Dodaj do ulubionych

pomysły na prezenty świąteczne, które można zjeść!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 21:58
W tym roku mam mało pieniążków na prezenty!Czy własnej roboty np. przetwory z
ładnymi etykietkami na słoiczkach to dobry pomysł?Poddajcie mi proszę pomysły
co zrobić! Zrobiłam konfiturę z gruszek, ale czy ktoś ma przepis na konfiturę
w wersji extra np. z gruszek z dodatkami np. z imbirem, jak to przyrządzić?

PS. Zapakuję słoiczki w koszyk wiklinowy, ale co można tam jeszcze dołożyć (
niedrogiego i pysznego)
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 22:10
      moim zdaniem bardzo dobry.

Polecam wyprobowany przeze mnie i spora częsc rodziny krem cytrynowy i
      pomaranczowy. Zaznaczam,ze nie moze on długo stać..zatem nalezy go robic w
      ostatniej chwili.

Jesli lubisz ostre potrawy to zrob pomidorki koktajlowe w occie., Wyglądają
      ładnie i smakują rewelacyjnie (moim zdaniem)

co do konfitury.. zrób tak samo jak swoją tyle, ze dodaj ciut startego swiezego
      imbiru.
      • Gość: karola Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 22:17
        A przepis na krem?Mogę poprosić?
        Czy można dodać coś jeszcze do gruszek? Wanilia może?Ale laska wanilli jest
        droga?Nigdy nie kupowałam,ale cukier waniliowy to nie za dobry pomysł do
        konfitury!?
        • Gość: marghe_72 Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.acn.waw.pl 18.11.04, 22:27
          ja dodawałam zarówno cukier waniliowy jak i laskę (Ceny nie pamietam)

krem cytrynowy:
          banał - tyle ze upierdliwy :)
          skórka z 3 cytryn, sok z 2, 115 g masła . 225 (chyba) cukru - wsypac do miski,
          miskę wstawic do naczynia z bardzo goraca wodą (mozna postawic na gazie).
          Mieszac trzepaczką az sie cukier i masło rozpuszczą/
          Wbic całe 2 jajka. Nadal ubijac (no bez przesady, energicznie mieszac
          trzepaczką) aż zacznie gestniec. Co jakis czas mozna właczyć gaz pod garnkiem z
          woda zeby sie porzadnie nagrzała.
          Wlac do słoiczków. albo zjeśc

pomaranczowy robi sie tak samo (te same ilosci soku itp + sok z 1/2 cytryny)
      • egipcjanka15 Do Marghe 28.11.04, 13:35
        Przepis na te pomidorki koktajlowe w occie, prosze (tu intonacja wypowiedzi
        Osla z pierwszej czesci Shreka)
    • lunatica mnie spodobał się ten przepis 18.11.04, 22:21
      Marmolada z pomarańczy z czekoladą

(na 5 słoików 0,25 l)

1 kg + 2 pomarańcze, 1 kg jabłek granny smith, 250 g czarnej gorzkiej
      czekolady, 1,1 kg cukru

Jabłka myjemy i nie obierając, przecinamy na ćwiartki. Wkładamy do rondla,
      dodajemy 90 ml wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 40 min,
      często mieszając. Wywar z jabłek przelewamy przez gęste sito, przyciskając
      owoce drewnianą łyżką, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku. Dodatkowo
      pozostawiamy je na tym sicie do odcieknięcia jeszcze na co najmniej 4 godz. Po
      tym czasie cedzimy wywar raz jeszcze przez bibułę filtracyjną lub zwilżoną
      gazę. Odlewamy 50 ml soku (resztę można wypić). Wyciskamy sok z 1 kg pomarańczy
      i wyskrobujemy z nich miąższ. Myjemy pozostałe 2 pomarańcze i kroimy na bardzo
      cienkie plasterki. Do rondla wlewamy 20 ml wody i wrzucamy 200 g cukru.
      Gotujemy ok. 20 min (musi powstać gładki syrop). Dodajemy 50 ml soku
      jabłkowego, sok i miąższ z pomarańczy oraz resztę cukru. Gotujemy ok. 10 min.
      Zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę posiekaną na grube kawałki i mieszamy do
      całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i zostawiamy na
      ogniu 20 min. Pięć minut przed końcem gotowania wrzucamy plasterki pomarańczy.
      Nakładamy do słoików i szybko zakręcamy.

kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,2357887.html
      • Gość: Karola Re: mnie spodobał się ten przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 22:48
        Widziałam zdjęcie tego pomarańczowo-czekoladowego cuda!Wygląda niesamowicie!
        Wyprobowalas moze ten przepis? I jak w smaku????
      • tobika Re: mnie spodobał się ten przepis 22.12.04, 08:44
        skusiłam się wczoraj na zrobienie jej
        niestety - dopiero podczas robienia przeczytałam dokładnie przepis
        - z 1 kg jabłek otrzymać 50 ml soku? - trochę to pracochłonne i teraz się
        zastanawiam, czy nie lepiej było kupić po prostu bardzo dobrego soku jabłkowego
        - 1,1 kg cukru na 1 kg pomarańczy i 1,5 czekolady gorzkiej to moim zdaniem
        bardzo dużo i wyszedł ulepek (ale może tak miało być?)
        - wrzucenie całych plasterków pomarańczy zaskutkowało natychmiastową goryczą,
        której nie zabija nawet ta ilość cukru
        - efekt wyszedł raczej konsystencji zupowej, stało całą noc i dalej jest zupa

...ale, ta zupa jest bardzo dobra i zamierzam zmodyfikować przepis (mniej
        cukru, nie plasterki, a pokrojony świeży miąższ i skorka bez tego białego,
        dodać cukru żelującego itp) i skorzystać z niego jeszcze

• sawsan83 Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 18.11.04, 23:18
      rodzynki w alkoholu (np. do herbaty), likier z owocow mango, pomarancze w
      alkoholu, cantuccini, jakies trufle czekoladowe, kruche pierniczki lub inne
      pyszne ciasteczka, np. migdalowe (zapakowane w swiateczna puszke lub celofan ze
      wstazeczka).
    • Gość: marghe_72 Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.acn.waw.pl 19.11.04, 14:30
      up. Bo mi sie temat podoba
    • marghot Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 19.11.04, 14:33
      pierniki w kształtach choinki, gwiadki ozdobione lukrem (np. także z
      przywieszką) ułożone w kartoniku na sianie.

ktoś podawał wczoraj przepis na śledziki w cytrynie

gruszki w occie doprawione goździkami

Oczywiście ładne słoiczki, z gustownymi etykietkami
    • marpiwoszwe Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 19.11.04, 20:26
      A ma moze ktos jakies przepisy na ciasteczka ktore mozna zrobic wczesniej przed
      swietami(tak 2-3)tygodnie?? I jeszcze najlepiej zeby dlugo sie trzymaly po
      swietach.
      • Gość: jo.hanna ciasteczka IP: *.kabel.telenet.be 19.11.04, 20:33
        w zeszlym roku dawalam w prezencie kolorowe puszki wypelnione mieszanka
        ciasteczek wlasnego wypieku: byly tam chocolate chip, owsiane z rodzynkami i
        peanut butter. Do tego dorzucilam wlasna mieszanke herbatowa--czarna herbata
        wymieszna z gozdzikami, i kawalkami cynamonu. Obdarowywalam w ten sposob
        wszystkich przyjaciol i rodzine meza i wydawali sie raczej zadowoleni.
        • marpiwoszwe Re: ciasteczka 19.11.04, 22:34
          A moglabym dostac przepis na te owsiane z rodzynkami.A co do tej herbaty to ile
          tych gozdzikow na ile herbaty i jak "zrobic"kawalki cynamonu??
          • Gość: jo.hanna herbata. Ciasteczka owsiane IP: *.kabel.telenet.be 20.11.04, 00:29
            uzywam cynamonu w kawalku, wkladam do woreczka i znecam sie nad nim walkiem.
            Mieszam taka pokruszona kore, kilka pogniecionych gozdzikow z 10 dag czarnej
            herbaty. Jesli mam cieniutkie plotno to robie "tutki" z herbata lub szyje
            malutkie woreczki do ktorych wrzycam 1 lyzeczka herbaty z dodatkami i zawiazuje.
            Wlasciwie, mozesz dac cynamonu ile chcesz, bo to w sumie sprawa smaku. Co do
            ciasteczek to podaje amerykanski przepis. Jesli ci nie podchodzi, to kilka dni
            temu byl chyba watek o ciasteczkach owsianych. Poza tym wydaje mi sie, ze i
            Cynamoon i Giezik mieli jakies przepisy...
            1/2 szklanki masla
            1/2 szklanki cukru
            1/2 szklanki brazowego cukru
            1 jajko
            1/2 lyzeczki soli
            1/2 lyzeczki do proszku do pieczenia
            1 lyzeczka esencji waniliowej (mozesz ja zastapic 1 lyzka cukru waniliowego. Tak
            wiec cukier bedzie 1/2 szklanki cukru minus jedna lyzka)
            3/4 szklanki maki
            1 szklanka platkow owsianych
            1/2 lyzeczki cynamonu
            1/4 lyzeczki zmielonych gozdzikow lub galki muszkatulowej
            platki kokosowe (niekoniecznie. Ja robie bez, w zamian sypie garsc rodzynek)
            Mieszasz cukry i ucierasz z maslem. Gdy wszystko jest dobrze wymieszane,
            dodajesz jajko, sol, proszek do pieczenia, wanilie. Mieszasz i dodajesz platki
            owsiane, make, cynamon, gozdziki i rodzynki lub kokos. Na dobrze natluszczone
            blache nakladasz "kupki" ciasta w odstepach ok 4 cm (ciasteczka sie rozplywaja w
            czasie pieczenia). Pieczesz w temperaturze 175 przez 8-10 min az ciasteczka sie
            zarumienia. Moje "kupki" to czubata lyzeczka lub niepelna lyzka stolowa.
            • Gość: Hela prezenty jadalne IP: *.bb.online.no 20.11.04, 00:50
              Wypozyczylam sobie z biblioteki ksiazke o prezentach "jadalnych" i jest tam
              pelno fajnych pomyslow, np. galaretka czosnkowa, chutneje, sledzie w roznych
              zalewach, no i pyszne slodkosci.
              Obiecuje solennie w weekend wpisac kilka, teraz juz noc gleboka...
              • Gość: cat-lover Re: prezenty jadalne IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 20.11.04, 01:16
                Mozna tez wlasnorecznie "dorobione" oliwy i octy, np. chili, ziolami,
                czosnkiem.....
                Albo ladne pudelko z kilkoma rodzajami swiatecznych ciasteczek-bardzo u nas
                popularne!
    • Gość: ada Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.cable.mindspring.com 20.11.04, 03:40
      Sernik w ksztalcie serca z truskawkami na wierzchu (raczej amerykanski)

Czekoladki z bombonierki wyciagnac , przewiazac zwyklym sznurkiem , ulozyc w
      kopczyk na paterce , obwiazac calosc celofanem.
    • Gość: Pichciarz Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.proxy.aol.com 20.11.04, 04:24
      Coś w tym stylu?
      www.fabulousfoods.com/holidays/xmas/gifts.html
    • Gość: jacek1f Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.chello.pl 20.11.04, 16:15
      Pomysł świetny, od lat uskuteczniany u mnie:
      1. Chutneye z roznych owocow;
      2. mieszanki marynaty;
      3. pasta z bobu pikantna;
      4. mus z papryki czerwonej;
      5. śledzie cytrynowe; tu jeszcze raz przepis - bo warto:
      "Na paczke lub dwie matyjasow):
      Namaczam sledzie z godzinke i kroje je na male kawalki (bedzie latwo ukladac w
      malych sloikach); Teraz najgorsze i najlepsze za razem: cytryny - kilo cytryny
      trzeba obrac cieniutko ze skorki czystej i zdrowej, tak zeby w ogole nie bylo
      bialego. Probowalem zesterem, ale jednak maly ostry noz jest najlepszy. Kroimy
      skorke w malenkie kilkumilimetroiwe paseczki-kawalki. Powinna wyjsc taka
      miseczka pelna tego. Wyciskam sok z cytryn. Obok w innej miseczce mam goździki.
      Na dno sloika warstwa skorek, 2-3 gozdziki, sledzie (jedna warstwa!) i tak az
      do samego wierzchu naprzemiennie. Ladnie wyglada jak na wierzchu zostaje
      warstwa skorki i gozdzik. Teraz zalewamy to sokiem z cytryny, powoli i
      cierpliwie zeby zalac calosc i zeby powietrze nie zostalo. Jesli maja postac
      dluzej niz KONIECZNY tydzien, to lejemy troche oliwy na wierzch przed
      zakreceniem. Rozplywaja sie w ustach, nie wspomne jakim dodatkiem sa do
      kieliszka. Mozna pobawic sie w dosmaczenie i dodac skorke mandarynki, ziarnko
      kardamonu... Smacznego...................."
      Do tego dochodza nalewki: pigwówka, malinówka, wiśniówka i w tym roku
      truskawkówka - ale to żeby na Święta było, to trzeba zaczą znaaaacznie
      wcześniej...
      papa
      • Gość: jswm Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 17:24
        a czy te śledzie to mogą byc takie jak np Lisnera - w oleju?
        • Gość: jacek1f Re: pomysły na prezenty - do jswm IP: *.chello.pl 28.11.04, 17:18
          Tak, mogą, ale dobrze opłucz z oleju Liesnerowskiego, przed robieniem i
          zalaniem swoja oliwa.
      • irajar Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 17.12.04, 10:22
        Jacku,
        zrobilam wczoraj sledzie wg Twojego przepisu, ale nie na prezent, tylko zeby
        podac na stol. Stad moje pytanie - jak je serowowac? Bez cebuli? Bez oliwy? Tak
        po prostu, za tydzien oczywisice, wyjac na polmisek i moze przybrac plasterkami
        cytryny? Czy ty moze zalewasz oliwa? Albo obsypujesz cebulka w kosteczke? Z
        gory dziekuje za rady. Chcialabym zablysnac pysznym sledziem na skladkowym
        spotkaniu swiatecznym.
        Ija
        • jacek1f Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 17.12.04, 10:45
          Już spieszę .... ja podaje je soute, z kawałeczkami cytryny. One są bardzo
          mocne i charakterystyczne, a i tak zostaje na nich oliwa ze słoiczka z zalania.
          Nie probowalem z cebulką, no bo obok zawsze stoi innych kilka "cebulkowców".
          Możesz, żeby było łądniej dodać kilka cząstek mandarynki :-) Pasują, zreszta
          często można też dodać obraną do śledzi.
          Ja dziś właśnie bedę strugał skórki :-)))
          • irajar Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 17.12.04, 11:05
            A ja nie zalalam oliwa. Tylko samym sokiem. Bo zrozumialam, ze jak maja stac
            dluzej to trzeba oliwe. A jak tydzien to nie. Myslisz, ze powinnam polac troche
            oliwa - serwowane beda 24 i 25?

Z tym struganiem, to sie przyznam, ze z czesci scieralam na tarce i widze
            roznice - te obierane i krojone na niteczki pozostaly suche, a te tarte
            wilgotne. Ale juz nie mialam sily. Nastepnym razem sprobuje wg. orginalu!
            I.
            • jacek1f Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 17.12.04, 11:11
              Nie, nie nie musisz polewac oliwą, spokojnie.
              Może jak sama po cichutku spróbujesz wcześniej kawałeczek :-), to zdecydujesz,
              czy skropić je na talerzyku już trochę oliwą ? Tak będzie najlepiej - to juz
              smak decyduje. A smak, to ... smak:-)
              • irajar Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 17.12.04, 12:45
                Oczywisice masz racje - poprobuje i zobacze. Narazie nie przedobrzam :-)
                Dzieki!!!
    • Gość: madzis przyprawione oliwy i ocet winny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 12:54
      to fajny pomysł na efektowny i praktyczny prezent bo przyprawiony ocet i oliwa
      nie jest tylko ozdobą,ale dodatkiem do potraw, ja znalazłam takie przepisy:

PRZYPRAWIANIE OCTU WINNEGO:
      do moździerza włożyc przypray(np.rozmaryn.szałwia,tymianek) i szalotki i
      częściowo zmiażdzyc, potem przełożyć to do czystej szklanej butelki lub słoika.
      powoli podgrzewac ocet winny do tem. około 37 stopni, zalac nim przyprawy i
      wypełnic nim całe naczynie. szczelnie zamknąć i odstawić na 2 tygodnie w
      nasłonecznione miejsce. Kiedy ocet przejdzie smakiem przypraw,przelać go przez
      sitkko i włożyc nowe przyprawy.
      PRZYPRAWIANIE OLIWY:
      4 papryczki chili nakłuć widelcem,a nastepnie do szklanego naczynia z pokrywką
      włożyć całą bazylię,cale ziarna pieprzu i oczywiscie papryczki, zalać to
      wszystki oliwą i zamknąc. Odstawic na naslonecznione okno,codziennie potrząsać
      naczyniem,po dwóch tygodniach przelac oliwe przez sitko i wlac do czystego
      naczynia
      zamiast papryczek, mozna wrzycic 6 ząbków czosnku i łyzke czarnego pieprzu.

• Gość: madzis oryginalne :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 13:34
      moze tu znajdziesz cos co Cie zainteresuje :)
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/1,54047,2412199.html
      • Gość: biki Re: prezenty do zjedzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 18:29
        bardzo spodobały mi sie pomysły na ciacha i herbatke, a ma ktos jeszcze jakies
        ciekawe pomysły, tylko zeby nie byly trudne i czasochłonne :)
    • Gość: Stonoga Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.chello.pl 29.11.04, 12:50
      fantastycznie wyglądają konfitury własnie z gruszek z orzechami włoskimi.
      pamiętam takie u cioci w Wieliczce, pycha.....
      • anmanika Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 29.11.04, 13:35
        Ja zrobilam kiedys zaprzyjaznionej rodzinie prezent w postaci liter
        piernikowych, kazdy mogl sobie ulozyc wlasne imie i nazwisko. Tylko, ze zezarli
        bez skladania;-)
        • Gość: ciateczkowa Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 15:49
          Ciasteczka zawsze zdają egzamin :). My w tym roku na Dzień Ojca obdarowaliśmy
          teścia puszką czekoladowych serc (z czekoladową polewą) i małą paczuszką kawy.
          Był zachwycony. Rok temu cała rodzinka dostała puszki pierników choinkowych (z
          dziurkami na sznurek), ozdobionych ślicznie. W tym roku znowu pierniki na
          tapecie - brak kasy. Ale nawet gdybym mogła kupić każdemu wymarzony prezent to
          i tak dostaliby po puszce pierników, bo to bardzo świąteczny i sympatyczny
          prezent, entuzjastycznie przyjmowany (ręczna robota :)!).
          • dagg Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 29.11.04, 16:43
            A czy możecie podać przepis na piernikichoinkowe?

Można też zrobić ozdobę z pomarańczy nabitej goździkami. Ładna jest i pachnie
            baaardzo światecznie :) chociaż... jadalna raczej nie jest.
            Dagmara

• renfrii Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 04.12.04, 08:34
              A czy ma ktoś przepis na pyszne pierniczki tylko zeby nie byly twarde?? i na
              jakies dobre i latwe do zrobienia polewy??
    • literki konfitura z czerwonej cebuli - do mięsa 04.12.04, 10:02
      6 czerwonych cebul - pokroić w talarki
      4 łyżki oliwy - do samżenia
      4 łyżki octu balsamicznego
      2 łyżki rodzynek
      2 łyżki miodu
      sól, pieprze, tymianek

Cebulę zeszklić na oliwie z solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać ocet, miód i rodzynki, smażyć aż smaki się połączą, a ocet odparuje. Gorącą przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić, włożyć do pierkanika w naczyniu z wodą sięgającą 2 cm. Rozgrzać do 140 st., zostawić do przestygnięcia.

To przepis Agnieszki Kręglickiej.

Niedawno pojawił się przepis na konfiturę z cytryn do herbaty - to świetny prezent! Wklejam zatem:

Konfitura z cytryn do herbaty
      Trzy cytryny całe porządnie wyszorować, zalać wodą w garnuszku i gotować, gotować
      gotować "aż słomką można przekłuć". W praktyce, jeśli paznokieć twój własny
      skórkę przebije bez trudności, to gotowe. Niech ostygną w wodzie co się
      gotowały. Potem wodę wylać, a cytryny cieniutko pokroić, wyrzucając
      jednocześnie pestki(praktycznie pokrojona jest skorka, a miąższ to mazia się
      robi).
      Zrobić syrop z 1 szklanki cukru i ćwierć szklanki wody, Na gotujący wrzucić
      pokrojone cytryny. No i gotować na małym ogniu potrząsając od czasu do czasu.
      Akurat to potrząsanie (NIE MIESZAĆ) jest ważne. Jak się skórki zrobią
      przezroczyste, nasiąknięte cukrem, to gotowe.
      Jeśli konfitura słabo wysmażona, to niestety pleśnieje dość szybko, ale jest
      smaczniejsza. Można gorącą składać do małych słoiczków, wyparzonych, no i
      powinno się zassać - wówczas długo może stać.
      Można mocniej wysmażyć, ale traci nieco uroku.

Pozdr
      • dagg konfitura z cytryn 04.12.04, 23:13
        No, ale to wychodzi gorzkie, niestety:( A może należy dodać więcej cukru?
        D.
    • abber Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 07.12.04, 17:22
      Proponuję piernikową szachownicę:15 dag miodu i 15 dag cukru włożyć do rondelka i zagotować z przyprawą do piernika (ok 2 ziela ang. 8 goździków, trochę gałki muszkatołowej i łyżeczka cynamonu). Przestudzić, dodać 500 g mąki, 1 łyżkę sody i 2 jajka. Wyrobić odstawić do lodówki na 2-3 godziny rozwłkować na trzy cienkie placki, formując kwadraty i upiec (180 st)Najlepiej zrób to już teraz, zapakuj w folięi schowaj. 2-3 dni przed śwętami wyjmij, jeden placek posmaruj dżemem(malinowym, różanym itp)drugi nakryj blatem marcepanu utartym z łyżką wody i odrobina alkoholu,a trzeci pokrój na 9 kwadratów. Pięć z nich osobno posmaruj polewą czekoladową a pozostałe polewą białą i ułóż na marcepanie w szachownicę. Można na ty hkwadratach jeszcze coś położyć: orzechy jakieś wisienki itp. Z tego ciasta też się robi pierniczki. Smacznego
      • Gość: Karola Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 17:36
        • Gość: Karola Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 17:39
          Przez przypadek wcisnęłam enter i poleciało to wyżej bez tekstu. Zrobiłam na
          święta, na prezenty konfitury z gruszek i likier mleczny pyszny!Nalewki własnej
          roboty dobrze się sprawdzają jako prezenty!
          • kajetano Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 09.12.04, 11:59
            a jak sie robi taki likier mleczny???

pozdr
            K.
    • roseanne Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 07.12.04, 17:47
      w poprzednim miejscu rozdawalam na swieta sloiczki z konfitura z zurawin,
      ciasteczka owsiane, pierniczki - bardzo sobie sasiedztwo chwalilo

w sklepach mozna dostac ( podsuwam jako pomysl)
      w koszyku - kilka rodzajow dzemiko, w malutkich sloiczkach, paczka krakersow,
      do tego kilka serwetek
      - kawa, herbatniczki
      - sosy do mies, marynaty

lub garnku do pieczenia - zestaw przypraw, elegancka musztarda + wydrukowane
      przepisy na wykorzystanie tego
      • Gość: madzis świąteczne pierniczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.04, 21:29
        a jeśli nie mam puszek i koszyczków to w co zapakować pierniczki i ciacha?
        • Gość: blesia Re: świąteczne pierniczki IP: *.chello.pl 11.12.04, 09:42
          CIASTECZKA WINOWE
          25dkg masła
          28dkg mąki tortowej
          6 łyżek białego wina
          małe foremki do wykrajania wzorów
          ugnieśc ciasto i włożyć na ok. 15-20min do lodówki. ciasto wywałkować dosyć
          cienko i foremką wykrajamy ciasteczka, które
          kładziemy na wysmarowane i wysypane wczesniej mąka blaszki. Pieczemy w tem. ok
          180 C ciasteczka mają jasny kolorek i są bardzo
          kruche. Piecze się ok 30min czasem dłużej ( trzeba sprawdzać ). sypiemy cukrem
          pudrem

kruche - im dluzej leza tym lepsze wiec mozesz robic juz teraz wszyscy je
          uwielbiaja ktorzy zaczynaja robic:)
          25dkg masła (kostka)
          13dkg cukru (pol szklanki)
          37dkg maki tortowej (3 pelne szklanki)
          1 jajko

ciasto ugnieść musi być stałej konsystencji i odchodzić z łatwością od palców.
          Włożyć na 20-25min do lodówki. Potem wyjąć
          wywałkować i wykrajać foremką jeden wzór (może być więcej ale ciasteczka bedą
          sklejane więc kółka nie skleimy z serduszkiem
          )
          kładziemy na wysmarowana i wysypana mąką blaszke i pieczemy w temp ok 180C .
          Ciasteczka są kruche i maja żółciuski kolorek.
          • dr-divlo Re: świąteczne pierniczki 11.12.04, 09:44
            blesia, z czym te ciasteczka będą sklejane? i jak długo moga lezeć ?
          • Gość: blesia Re: świąteczne pierniczki IP: *.chello.pl 11.12.04, 09:48
            a masz sloiki po czyms? mozesz kupic w markecie farbki i pomalowac, mozesz tez
            wzaic pudelka z marketu i okleic je resztkami papieru kolorowego albo tapety i
            wymoscic serwetkami i na to ciasetczka, ja z zeszlym roku kupilam kazdemu po
            takim malym aniolku i ladna bombke z aniolkiem i w pudelko po 4 wilkich babkach
            wlozylam w jeden otwor aniolka, w drugi bąbka, w trzeci pieniczki, w czwarty
            ciasteczka i przykrylam i przykleilam galazke swierku na wierzch
            Mozna tez samemu zrobic pudelko.
            • blesia Re: świąteczne pierniczki 12.12.04, 08:35
              caisteczka mozna sklejac nutella lub dzemem ale ja niczym nei sklejam, poprostu
              podaje takie pojedyncze kruche bo tam mi najbardzie smakuja i sa
              pyszen..wlasnie sie zabiore za pieczenie niedlugo:)
              • Gość: czarna Re: świąteczne pierniczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 14:03
                up. up. up.
                a jakie pomysly na nalewki, ktore moga krotko stac?
            • Gość: madżis Re: świąteczne pierniczki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:51
              chyba rzeczywiście zapakuje je w pudełka, ktore fajnie ozdobie albo we
              własnoręcznie zrobione torebeczki z szarego papieru ozdobione złotym sprejem
              (narazie pracuje nad rozszyfrowaniem tajników ich skladania:) ). Ktoś wcześniej
              podawał "przepis" na herbatkę, ja kupiłam jakąś liściastą, pomarańczową Dilmah,
              myślicie, że wypali? moge do niej,oprócz cynamonu i gożdików dodać imbiru?
    • Gość: maly Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 20:30
      no wlasnie! czy ktos moze zna przepis na nalewke która mozna zrobic jeszce teraz
      - zeby nadawala sie na swiateczny prezent?
      • Gość: Karola Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.04, 22:32
        2 puszki mleka skondensowanego gotować zamknięte przez 4 godz i pomieszać z 1/2
        litra wódki( w takiej przystawce miksera do koktajlowej to mieszam jak jest
        trochę ciepłe ale nie gorące!)
        pozdrawiam
        • Gość: madzis konfitura z gruszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:53
          Karola, mogłabyś podać przepis na konfiturę z gruszek? jest pracochłonna? Jaka
          w smaku? moge ją zrobić tydzień przed świętami?
          • Gość: sarani Re: konfitura z gruszek IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 14.12.04, 09:23
            Przedwczoraj właśnie zrobiłam konfiturę z gruszek z imbirem wg następującego
            przepisu:
            5 1/2 szklanki drobno pokrojonych gruszek
            2 duże limetki (ewentualnie cytryny)
            2 1/3 szklanki cukru
            1 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej utarty korzeń)

- gruszki obrać i pokroić na małe kawałki (ja kroiłam w kosteczkę)
            - obrać bardzo cieniutko skórkę z limetki (cytryny) tak, aby zyskać 1 łyżkę
            - wycisnąć 1/3 szklanki soku
            - na patelni lub w rondelku ułożyć gruszki, sok i skórkę
            - wymieszać z imbirem i cukrem
            - często mieszając poczekać aż wszystko się zagotuje
            - gotować aż wszystko uzyska konsystencję żelu (pomocne jest dla osób nie
            gotujących wcześniej konfitur wyłożenie małej łyżeczki na talerzyk i
            sprawdzenie po ostudzeniu, czy konsystencja jest już dobra - moje pierwsze
            konfitury cytrynowe są tak twarde, że prawie nie da się ich wydrapać ze
            słoiczka ;)
            - nakładać konfiturę do słoiczka zostawiając 1 cm od czubka
            - gotować słoiki przez ok 5-10 minut

Z podanych ilości wyszło mi dwa i pół słoiczka (typowego po dżemie.

