Dodaj do ulubionych

pyt.- dietetyczny pasztet

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.12.04, 22:12
czy ktoś zna fajny przepis na dietetyczny (drobiowo- warzywny) pasztet?
dodam, że nie może być z soi, grochu, fasoli i kapusty (łagodny dla żąłądka,
mało cholesterolu itp.). wymyśliłam sobie, że ugotuję nóżki i wątróbki z
kurczaka, szyję indyczą, marchewkę, pietruszkę, selera- tak jak na rosół.
wystudzone zmielę, dodam podduszone pieczarki i ... no właśnie, co dalej?
biana z białek, bułka tarta?
wymiszać wszystko razem, czy zrobić warstwę jarzynową i mięsną? jakie
proporcje, jak to to piec (może w kąpieli wodnej?) z góry przeogromne dzięki,
bo "przeklikałam" masę przepisów i jakoś nic mi nie pasuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: figa Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:00
      Pasztety drobiowe mozna zapiec w ciescie francuskim.
      Ciasto chroni mase przed wysuszeniem, a skoro ma byc dietetyczny i bez
      cholesterolu to i boczek i podgardle odpadaja,wiec malo tluszczu.
      Wierzch ciasta trzeba posmarowac roztrzepanym jajkiem i ozdobic reszta ciasta
      Odnosnie skladnikow to uwazam , ze jest o.k
      ale radze do pieczarek dodac pod koniec duszenia na patelni natke pietruszki
      i sok z 1 cytryny , a do miesa po zmieleniu dodac 4-5 lyzek winiaku
      Do zmiksowanych jarzyn dodac jajka i smietane( albo zamiast smietany bialka
      ubite na sztywno) Uloz warstwami- jarzyny i pieczarki w srodku.
      Jesli wybierzesz pieczenie w formie w piekarniku w kapieli wodnej
      to forme wyloz folia do pieczenia i piecz 1 i 1/2 godz w temp. 140-150 st.C
      • Gość: kiki Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:15
        oj Figo, chyba jestes nie zla mistrzynia w tym temacie...masz jakis przepis na
        lekki pasztet niskokalorczny dla mnie..moze w jakims wczesniejszym watku ?

pzdr,
        kiki
    • Gość: figa Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:21
      Pasztet z kurczaka i moreli
      ( pasztet taki serwuja w kawiarni Bliklego w W-wie , ul.Nowy Swiat)
      Sklad: 500 g piersi kurczaka
      500 g surowego chudego boczku
      300g chudej wieprzowiny
      3 jajka
      125 ml smietanki kremowej
      100g suszonych moreli
      3 zabki czosnku
      2 lyzeczki zielonego pieprzu
      2 listki laurowe
      5 ziaren ziela ang.
      1/2 lyzeczki kolendry , sol , pieprz
      500ml brandy
      Morele pokroic w cieniutkie paski i namoczyc w brandy
      Do garnka wlac szklanke wody i dodac kolendre,ziele,listki i pieprz
      Zagotowac , wlozyc boczek, zmniejszyc ogien i gotowac 1/2 godz pod przykryciem
      Wystudzic, przepuscic przez maszynke boczek i piersi kurczaka i wieprzowine
      Zmiksowac mase miesna z jajkami czosnkiem sola zmielonym pieprzem ismietanka
      Wymieszac mase z morelami i brandy
      Wylozyc brytfanne folia posmarowac maslem
      Na dnie ulozyc wzor z lisci laurowych
      wlozyc mase, wyrownac
      do duzej brytfanny nalac wody , wstawic foremke z pasztetem i piec w
      temp.180.stC przez 1,5 godz( wody dolewac na dno brytfanny w czasie pieczenia)
      • Gość: kiki Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 23:33
        wielki dzieki, Figo ! Z wielka przyjemnoscia zrobie ten pasztet....z
        wieprzowiny moze byc szynka np ? Popowiedz mi jeszcze prosze ile dni przed
        25.12. moge zrobic aby byl w sam raz ?

pzdr,
        kiki
        • Gość: figa Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 00:05
          Za dlugo nie powinien lezec, bo delikatny
          Mysle , ze dwa dni przed 25.XII bedzie akurat i dla Ciebie i dla dania.
          Zycze sukcesu!
          • cynamoon6 Re: pyt.- dietetyczny pasztet 15.12.04, 00:13
            Ten z kurczaka i moreli to jest przepis wedle Catherine Deneuve, wiecie?
            Jak kiedys byla w Polsce kazala sobie go zrobic i od tej pory robia. Nawet w
            jakiejs gazecie byl wywiad z nia i przepis na ten pasztet ;-)))

Cat Lover podawala kiedys (okolo roku temu),przepis na pasztet francuski z
            pistacjami. Tez byla nietlusty i wykwintny.
            Zaraz poszukam linku.
            • Gość: kiki Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.ipartners.pl 15.12.04, 09:42
              wielkie dzieki, dziewczyny !
              jestem pewna, ze pasztet dla Catherine D. zrobila wlasnie nasza Figa, bo kto
              inny ?!?

milego dnia,
              kiki
              • cynamoon6 Re: pyt.- dietetyczny pasztet 15.12.04, 09:59
                Znalazlam ten przepis Camille, o ktorym wyzej:
                Nagrzac piekarnik do 180C.
                Zmielic 1 kg miesa z kurczaka, 1 piers pokroic na male kawaleczki, namoczyc
                2/3szklanki kawalkow bagietki w 1/2 szklance slodkiej smietanki.
                W duzej misce polaczyc-mielone mieso, kawalki piersi z kurczaka, namoczona
                bagietke razem ze smietanka, 1 bialko z jajka, 4 posiekane zielone cebulki, 1
                drobno posiekany zabek czosnku,1 plaster szynki pokrojony w dosc drobna
                kostke, 1/2 szklanki orzechow pistacjowych, doprawic sola, pieprzem,
                estragonem i galka muszkatolowa. Wszystko dobrze wymieszac i na duzym kawalku
                folii aluminiowej uformowac walek z miesa, w ksztalcie waski i dlugi. Mocno
                zawinac, mozna nawet zwiazac nitke, przelozyc do brytfanki i piec 1 1/2
                godziny.
                Nastepnie ostudzic i wstawic na noc do lodowki.
                Przed podaniem zdjac folie, pokroic w plasterki i serwowac z zieliona salata
                lub/bedzie wanm pewnie wygodniej/ z krakersami.
      • Gość: naprawde? dietetyczny pasztet i 500ml brandy IP: 156.17.92.* 15.12.04, 10:48
        bomba, biore i robie
      • Gość: ela Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 11:10
        Mam pytanie. Czy brandy trzeba aż 500ml? Przeciez to jest pół litra. Nie za
        dużo tego alkoholu? Nie będzie za rzadkie?
        • Gość: figa korekta-brandy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 11:13
          Oczywiscie - wystarczy 50 ml brandy!!!!!
          Przepraszam za pomylke!
    • Gość: piri Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.04, 11:59
      Ja polecam z królika. Moja babcia ma fisia na punkcie cholesterolu i w ogole
      zdrowia i jak robi to wlasnie z tego zwierzaka z domieszka indyka. Wychodzi
      naprawde niezwykly, smaczny i wcale nie tlusty.
    • Gość: alicja Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.aster.pl / *.aster.pl 16.12.04, 21:58
      dzięki za odzew! pasztet będę robić na Noworoczne śniadanie i napiszę jak się
      udał. do zmielonej masy dodam ubite białko i bułkę tartą- na wyczucie. będę
      miała rosół jako "produkt uboczny" ;) muszę napisać o moich obserwacjach. jeśli
      ktoś prosi o jakiś dietetyczny przepis, to dostaje receptury z użyciem
      czerwonego mięsa, żółtek, śmietany, alkoholu jako dodatków tylko, ale zawsze.
      moim zdaniem to nieporozumienie- dietetyczne muszą być wszystkie składniki.
      • Gość: kiki Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.04, 23:10
        alez alicjo, chodzi o to aby do tego pasztetu nie dodawac slonine, podgardle i
        cos tam jeszcze straszliwie tlustego...a calkowicie dietetyczny pasztet chyba
        nie istnieje, no moze "trocinowo-bialkowy" :)

pzdr
        kiki
        • Gość: wini3 Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 09:02
          Jadłam kiedyś pasztet z kurczaka i pieczarek. Był soczysty, delikatny i pyszny.
          Przepisu szczegółowego nie dostałam tylko tak ogólnie - dusić kurczaka,
          pieczarki . Pewnie jajko musi być. Naprawdę delikatny, pachnący, świeżutki i
          bardzo pasztetowy. Prawdziwie dietetyczny.
    • Gość: Hannaa Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: 192.160.110.* 17.12.04, 09:46
      alicjo piszesz "nóżki"
      tzn udka kurczacze?
      hannaa
    • Gość: alicja Re: pyt.- dietetyczny pasztet IP: *.aster.pl 19.12.04, 13:33
      pisząc nóżki miałam na myśli nie udka, ale nóżki (czyli to co poniżej ;), ale
      cały czas zastanawiam się nad doborem mięsa. na pewno będzie szyja indycza i
      kurza wątróbka. królikowi mówię stanowcze NIE. mam w domu króliczka i nie
      mogłabym spojrzeć mu w oczy, gdybym zjadła jego pobratymców!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka