Gość: NIna IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 10:30 Kiedyś mija mama coś takieg robiła,że zalewała płaty śledziwe olejem iddawala cebulę?Ale co dalej i jakie przyprawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jacek1f Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: 81.210.22.* 07.12.04, 10:54 Miliony sposobow - wybierz najsmaczniejszy dla siebie :-)) Ponizej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17131295&a=18127146 Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? 07.12.04, 10:59 kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=114 najlepiej tylko śledź i cebula ewentualnie troche octu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 11:06 Dzięki za przepisy.Tylko chyba t za wcześnie na zrobienie tych śledzi.poczekam Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimarta Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? 07.12.04, 11:08 Witam! A ja mam przepis na śledzie w oleju "inaczej". Zawsze jadłam u siebie w domu robione z cebulą i zalane olejem. Owszem ale ....razu pewnego zjadłam śledzie u cioci mojego męża i zachwyciłam się ich smakiem, do tego stopnia, że zjadłam cały słoik czym wprawiłam ciocię w zachwyt. Różnica była taka, że cebulka była zeszklona na oliwie... Czyli matiasy wymoczyć i pokroic w kawałki. Cebulę usmażyć na oliwie i układać w słoiku na przemian z kawałkami śledzia. Na dole słoika poukładać liscie laurowe i ziarenko albo dwa ziela angielskiego. Na wierzchu takoż - liść laurowy i ziele angielskie. Zamkąć i poczekać aż się przegryzie. Smacznego. MiM Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimarta Re: Zapomniałam o majeranku... 07.12.04, 11:26 Do cebuli jak sie smaży należy dosypać majeranku i to nie mało..... Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? 07.12.04, 11:19 Ja robię po prostu - kupuję Matjasy LIsnera, musisz zwrócić uwagę, żeby były takie mięsiste, ładne. Obmywam je z tej zalewy, kroję na małe kawałki (takie jak chcesz, żeby były po zrobieniu), cebulkę kroję w małą kostkę. W słoiku z większym otworkiem (żeby łatwo było rękę włożyć) układam warstwami cebulę, śledzie, cebulę i tak do samej góry, żeby na końcu była cebulka (musi przykrywać śledzie każda taka warstwa). Na sam koniec zalewam to olejem (tak, żęby przykryło wszystkie śledziki). zakręcam mocno i zostawiam na 2 dni. Zjeść należy tak w około tydzień, bo to zawsze rybka. Prosty przepis, ale chwalony. pzdr Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 11:26 Jejku a ja kupiłam płaty śledziowe w oleju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: 81.210.22.* 07.12.04, 11:40 Nie przejmuj sie (jesli nie korzenne juz). Obmyj zimna woda, odsącz i rób swoje ze swoim olejem, oliwa czy co. :-) No problemo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 11:46 No to uratowałeś mnie, nie są korzenne. Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa do Niny 07.12.04, 12:26 Mogą być, tylko odlej je z tego oleju i wlej swój świeżutki. Następnym razem kup Matjaski :) Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: do Niny 07.12.04, 12:37 może czegoś nie zrozumiałam, ale przecież Matjasy Lisner właśnie są w OLEJU?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: do Niny IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 12:39 Dzięki.To przez mojego Męża.Upomina się żeby mu zrobić coś takiego na Wigilię.Więc do tego czasu kupię już matiasy solone.A te co mamy zjemy teraz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SZ kto kupi prawdziwe solone ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 19:27 ofiletuje i wymoczy i posmakuje ten matjaskiem (chmicznie czyszczonym i konserwowanym) juz zawsze wzgardzi Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? 07.12.04, 19:20 >> Różnica była taka, że cebulka była zeszklona na oliwie... zalewając śledzie/cebulę (ułożone warstwami, jak w przepisie wyżej) gorącym olejem osiągniesz "następny etap wtajemniczenia" - jak mawiała moja Mama a śledzie - palce lizać ... do tego potrzebny jest weck (żeby nie pękł w trakcie, i ... było dużo - bo dobre) może "się lodówkować" tydzień/dwa efekt końcowy: cebulka brązowa, śledzie "wystygłe", smak - nie do opisania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 07.12.04, 19:37 Robie zawsze na swieta i zawsze tak samo- rozkladam miesiste matjasy na polmisku, kroje na male kawalki, posypuje swiezo zmielonym pieprzem oraz drobno pokrojona zielona cebulka, skrapiam sokiem z cytryny i polewam najlepsza oliwa z oliwek jaka mam w danym momencie/oczywiscie musi extra virgin/. Mozna jesc po kilku minutach. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: salatka ziemniaczana do sledzi 07.12.04, 20:26 Robi ktos? Mam przepis od mamy kolezanki i co jakis czas podaje do sledzi, szczegolnie na Wigilie. Trzeba ugotowac kilka duzych ziemniakow, pokroic, bez lupki, w kosteczke. Jedna cebule i jablko tez pokroic w drobna kostke. Zrobic w osobnej misce zalewe- proporcje na przecietna miske salatki-4 lyzki cukru, 3 lyzki octu, 1/2 szklanki oleju, 3/4 szklanki goracej wody, sol, pieprz. Wymieszac, zalac salatke i odstawic na chwile do lodowki do przegryzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsmakowana śledzie+cebula+marchewka+przecier pom.+olej IP: 213.17.230.* 08.12.04, 08:01 Mama mojego męża zawsze przed wigilią robiła tak: Oczywiście śledzie - kiedyś z beczki, dziś łatwiej. Marchewkę ugotować nie do końca i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę na drobno i zeszklić na oleju (oliwie) po czym dodać marchewkę, liść laurowy, angielskie ziele, troszkę cukru, można troche soli i przecier pomidorowy. Dominuje marchewka. Poddusić. Schłodzić. W słoikach układać warstwami śledzie w cząstkach (połówki pokrojone na parę części - kwadratów) i marchewkę. Wbrew pozorom nie jest to po prostu ryba po grecku, co zresztą w początkach znajomości bardzo mnie dziwiło. Koniecznie poczekać dobę-dwie. A potem akcja rozwija się bardzo szybko...:) Druga wersja mamy (bez oleju), to śledzie zamarynowane w occie ze śliwek w occie - zrobionych tak, że śliwki są miękkie, słodkawe. Podawać razem ze śliwkami na półmisku. Pyszne i efektowne. Odpowiedz Link Zgłoś