jasika 26.11.04, 08:34 Może ktoś posiada przepis na ciasto,z którego piecze się grzybki w takiej foremce-patelni.Grzybki wychodzą pełne .Będę wdzięczna.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Ciasto na grzybki 26.11.04, 10:32 Może to takie - w piwnym cieście? Znalazlem gdzies w sieci: 30 dag pieczarek, 1/7 l piwa, 2 jajka, 24 dag mąki, 2 dag oleju, 10 dag tłuszczu, sól Przygotować ciasto piwne: żółtka wymieszać z piwem, posolić, dodać tyle mąki, aby uzyskać konsystencje ciasta naleśnikowego. Ubić pianę z białek, wymieszać z ciastem, dodać olej, wymieszać. Pieczarki posolić i oprószyć mąką, następnie zanurzyć w cieście piwnym. Smażyć na tłuszczu w głębokim naczyniu. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> /////////////////////////////////////////////// Ja na Wigilie wykorzustuje grzyby z zupy grzybowej. Odsączam je cierpliwie, wybieram największe kapeluszki i w cieście naleśnikowym osmażam. Podaje do barszu. Taki sam super smak :-) Odpowiedz Link Zgłoś
jasika Re: Ciasto na grzybki 26.11.04, 11:43 Rozumiem ...grzybki w głębokim tłuszczu.Moje grzybki nie chcą pływać.Wyjmujesz je tak jak np.gofry z tej patelni.To jest samo ciasto...robiłam kiedyś biszkoptowe,wychodziło super.Myślałam,że na tym forum zdobędę jeszcze jakieś przepisy wypróbowane,bądź namiary na jakieś stronki.Cierpliwe czekam,żeby była jasność to są małe prawdziwki nie muchomorki. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Ciasto na grzybki 26.11.04, 11:54 Sorry Jasika, ja naprawde pomyslalem o grzybach... no bo juz o Wigili mysle :-) Masz tu przepisy z sieci, i linki (rehabilituje się, mam nadzieję): Grzybek zwyczajny bardzo dobry. Ubić 3 łyżki wody z 3 łyżkami mąki, 3 żółtkami i trochą cukru, białka ubite na pianę lekko domieszać i zaraz lać ciasto na patelnię na klarowane gorące masło, obrumienić po jednej stronie, przewrócić na drugą, znów obrumienić, posypać cukrem i zaraz podać na stół. Jeżeli będzie dobrze upieczony, jest bardzo lekki i smaczny. - Ten sam grzybek można podać przekładany jabłkami. Uszatkować cienko jabłka i obsypać dobrze cukrem. Nalać masła na patelnię, następnie połowę z tego ciasta, potem rozłożyć jabłka, znów polać drugą połową ciasta i upiec go po obu stronach jak wyżej podane. 998. Grzybek biszkoptowy. Ubić do białości 8 żółtek z 3 łyżkami cukru, dodać 8 łyżek mąki, białka ubite na pianę lekko przymieszać, wlać do formy i wstawić do letniego pieca. Można go też piec na patelni. www.republika.pl/kucharz1935/alfaspis.htm www.kafeteria.pl/bonappetit/drukuj.php?id_obiekt=56&typ=2 i to: Omlet - Grzybek Poziom trudności: 1 Składniki: 2 jajka 1 pełna łyżka mąki po odrobinie bułki tartej i gałki muszkatołowej przyprawy wg smaku Opis wykonania: Żółtka ucieramy z mąką, następnie mieszamy delikatnie z ubitą pianą z białek, gałką muszkatołową, bułką tartą i przyprawami.Pieczemy w piekarniku w formie biszkoptowej - aż nabierze złotej barwy. Kroimy jak tort i podajemy do gorącego bulionu.Tajemnica udanych omletówNigdy nie należy mikserem ubijać jaj na omlety, tylko dokładnie roztrzepywać widelcem lub specjalną trzepaczką, tak byżółtka połączyły się z białkami, a masa była lekko spieniona.Masę jajeczną trzeba wlewać na patelnię, gdy masło na patelni zaczyna się pienić.Omlet zawsze dochodzi już na podgrzanym talerzu, dlatego klasyczny francuski omlet, w odróżnieniu od włoskich czyhiszpańskich, powinien mieć wierzch tylko lekko ścięty. Autorem przepisu jest ROBERT MAKŁOWICZ Odpowiedz Link Zgłoś
alfredka1 Re: Ciasto na grzybki 26.11.04, 17:24 Wzruszyłam się:)))) 0statnio taki GRZYBEK jadłam przed..... no, kilkudziesięciu laty dziecięciem będąc i marzyłam aby dowiedzieć się kiedykolwiek jak się toto przyrządza.Dzięki serdeczne, zrobię całej rodzinie, która chyba nie bardzo wierzyła w te z rozrzewnieniem wspominane grzybki.Pozdrawiam.A może powinnam napisać, że teraz mogę spokojnie odejść :))) o nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Ciasto na grzybki IP: *.mos.gov.pl 26.11.04, 14:37 Nie jestem na 100% pewna, czy dobrze się domyślam, ale ta foremka-patelnia kojarzy mi się z patelnią do smażenia tzw. orzechów. W dnie i pokrywie tej patelni są „wyrzeźbione” wgłębienia w kształcie orzechów, w które nakłada się ciasto i smaży – przekręcając patelnię - po obu stronach. Czy Ty może masz to samo, ale w kształcie grzybków? Napisz czy o to chodzi, bo może ciasto na orzechy będzie pasowało do Twoich grzybków. Odpowiedz Link Zgłoś
jasika Re: Ciasto na grzybki 26.11.04, 15:23 Limba dzięki....strzeliłaś w 10,właśnie oto mi chodzi.Mam i tą na orzechy (podawałam kiedyś swój przepis),a teraz poszukuję na te grzybki.Ciasto z orzechów nie pasuje,bo tam otrzymujesz łupinki(cienkie płaty),a tu musisz nalać ciasto jak na gofry,masz dołek i ciasto w niego się wlewa,przewraca na drugą stronę ,dokładnie jak opisałaś.Wychodzi cudny grzybek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Ciasto na grzybki IP: *.mos.gov.pl 26.11.04, 15:58 Niestety takiego przepisu nie posiadam, ale może pasowałoby ciasto ptysiowe, czyli parzone - sugeruję się tym, że kiedyś w cukierniach kupowałam takie ciastka w kształcie grzybków, właśnie z ciasta ptysiowego. A może, jak już nic nie znajdziesz, spróbuj poeksperymentować z ciastem na gofry - jest ich tyle rodzajów. I na tym forum też mnóstwo było przepisów na grofry, np. na proszku, na drożdżach, itd. mam gdzieś skopiowane, więc jak znajdę, to służę. Przeleciałam nawet wyszukiwarkę, ale tam tylko w jednym wątku są wspomniane te patelnie > i to w kontekście ciasta na orzeszki. Ciekawa jestem, czy go widziałaś: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17556715&v=2&s=0 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasika Re: Ciasto na grzybki 26.11.04, 16:34 Wspomniałam już,że robiłam ciasto biszkoptowe i było ok,teraz poeksperymentuję z ptysiowym (może to dobra sugestia).Gofrownicę również posiadam i nie wydaje mi się,aby ten rodzaj ciasta w tych grzybkach się sprawdził. Odpowiedz Link Zgłoś