Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 29.11.04, 09:52 Chcę zrobić placek tzw. zbójnicki z gulaszem. Jak zrobić dobry, nie wylewający się gulasz? z góry dziękuję za podpowiedzi - wiem, że takowe nadejdą ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magda20044 Re: Jak zrobić gulasz do placka ziemniaczanego? 29.11.04, 10:00 Ja robię tak: kroję w kosteczkę 30 dkg wołowiny, podsmażam ją z cebulką kilka minut na patelni, przekładam do garnka, dodaję do niej paprykę czerwoną pokrojoną w kosteczkę, podlewam ok.3/4 szkl.wody, dodaję przyprawy (pieprz, sól, papryka w proszku, troszeczkę vegety) i dusi się aż do miękkości mięska. Mi jakoś zawsze samo robi się gęste,ale można zrobić zasmażkę z masła i mąki. Mój sos zawsze wychodzi pyszny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa do Magda 20044 IP: *.ryder.krakow.pl 29.11.04, 10:14 dziękuję, dziś zamierzam zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
camomille gulasz zbojnicki 29.11.04, 10:34 jesli chcesz prawdziwy gulasz zbojnicki, taki jak robia gorale, to on wyglada troche inaczej jak napisala magda, napewno nie ma w nim swiezej papryki. sa natomiast grzyby czy pieczarki, mieso wczesniej trzeba obtoczyc w mace i przesmazyc na tluszczu, wiadomo, ze dawniej robili to na smalcu ale dzis...chyba juz na jakims oleju. cebule tez lekko udusic i polaczyc z miesem, dodac grzyby i zalac plynem, moze byc jakims bulionem, ja vegety nie dodaje do sosow, ale jak ktos lubi prosze bardzo. dodac liscie laurowe, ziele angielskie pieprz ziolowy i sproszkowanej papryki po trochu kazdej, no i kminek. slyszalam, ze dodaje sie rowniez do duszenia troche kiszonej kapusty ale osobiscie jeszcze nie probowalam tak zrobic. sos powienien zrobic sie gesty sam w sobie z obecnosci maki i ma byc w miare jasny, w razie potrzeby doprawic maka z woda lub mala zasmazka. taki dostalam przepis od gorali i zycze smacznego; jesli ktos zna inna wersje chetnie sie zaznajomie, dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
magda20044 Re: gulasz zbojnicki 29.11.04, 10:41 No tak, nie doczytałam dokładnie i podałam przepis na sos węgierski a nie zbójnicki. Zbójnickiego jeszcze nie miałam okazji robić, za dobry jest ten węgierski i za rzadko robię placki aby go zmieniać:) Odpowiedz Link Zgłoś
camomille Re: gulasz zbojnicki 29.11.04, 10:50 poprostu sproboj choc raz, ten tez jest bardzo dobry i musi byc dosc ostry, przekonasz sie i bedziesz pozniej robic na zmiane, zycze "odwagi" Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: gulasz zbojnicki 29.11.04, 10:52 No to moze idac na kompromis polece swoj sposob na gulasz. Ladna prega wolowa potrzebna (bedzie dobre kleiste miesko) Sloik pieczarek marynowanych. 2 duze lub 3 srednie cebule 2 grzybki suszone (namoczone wczesniej w goracej wodzie) 2 czerwone i 1 zielona papryka 2-lyzeczka koncentratu pomidorowego i ostra papryka w proszku do smaku Oczywiscie proporcje sa zalezne w stosunku do miesa, moje sa na ok. 70 dag miesa. Kroisz prege w kostke i wrzucasz do garnka na rozgrzany olej, obsmazasz az zbrazowieje. Dodajesz grzybki suszone wraz z woda. Kroisz w pol-paski papryke, w piorka cebule. Pieczarki kroisz w plasterki i odstawiasz, te dodaje sie na koniec. Warzywa i mieso dusisz do miekkosci podlewajac bulionem (umiarkowanie poniewaz gulasz nie moze byc wodnisty, wiec wody na ok. 3 cm i jak wyparuje to podlewasz). Nie zageszczam nigdy sosow miesnych maka, dodaje po prostu mniej wody, cebula sie napewno rozpadnie i zagesci sos sama. Jak wszystko bedzie miekkie to podsmaz na oliwie lub masle lyzke koncentratu pomidorowego i dodaj do gulaszu, wrzuc pieczarki i papryke i poddus. Zestaw i gulasz powinien sie troche przegryzc. Odpowiedz Link Zgłoś