 22:26
      Prawdziwy kawiarz kupuje wylacznie kawe w ziarnach. Ta zmielona traci smak pol
      godziny po zmieleniu. No niech bedzie, w 45 minut po zmieleniu. ;^)

Mlynek najlepiej elektryczny! Prad zuzywa a jakze, ale za to mieli na pyl.
      Ten reczny mieli tylko na tyle na ile sily w rekach starcza. Przez lata mialam
      wylacznie reczny (az do 24 roku zycia). W pewnym momencie przestalam pic kawe,
      bo mi sie nie chcialo mielic. Byl antyczny, wiec jak w koncu mnie bylo stac na
      elektryczny to go szybko spieniezylam. Ktos mi powiedzial ze sprzedalam go za
      male pieniadze. Mi bylo wszystko jedno. Byle tylko nie bylo go u mnie w domu.

Mlynek powinien byc jak ten po prawej:
      www.braun.com/na/products/fooddrink/breakfast/coffeemills/models.html
      Kawa po zmieleniu nie moze byc przesypywana do drugiego pojemnika/szuflady -
      mielacy ma wtedy calkowita kontrole nad stopniem zmielenia. W wypadku mlynka
      po lewej stronie webpage - kontrole nad gruboscia zmielonej kawy ma inzynier
      ktory sobie ten mlynek wymyslil, a jak wiadomo inzynierowie maja czasem dziwne
      pomysly. To jest istotne nawet jesli zdecydujesz sie na zakup recznego mlynka,
      co jednak mocno odradzam.
      • nadal-jestem Re: Młynek do kawy 14.11.04, 22:53
        Kawa zmielona w mlynku recznym jest lepsza , taka kawa lepiej smakuje ,
        prawdziwy kawosz nie stosuje mlynka elektrycznego , taki prawdziwy kawosz ci
        nawet rozpozna w czym byla kawa mielona , no i nie widze problemu w zmieleniu
        kawy , no ale jak ktos jest slabiak to moze ma problem , brak czasu jeszcze
        potrafie zrozumiec. No ale jak ktos nie ma ochoty mielic , to po co mlynek
        elektryczny skoro dzis mozna bez problemu kupic kawe zmielona.
        • Gość: as Re: Młynek do kawy IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 14.11.04, 23:55
          Gratuluje sily w rekach!

Kawe kupuje wylacznie NIE zmielona. Kawa musi byc oczywiscie 100% arabika i
          musi byc palona co najwyzej 3 tygodnie wczesniej. Kawa, ktora lezy na polce
          sklepu powyzej 3 tygodni stracila zupelnie smak, niezaleznie od tego w jakim
          opakowaniu jest przechowywana. Warto wydac kazde pieniadze na dobra kawe. I
          zadnych na marna.

Moze byc palona roznie - osobiscie preferuje palona na brazowo (po wiedensku),
          niz na czarno (po wlosku, lub jak chca inni po francusku). Ale to kwestia
          preferencji i rodzaju kawy (na przyklad Kenya AA jest duzo lepsza palona
          czarno, a Antigua z Gwatemali na brazowo).

Co do metody mielenia? No coz. Jest to istotne w zaleznosci od tego jaka kawe
          sie pije. Grubo mielona do perkolatora, zmielona na pyl po turecku, czy
          wietnamsku.

Poza tym, sprobowalam obywdu rodzajow mlynkow i w kwestii jakosci kawy - nie
          zauwazylam roznicy, za to reczne krecenie doprowadzalo mnie do furii (o czym
          juz wspomnialam).

Generalnie: duzo wazniejszy jest gatunek i swiezosc kawy niz mlynek w ktorym
          jest mielona. Dlatego z glebokim powatpiewaniem czytam uwagi o kupowaniu
          zmielonej kawy. Tak wiec, pomimo goracych namow, pozostane przy moim
          elektrycznym mlynku i internetowej palarni kawy Cafe Maison).
    • ampolion Re: Młynek do kawy 15.11.04, 00:25
      Mynki ręczne, staroświeckie mielą; młynki nowoczesne, elektryczne rozbijają.
      Efekt nie ten sam i smak chyba też nie.
      • Gość: as Re: Młynek do kawy IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 15.11.04, 01:22
        Smiem zauwazyc, ze mlynek Brauna do ktorego podalam link (ten po lewej
        stronie), jest zbudowany dokladnie tak samo jak mlynki reczne i funkcjonuje
        dokladnie na tej samej zasadzie. Tylko zasilanie jest elektryczne zamiast
        recznego.