Jeśli ktoś nie uzywał wcześniej imbiru (jak ja ;) to informuję, że daje on taki
            pikantny posmak nie należy więc przesadzić z ilością :)
            • Gość: sarani Re: konfitura z gruszek IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.g.intelink.pl 14.12.04, 09:24
              Co do czasu pracy - zapomniałam dodać - wszystko zajęło ok. 2 godziny i
              spokojnie można to zrobić na tydzień przed świętami :)
              • Gość: madżis Re: konfitura z gruszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:09
                dzieki za przepis, a i jeszcze mam jedno pytanie: ile mniej więcej trzeba
                gotować gruszki i ile trzeba tej skórki z cytryn, bo nie za bardzo
                zrozumiałam :), aha i jak mam gotowac słoiki? sory, ale bede to robic pierwszy
                raz i nie chce bazy rozwalić ;)
                • Gość: sarani Re: konfitura z gruszek IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 14.12.04, 18:24
                  1. Gotowanie zajęło mi ok. godziny. Być może jakby użyć cukru żelującego byłoby
                  szybciej. Ale ja też robiłam je po raz pierwszy a wcześniej nie smażyłam
                  konfitur :)
                  2. Skórki potrzebna jest jedna łyżka - pokrojonej w drobniutką kosteczkę.
                  3. Zakręcone słoiki stawiam na szmatce w garnku i zalewam zimną wodą mniej
                  więcej do 3/4 wysokości słoika. Doprowadzam do wrzenia i gotuję - w tym wypadku
                  gotowałam dłużej niż było w przepisie, tj. ok. 30-40 minut. Potem jeszcze raz
                  mocno dokręcam i stawiam na wieczku (ten etap najlepiej robić nad talerzem, bo
                  jak się wieczko okaże nieszczelne to łatwiej "łapać" zawartość ;) I w tej
                  pozycji się studzą.
                  • Gość: madżis Re: konfitura z gruszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 20:32
                    ok, dzieki za wszystkie instrukcje, mam nadzieje że pójdzie gładko :)
                    • Gość: madżis Re: konfitura z gruszek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 19:32
                      a ma ktos moze przepis na konfitury z jabłek i pomaranćzy z dodatkami, bo ta z
                      gruszek chyba u mnie nie wypali :/
    • Gość: portalegre Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: 62.29.137.* 22.12.04, 11:26
      Chyba nie bylo tutaj jeszcze tego pomyslu, ale mozna do takiego koszyczka z
      jadalnymi prezentami dodac:

pomarancze obwiazac ladna kokardka, tak aby nadawala sie do powieszenia, po
      czym powbijac w nia dosc obficie gozdziki.

Proste, efektownie wyglada i roztacza piekny zapach pomaranczowo-
      korzennny.......
    • Gość: taka jedna Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 13:17
      MOzna też - choćto racezj na przyszłe święta,zrobić nalewkęs swojską jakąś -
      smakową i do buteleczek ozdobnych porozlewać. dwa lata temu obdarowywałąm takim
      prezentem (krupnik) swoich bliskich i reakcja była pozytywna:)
    • paniena Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 22.12.04, 16:53
      ja robie oczywisice pierniczki ale i SLIWKI W CZEKOLADZIE (wczoraj zrobilam
      pierwsza partie). Cena mniej wiecej 50% "sklepowej" i robie dokladnie takie,
      jak lubie, bez "brei pralinowej" miedzy czekolada a sliwka.

Wersja dla cierpliwych: sliwki z pestkami suszone tradycyjne (Geant, 300 g -
      2,99 pln) - wydlubuje z nich pestki; na parze roztapiam czekolade (preferuje
      gorzka firmy Wawel). Kazda sliwke nadziewam na patyk do szaszlyka, jesli ktos
      umie, to mozna uzyc paleczek japonsko/chinskich i dobrze umazac cala sliwke w
      czekoladzie. Potem specjal polozyc na papier do pieczenia i czekac az
      zastygnie. Na koniec zapakowac w celofan albo pudelko/puszke i czekac na
      zachwyty obdarowanej/obdarowanego.
      300 g sliwek - 100 g czekolady.
      Mzona nadziac sliwke migdalem bez skorki.

Dla niecierpliwych: sliwki kalifornijskie bez pestek.
      • Gość: madżis Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 22:03
        sprytny ten pomysł ze śliwkami, tylko troche pracochłonne oblewanie :) ale
        pomyśle o tym w następnym roku. "Moi" po choinke dostaną pierniki (tylko
        zastanawiam sie jak je ozdobic zeby nie widzieli)zapakowane w torebki własnej
        roboty i herbate, z przepisu wyżej. Pozdrawiam i wesołych świąt!
    • yanga Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z 23.12.04, 23:26
      Boże, jak ja zazdroszczę tym wszystkim, którzy dostaną od Was takie prezenty!
      To jest właśnie kwintesencja gwiazdkowego prezentu: coś przemyślanego plus
      wkład własnej pracy plus dużo serca. :-)))
    • Gość: madżis Re: pomysły na prezenty świąteczne, które można z IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.04, 19:32
      nie wiem, czy po świetach ktoś jeszcze będzie zaglądał na to forum, ale jeśli
      się mylę, to podrzucajcie tu nadal jakies fajne pomysły
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka