Dodaj do ulubionych

smaczna zupa na weekend

03.12.04, 10:02
wiecie jako jest z weekendami, przeważnie odrabiamy "prace domowe" z całego
tygodnia. I zostaje mało czasu na gotowanie - a rodzinka głodna, ciągle w
kuchni szpera. przydałby się gar zupy. Ale takiej zupy, której zapach wwierca
się w nozdrza, a potem pogania ślinianki do intensywnej pracy etc. etc. W
zeszłym tygodniu był to barszcz ukraiński :), z mięskiem, jarzynkami,
fasolką. mniam ! Teraz siedzę i kombinuję - co na jutro ? A muszę szybko
kombinować żeby jeszcze zdążyc zrobić odpowiednie zakupy. Pomożecie ?
Obserwuj wątek
    • yfcia Re: smaczna zupa na weekend 03.12.04, 10:45
      Mojemu mężowi wwierca się tylko rosół:(Ale robię czasem rosół, w którym się
      gotuje pierożki nadziewane surowym mielonym mięsem(plus, oczywiście,
      przyprawy). Cieszy się dużym powodzeniem.
      • winieta Re: smaczna zupa na weekend 03.12.04, 10:51
        a wiesz to jest myśl ! tylko co, surowa wołowinka ? a jak robisz ciasto do
        pierożków ? moje często wychodzi dosyc twarde i ciężko sie wałkuje. To mnie
        dosyc zniechęca ...
        • yfcia rosół z pierożkami 03.12.04, 13:35
          Przepisu na rosół nie daję - każdy robi jak lubi. A na te pierożki do niego
          przepisik mam taki:
          pół cebuli
          25 dag mięsa mielonego(nie wiadomo jakiego - brać co się lubi!)
          2 jajka łyżka tartej bułki
          łyżeczka oleju
          2-4 łyżki wody
          sól, pieprz, majeranek
          Mięso wyrobić w misce z jednym jajkiem, bułką, posiekaną cebulą, przyprawami.
          Odstawić na 10 minut. Z mąki, drugiego jajka, wody i oleju zagnieść ciasto.
          Rozwałkować, pociąć w nieduże kwadraty. Na każdym ułożyć łyżeczkę farszu,
          zlepić. Ugotować w rosole.
          Tyle przepis, a jak znam życie, każdy z was doda coś od siebie i będzie
          jeszcze smaczniej, czeo wam na łykend życzę :)
      • Gość: maria Re: smaczna zupa na weekend IP: *.icpnet.pl 03.12.04, 10:52
        a można poprosić o przepis na te pierożki? bo mam rosół i dostałam
        niesamowitego smaku na te pierożki... ;)
        pozdrawiam i czekam...
        • Gość: szadoka Re: smaczna zupa na weekend IP: 212.160.172.* 03.12.04, 11:49
          ciasto na pierogi robie z ciepla woda i odrobina oleju(jest bardziej miekkie )
          a mieso przyprawiam jak na mielone (jajko , przprawy , czosnek, ziola
          prowansalskie, raczej bez bułki) i pierozki robie malutkie, jak uszka do
          czerwonego barszczu.
          pychota.
      • Gość: dana Re: smaczna zupa na weekend IP: *.jazo.org.il 03.12.04, 10:57
        masz cala mase do wyboru.... ogorkowa ze smietana, zupa gulaszowa jest
        doskonala, a ze zawiera i mieso i jarzyny i kartofle, to wogole moze sluzyc
        za "obiad". ja jak sie spiesze, to gotuje kartofle, jak juz baaaardzo miekkie,
        to rozgniatam je jak na pure, ale nie tak dokladnie, zeby zostaly male grudki,
        dosypuje szybko torebke bialego zurku, sol i pieprz do smaku i pyyyyycha.
        kremowa zupa z dyni z grzankami jest swietna i ma piekny kolor :)
      • Gość: jacek1f Re: smaczna zupa na weekend - do yfci IP: 81.210.22.* 03.12.04, 11:02
        o rany Yfcia, to wygląda na takie Tatarskie Kołduny, jakie serwuja w Bohonikach
        Tatarzy. Pyyyyszne - w gorącym rosole duże 3-4 pierogi/kołduny a w nich
        zmielona wołowina, surowa i mocno doprawiona, mniam. Ciasto jest grube,
        twardawe. Dzięki, ze mi przypomniałas!
    • Gość: kate Re: smaczna zupa na weekend IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 12:27
      Proponuję żurek z wkładką z kiełbasy białej i jajka. Robiłam wczoraj i wszyscy
      się zajadali. Na odrobinie oliwy poddusiłam starte warzywa(pietruszka, marchew,
      por,seler), zalałam 2.5l wody, wkroiłam pokrojone ziemniaczki, pogotowałam
      20min,wlałam zakwas z butelki, 2kostki rosołowe, po białej kielasce na osobę i
      na stół. (zapomniałam otym, że trzeba przyprawić majerankiem, czosnkiem,solą
      itd)
    • mamajagody Re: smaczna zupa na weekend 03.12.04, 12:34
      Proponuję kapuśniak na wędzonym żeberku lub (tak jak ja mam w planie) zupe,
      która sama nazwałam "gołąbkową" (bo w smaku przypomina kapusę z gołabków z
      sosem pomidorowym ;-) - ze słodką kapustą (dużo!), ziemniakami, świeżą papryką
      i koncentratem pomidorowym (w lecie z pomidorami po prostu). Można zabielić
      śmietaną.
      • Gość: mm Re: smaczna zupa na weekend IP: *.akacje.pl / 195.28.170.* 03.12.04, 12:46
        u mnie własnie na weekend 'kwaśnica' na wędzonce
        mmmmmmmmnnnnniiiiaaaammmmmmmmm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka