Dodaj do ulubionych

Śledzie w oleju-jak to się robi?

IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 10:30
Kiedyś mija mama coś takieg robiła,że zalewała płaty śledziwe olejem iddawala
cebulę?Ale co dalej i jakie przyprawy?
Obserwuj wątek
    • Gość: jacek1f Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: 81.210.22.* 07.12.04, 10:54
      Miliony sposobow - wybierz najsmaczniejszy dla siebie :-)) Ponizej:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17131295&a=18127146
    • anlukas Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? 07.12.04, 10:59
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=114
      najlepiej tylko śledź i cebula ewentualnie troche octu.
      • Gość: nina Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 11:06
        Dzięki za przepisy.Tylko chyba t za wcześnie na zrobienie tych śledzi.poczekam
    • mamaimarta Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? 07.12.04, 11:08
      Witam!
      A ja mam przepis na śledzie w oleju "inaczej". Zawsze jadłam u siebie w domu
      robione z cebulą i zalane olejem.
      Owszem ale ....razu pewnego zjadłam śledzie u cioci mojego męża i zachwyciłam
      się ich smakiem, do tego stopnia, że zjadłam cały słoik czym wprawiłam ciocię w
      zachwyt.
      Różnica była taka, że cebulka była zeszklona na oliwie...
      Czyli matiasy wymoczyć i pokroic w kawałki. Cebulę usmażyć na oliwie i układać
      w słoiku na przemian z kawałkami śledzia. Na dole słoika poukładać liscie
      laurowe i ziarenko albo dwa ziela angielskiego. Na wierzchu takoż - liść
      laurowy i ziele angielskie. Zamkąć i poczekać aż się przegryzie. Smacznego.
      MiM
      • mamaimarta Re: Zapomniałam o majeranku... 07.12.04, 11:26
        Do cebuli jak sie smaży należy dosypać majeranku i to nie mało.....
    • qcharzowa Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? 07.12.04, 11:19
      Ja robię po prostu - kupuję Matjasy LIsnera, musisz zwrócić uwagę, żeby były
      takie mięsiste, ładne. Obmywam je z tej zalewy, kroję na małe kawałki (takie
      jak chcesz, żeby były po zrobieniu), cebulkę kroję w małą kostkę. W słoiku z
      większym otworkiem (żeby łatwo było rękę włożyć) układam warstwami cebulę,
      śledzie, cebulę i tak do samej góry, żeby na końcu była cebulka (musi
      przykrywać śledzie każda taka warstwa). Na sam koniec zalewam to olejem (tak,
      żęby przykryło wszystkie śledziki). zakręcam mocno i zostawiam na 2 dni. Zjeść
      należy tak w około tydzień, bo to zawsze rybka. Prosty przepis, ale chwalony.

pzdr
      Aneta
    • Gość: Nina Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 11:26
      Jejku a ja kupiłam płaty śledziowe w oleju
      • Gość: jacek1f Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: 81.210.22.* 07.12.04, 11:40
        Nie przejmuj sie (jesli nie korzenne juz).
        Obmyj zimna woda, odsącz i rób swoje ze swoim olejem, oliwa czy co. :-)
        No problemo.
        • Gość: Nina Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 11:46
          No to uratowałeś mnie, nie są korzenne.
      • qcharzowa do Niny 07.12.04, 12:26
        Mogą być, tylko odlej je z tego oleju i wlej swój świeżutki. Następnym razem
        kup Matjaski :)
        • invicta1 Re: do Niny 07.12.04, 12:37
          może czegoś nie zrozumiałam, ale przecież Matjasy Lisner właśnie są w
          OLEJU?!?!?!
        • Gość: Nina Re: do Niny IP: *.238.79.11.adsl.inetia.pl 07.12.04, 12:39
          Dzięki.To przez mojego Męża.Upomina się żeby mu zrobić coś takiego na
          Wigilię.Więc do tego czasu kupię już matiasy solone.A te co mamy zjemy teraz
        • Gość: SZ kto kupi prawdziwe solone ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 19:27
          ofiletuje i wymoczy
          i posmakuje
          ten matjaskiem (chmicznie czyszczonym i konserwowanym)
          juz zawsze wzgardzi
    • aankaa Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? 07.12.04, 19:20
      >> Różnica była taka, że cebulka była zeszklona na oliwie...

zalewając śledzie/cebulę (ułożone warstwami, jak w przepisie wyżej) gorącym
      olejem osiągniesz "następny etap wtajemniczenia" - jak mawiała moja Mama
      a śledzie - palce lizać ...

do tego potrzebny jest weck (żeby nie pękł w trakcie, i ... było dużo - bo
      dobre)
      może "się lodówkować" tydzień/dwa

efekt końcowy: cebulka brązowa, śledzie "wystygłe", smak - nie do opisania
      • Gość: cat-lover Re: Śledzie w oleju-jak to się robi? IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 07.12.04, 19:37
        Robie zawsze na swieta i zawsze tak samo- rozkladam miesiste matjasy na
        polmisku, kroje na male kawalki, posypuje swiezo zmielonym pieprzem oraz drobno
        pokrojona zielona cebulka, skrapiam sokiem z cytryny i polewam najlepsza oliwa
        z oliwek jaka mam w danym momencie/oczywiscie musi extra virgin/. Mozna jesc po
        kilku minutach.
        • cat-lover Re: salatka ziemniaczana do sledzi 07.12.04, 20:26
          Robi ktos? Mam przepis od mamy kolezanki i co jakis czas podaje do sledzi,
          szczegolnie na Wigilie.
          Trzeba ugotowac kilka duzych ziemniakow, pokroic, bez lupki, w kosteczke. Jedna
          cebule i jablko tez pokroic w drobna kostke. Zrobic w osobnej misce zalewe-
          proporcje na przecietna miske salatki-4 lyzki cukru, 3 lyzki octu, 1/2 szklanki
          oleju, 3/4 szklanki goracej wody, sol, pieprz. Wymieszac, zalac salatke i
          odstawic na chwile do lodowki do przegryzienia.
    • Gość: rozsmakowana śledzie+cebula+marchewka+przecier pom.+olej IP: 213.17.230.* 08.12.04, 08:01
      Mama mojego męża zawsze przed wigilią robiła tak:
      Oczywiście śledzie - kiedyś z beczki, dziś łatwiej.
      Marchewkę ugotować nie do końca i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
      Cebulę na drobno i zeszklić na oleju (oliwie) po czym dodać marchewkę, liść
      laurowy, angielskie ziele, troszkę cukru, można troche soli i przecier
      pomidorowy. Dominuje marchewka.
      Poddusić. Schłodzić.
      W słoikach układać warstwami śledzie w cząstkach (połówki pokrojone na parę
      części - kwadratów) i marchewkę. Wbrew pozorom nie jest to po prostu ryba po
      grecku, co zresztą w początkach znajomości bardzo mnie dziwiło.
      Koniecznie poczekać dobę-dwie. A potem akcja rozwija się bardzo szybko...:)

Druga wersja mamy (bez oleju), to śledzie zamarynowane w occie ze śliwek w
      occie - zrobionych tak, że śliwki są miękkie, słodkawe. Podawać razem ze
      śliwkami na półmisku. Pyszne i efektowne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka