dj_dlugi 13.12.04, 00:11 macie może przepis na sos pomidorowy, taki jak do pizzy podają? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Qcharzowa Re: sos pomidorowy :) IP: *.ryder.krakow.pl 13.12.04, 10:09 Fajny wychodzi jak do przecieru pomidorowego dodasz trochę bazylii roztartej w palcach i łyżkę koncentratu pomidorowego (w zależności od tego, jaką gęstość chcesz otrzymać). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie Re: sos pomidorowy do kalmarow - jak? IP: *.portnet.pl 14.12.04, 10:40 w sopockiej tivioli podaja pyszne kalmary (niepanierowane) w sosie pomidorowym. czy macie pomysl jak taki sos zrobic (wydaje mi sie, ze trzeba go dobrze przetrzec). a moze takie przetarte pomidory bez pestem nalezy tylko lekko przesmazyc i przyprawic??? Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: sos pomidorowy :) 13.12.04, 12:30 Znalazłam jeszcze w internecie: - 2 łyżki keczupu, - 1 łyż. koncentratu pomidorowego, - 2 łyż. oleju/oliwy z oliwek, - 1 łyż. wody, - 1 łyżeczka vegetty, - pieprz świerzo mielony, - bazylia, - oregano, - 2 ząbki czosnku, - ew. zamiast vegetty można dać przyprawę Kamis'u do kurczaka. Jak przyrządzić? Wymieszać wszystko dokładnie, odstawić na kilka minut... i już. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sos pomidorowy :) 14.12.04, 10:05 Koncentrat pomidorowy nie nadaje sie do niczego poza dodaniem mikroskopijnej ilosci w celu nadania koloru potrawie. Co innego przecier: w butelkach, sloikach, kartonach. Koncentraty sa robione z najgorszych pomidorow, jakimi dysponuje w danym momencie producent. Najlepsze ida na "pelati" / bez skorek /, gorsze na przeciery, reszta na koncentraty w puszkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: sos pomidorowy :) IP: *.gjpoland.com.pl 13.12.04, 16:47 ja przysmażam na oliwie cebulę i czosnek, potem dodaję pomidory z puszki i duszę jakieś 20 min., potem sól, pieprz, zioła jak kto lubi (ja dodaję bazylię i oregano) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sos pomidorowy :) 14.12.04, 10:41 wywalic koncentrat i zastąpić go przecierem (takim w kartoniku) :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: sos pomidorowy :) 14.12.04, 11:04 ... wywalic z domu. Ja kupuje w tubkach i uzywam po 1 cm. Odpowiedz Link Zgłoś