Mialam kiedys podobny: mieli kawe jak w zarnach (co wedle Ciebie daje kawie
        lepszy smak), za to jest glosniejszy od "normalnego" mlynka, i tak samo jak
        reczne mlynki: ciezko sie go czysci i nie da sie dobrze kontrolowac ostatecznej
        grubosci zmielonego ziarna. Dlatego wymienilam na ten z nozykami jak
        helikopter.

Ktos mi mowil, ze najlepsze mlynki to te stozkowe (elektryczne) czesto
        spotykane w kawiarniach bo nie zagrzewaja ziarna i miela powoli i jednolicie.
        Ale poniewaz pije zwykle lepsza kawe w domu niz w kawiarniach (ta "rozbita" nie
        mielona) - naprawde nie rozumiem o czym mowa.
        • ampolion Re: Młynek do kawy 15.11.04, 02:53
          Czy chdzi o ten? Bo chyba i ty i ja mamy rację: mówią o nim, że raczej "tnie"
          niż "rozbija" kawę.
          midwello.notlong.com
    • brunosch Re: Młynek do kawy 15.11.04, 12:17
      Młynki dzielą się na żarnowe i udarowe. Udarowe, jak nazwa wskazuje - kruszą
      ziarna uderzając nimi o wnętrze młynka, a żarnowe - miażdżą pomiędzy dwiema
      płytami (a właściwie walcami) o coraz drobniejszym ząbkowaniu. Sposób zasilania
      (prąd, ręka, kocioł parowy czy siła wiatru) w żaden sposób nie wpływają na
      jakość kawy.

Na jakość kawy ma wpływ jedynie - jakość kawy (kiedy palona, jak, od jak dawna
      w sklepie sobie stoi, jak była paczkowana, jej gatunek i inne takie duperele)
      • invicta1 Re: Młynek do kawy 15.11.04, 12:20
        no i żarnowe są lepsze od udarowych warto dodać
        • brunosch Re: Młynek do kawy 15.11.04, 12:24
          > no i żarnowe są lepsze od udarowych warto dodać

Warto. I warto przypomnieć, że obojętne - czy młynek jest żarnowy ręczny, czy
          elektryczny - nie ma to wpływu na smak kawy, za to na szybkość jej
          przygotowania - i owszem.
          • invicta1 Re: Młynek do kawy 15.11.04, 12:46
            brunosh no to po kawce:)pozdrawiam i zgadzam sie w całej rozciągłości
    • qubraq Re: Młynek do kawy 15.11.04, 20:55
      Bruno, juz sie chwaliłem że mam młynek mojej babci sprzed 1914 roku ale on nie
      jest żarnowy a rdzeniowy: żeliwny ślimak podobny do tego w maszynce do mięsa
      rozciera materiał (tu ziarna kawy) między wirnikiem a również żeliwnym korpusem
      specjalnie w tym celu ukształtowanym w środku, o coś takiego jak ten kupowany
      od Rosjan na Stadionie za 8 zet. Tu ucieranie dokonuje sie w gnieździe
      stożkowym podobnie jak w młynku do pieprzu! Ten typ młynków był również używany
      w delikatesach CDT za peerelu kiedy kupowało sie 100 g Santosa albo Orientu (za
      18 - 25 zet)i ekspedientki na miejscu mieliły, pamiętasz?
      Andrzej
      • brunosch Re: Młynek do kawy 16.11.04, 10:29
        fakt mielenia kawy pamiętam, ale nie interesowało mnie życie wewnętrzne
        młynka ;)
        Za to teraz zerknąłem w głąb mojego młynka na korbkę i on też ma stożek, ale z
        ząbkami. Tyle zdołałem stwierdzić na oko, rozbierać mi się go nie chciało, w
        dodatku po takim zabiegu parę detali zostaje na biurku, a młynek jest (póki co)
        sprawny.
        Co do ekspedientek mielących kawę - rodzina miała ograniczone zaufanie do nich,
        co w latach "przejściowych trudności w zaopatrzeniu rynku w kawę" wydawało się
        prawdopodobne.
        • Gość: Renata Re: Młynek do kawy IP: 192.39.188.* 16.11.04, 12:31
          As, proszę napisz coś więcej o internetowej palarni kawy Cafe Maison.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka