Gość: Kuchcik IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.12.04, 20:41 Jaką potrawę z kuchni rosyjskiej zaserwować gościom na Wigilię? Ktoś mi coś doradzi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sambady Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie IP: *.echostar.pl 16.12.04, 22:15 Ja robie tradycyjnie gęś nadziewana kwaszoną kapustą - pycha. No i równiez tradycyjnie - uwaga - pasche. Wiem, że to wielkanoc, ale u mnie to jest obowiązkowe danie na kazde swieta i imieniny - rodzina sie zakochala :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie 17.12.04, 05:30 No cóż, Googla można przestawić na rosyjski... Ale trzeba znać. Po angielsku też jest mnóstwo na ten temat, ale trzeba znać... Po polsku? No cóż... Odpowiedz Link Zgłoś
kdd Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie 17.12.04, 09:57 Proponuję: zypę rybną - ucha (można też zrobić rybną wersję soljanki) pielmieni (pierożki) z jakimś niemięsnym nadzieniem (rybnym, grzybowym) bliny z mąki gryczanej z kwaśną śmietaną (przydałby się też kawior, ale nie obowiązkowo) kurnik - rosyjski "pieróg" weselny (z nadzieniem grzybowym) - wygląda to mniej więcej tak, że smaży się naleśniki, których się nie składa, tylko układa jeden na drugim smarując farszem grzybowym (takim jak do uszek) - ma powstać coś w rodzaju tortu, z zewnątrz okładamy to płatami ciasta kruchego (lub francuskiego)- brzegi płatów zlepiamy w jakiś ozdobny wzór, który też warto ułożyć na górnym płacie (nasz tort ma stanowić coś w rodzaju nadzienia) - wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia ciasta kruchego/francuskiego - podajemy z barszczem czerwonym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kuchcik Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 19:38 Dzieki wielkie wszystkim, sprobuję, a co z tego wyjdzie, to się okaże :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asjenka re: bliny ze smietana IP: *.visp.energis.pl 17.12.04, 20:31 wydaje mi sie, ze bliny polane smietana (i topionym maslem) podaje sie m.in. na maslenice czyli w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem. Jesli uznasz, ze menu wigilijne jest postne, to takich blinow raczej nie rob a uche jak najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś