Dodaj do ulubionych

masarnia / sklep mięsny - Warszawa

24.11.04, 17:17
czy znacie jakiś dobry ?

bo ja mówiąc szczerze nie mam już błękitnego pojęcia gdzie w Warszawie
kupować mięso, które nie jest farbowane tudzież nie śmierdzi..
Kiedy mieszkałam w Gdańsku znałam taki jeden sklepik. Właściciel był również
właścicielem masarni - wszystko tam było zawsze w najlepszym gatunku..
a w sobotę zawsze była dostawa polędwicy - takiej zaraz po ubiciu -
kilometrowe kolejki tam stały
no i nie wiem czy jest jakiś odpowiednik takowego tu - w Wawie gdzie obecnie
mieszkam

będę wdzięczna za informację
very wdzięczna
Obserwuj wątek
    • nina_31 Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa 24.11.04, 17:26
      Kichawa, a gdzie Ty w tej wawie mieszkasz? Bo ja kupuję mięso albo w takim
      małym sklepiku na ul. Płockiej, albo w Pitrze i Pawle (tam kupuję całe
      jedzenie).
      Podobno jeste też niezły sklepik na Elektoralnej chyba, ale nie wiem gdzie
      dokładnie.
      • kocio-kocio Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa 24.11.04, 17:31
        Gdzie przy Płockiej?
        Moja mama tam mieszka i strasznie narzeka, że nie ma gdzie kupić.
        • nina_31 Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa 24.11.04, 17:34
          Na odcinku pomiędzy kasprzaka a wolską. Jadąc od kasprzaka, zaraz na początku,
          na rogu po prawej. Niepozorny sklepik, wybor niewielki, ale mięso porządne,
          wędliny też niczego sobie. Nie trafiło mi się nic paskudnego stamtąd, a z
          innych sklepów wielokrotnie.
          • kocio-kocio Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa 24.11.04, 17:37
            Dzięki.
            Podeślę mamę, niech obada ;o)
    • jacek1f Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa 24.11.04, 18:26
      Jezdze pod HMirowska po duze miesne zakupy, a mniejsze (ale nie mowimy o
      plasterkach :-0) to pod H Marymoncką robię w dwoch obznajomionuych budach. Nic
      nie smierdzi i zawsze swieze. Kolejki sie zdarzaja, i czeka sie na dni towaru -
      wiec ok!
      • Gość: Piter Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 24.11.04, 22:17
        10 lat mieszkałem koło zieleniaka na Banacha. W budach wspaniałe, świeże
        mięsko. Żeberka takie, że odpadało mięso od kości! Tylko trzeba się zaznajomić
        ze sprzedawcami. Mało zachodu, a efekt imponujacy!
        P.
      • Gość: waleria Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa IP: *.mediumphoto.com.pl 26.11.04, 13:38
        A konkretnie w ktorych budach bo to niedaleko ?
      • Gość: groszek Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:40
        Najlepsze i najswieższe mięso można kupić u pani Bożenki w budce 45 -
        oczywiście pod halą marymoncką.
    • Gość: @@@ Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa IP: *.dsl.emhril.ameritech.net 25.11.04, 09:20
    • kichawa1 dzięki !!! 26.11.04, 11:41
      a tak na serio - to marzy mi się otwarcie w Warszawie takich delikatesów w
      których byłoby wszystko, wyłącznie w najlepszym gatunku. Wszystko świeżuteńkie,
      pyszne, najlepsze. Mój sklep pełnen byłby przeróżnych wynalazków z całego
      świata !!!
      Ach ! Marzenia, marzenia..

chwilowo nie miałabym kasy na zakupy w takowym a co dopiero mówić o otwarciu i
      zatowarowaniu..:))))

dziękuję za info

PS
      ale przy HBanacha to tych bud jest mulum - skąd będę wiedziała, że to te 2
      właściwe ?
      • agma Re: dzięki !!! 26.11.04, 13:22
        Jacek, ktore budy pod Hala Marymoncka polecasz? Mieszkam na Zoliborzu od
        niedawna i chetnie skorzystalabym z rekomendacji kogos doswiadczonego.
        Widzialam, ze mieso sprzedaja w takiej alejce wzdluz Wloscianskiej, czy to
        ktores z tamtych stoisk?
        • Gość: jacek1f Re: budy HM IP: 81.210.22.* 26.11.04, 13:32
          Mogę podać namiar na jedną budę teraz. To jest taka najbliżej takiej sławnej
          budy z rybami. W miare naprzeciwko niej. Nie przy Włościańskiej, ale w głębi
          (pod koniec) bazarku Halowego. A inna jest właśnie przy Włościańskiej, ale
          zabij nie powiem która i gdzie, bo ich tam wieeele. W poniedziałek napiszę -
          jak sie tam przejde w weekend. Wtedy tez moze nazwe jakąś zapodam tych bud, bo
          one coś aja na sobie napisane wszak. Sorry i pozdrawiam.
        • Gość: limba Re: dzięki !!! IP: *.mos.gov.pl 26.11.04, 15:19
          Może Cię zainteresuje, że w wędliny zaopatruję się raz w tygodniu [podkreślam
          to dlatego, że wędliny te jemy przez cały tydzień i są dobre - a nawet
          wytrzymały - owinięte w folię - całodzienną podróż ok.500 km, w ciepły dzień na
          wyjazd wakacyjny] w maleńkim sklepiku w przejściu podziemnym pod Słowackigo,
          właśnie przy Hali Marymonckiej.
          Jest to sklepik położony przy wejściu/wyjściu na przystanki tramwajowe, idąc od
          Hali - jest to po prawej stronie.
          Żeby nie pomylić z innymi podobnymi sklepami, to drzwi do tego sklepiku są
          położone na takim skosie tego boksu przy ścianie i schodach które wiodą na i z
          przystanku. Są też drugie drzwi [po drugiej stronie oszklonej witryny przez
          którą widać ladę chłodniczą z wędlinami.
          Nie mam czasu, aby robić częściej zakupy [poza tym, gdybym się tam wybrała po
          pracy pewnie już by nic nie było] więc bywam tam co sobotę. Wtedy jest nawet
          niewielka kolejka na zewnątrz sklepu [mieści się w nim najwyżej 3 klintów].
          Polecam szczególnie szynki [duży wybór], baleron złoty, krakowską podsuszaną,
          itd. > widać po wyglądzie co jest smakowite.
          Ceny, takie jak wszędzie - nie są specjalnie wygórowane.

Natomiast mięso kupuję w Leclercu przy Aspekt. Jest niestety droższe niż w
          budach na bazarze, ale mogę je oberzeć dokładnie z bliska i wybrać co mi się
          podoba. Nie mam też zastrzeżeń co do świeżości i jakości.
          Tymczasem, ilekroć kupuję w budzie, to sprzedawca tak sprytnie zwija i
          prezentuje wybrany kawałek mięsa, że nie sposób dojrzeć jego wad. I dopiero w
          domu okazuje się np., że chudzitki z wyglądu boczek - jest niestety tłusty z
          którejś tam strony.
          Pozdr.
      • Gość: Pichciarz Taki sklep... IP: *.proxy.aol.com 27.11.04, 02:44
        Są takie w Nowym Jorku. Najbardziej chyba znany to Zabar. Na dole żarcie (!!!),
        a na piętrze sprzęt kuchenno-stołowy. Cudeńka, a ceny wcale nie straszne, wręcz
        przeciwnie. No i tłok o każdej porze dnia.
        www.zabars.com/
    • mantha Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa 26.11.04, 13:32
      Na Jelonkach pod Hala Wola w budzie kolo slynnego rybnego, takiego, ktory jest
      od stu lat. W brzydkiej, delikatnie mówiąc budzie na rogu babka ma
      pierwszorzędne mięso, u niej zawsze jest kolejka, a w sobote to trudno cos w
      ogole kupic. schabowe z miesiwa od niej sa rewelacyjne!
    • grazbed Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa 26.11.04, 14:17
      Pod Halą Mirowską jest taka budka tuż przy stoisku ze słynną na całą Warszawę
      kapustą kwaszoną. Tam można dostać naprawdę dobre wędliny. A prawie naprzeciwko
      jest stoisko z mięsem - rozbiór mięsa na miejscu a pani ekspedientka zawsze
      doradzi, który rodzaj mięsa na co się nadaje.

Polecam
      • Gość: jacek1f Re: masarnia / sklep mięsny - Mirowska IP: 81.210.22.* 26.11.04, 14:23
        O to, to, to Grazbed. Tez polecam.
        • Gość: agma Re: masarnia / sklep mięsny - Mirowska IP: 83.144.122.* 26.11.04, 15:50
          limba, dzieki za namiary na sklepik, nie przyszlo mi do glowy, zeby szukac w
          podziemiu (nie korzystam z niego do celow komunikacyjnych, wiec w ogole tamtedy
          nie chodze).
          Jacek, bede bardzo wdzieczna za konkretny namiar. Slynny rybny zdaje sie
          kojarze. Dzieki i pozdrawiam;-)
          • Gość: limba Re: masarnia / sklep mięsny - Mirowska IP: *.mos.gov.pl 26.11.04, 16:08
            Znam ten sklepik od dawna - z czasów jego poprzedniej siedziby, też na
            Żoliborzu. Stąd wiedziałam, że trzeba szukać w podziemiach przy Hali.
            Pozdrawiam!
      • kocio-kocio kapusta kiszona 26.11.04, 16:02
        O tym stoisku ze słynną kapustą kiszoną to ja już słyszę nie wiem który raz.
        Ale nikt mi nigdy nie wytłumaczył, które to!
        Ja mam słabość do kapusty więc cierpliwie testuję różne spod Hali, ale jakiejś
        takiej wyjątkowo świetnej dotąd nie trafiłam.
        Więc: gdzie jest do stoisko?
        • grazbed Re: kapusta kiszona 26.11.04, 22:51
          Stoisko z kapustą kiszoną jest obok tej słynnej budki z wędlinami:)).

A serio to:
          Stojąc na wprost wejścia do Hali Mirowskiej od ulicy Jana Pawła skręcasz w prawo
          i idziesz w stronę budek z odzieżą (Wietnamczycy), nie dochodząc do nich
          wchodzisz w alejkę tuż przed nowowybudowanym, do przedwczoraj jeszcze nie
          zasiedlonym pawilonem.

Na samym początku tej alejki po lewej jej stronie stoi kobitka z ręcznikami,
          piżamami, obrusami itp. Dalej są po obu stronach alejki 2 stoiska rybne i za
          nimi po lewej stronie jest stoisko z kapustą.

Poznasz na pewno bo tam zawsze jest bardzo długa kolejka. A mają tylko 3 beczki:
          ogórki kiszone, kapusta kiszona bez marchewki (ostra), kiszona z marchewką (
          łągodna) i od jakiegoś czasu też surówki warzywne - głównie na bazie kapusty.

Smacznego

• kocio-kocio Re: kapusta kiszona 30.11.04, 11:54
            Dziękuję bardzo!
            Na pewno znajdę!
    • Gość: groszek Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 19:41
      Najlepsze i najswieższe mięso można kupić u pani Bożenki w budce 45 -
      oczywiście pod halą marymoncką.
      • Gość: jacek1f Re: masarnia / sklep mięsny - Warszawa IP: 81.210.22.* 30.11.04, 12:35
        Groszku, ato jest na bazarku od Włościańskiej, czy blisko pod Hala? Bo może to
        to moje? Znaczy miejsce-nie budka. :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka