Dodaj do ulubionych

Kuchnia ROSYJSKA - pytanie

IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.12.04, 20:41
Jaką potrawę z kuchni rosyjskiej zaserwować gościom na Wigilię? Ktoś mi coś
doradzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sambady Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie IP: *.echostar.pl 16.12.04, 22:15
      Ja robie tradycyjnie gęś nadziewana kwaszoną kapustą - pycha.
      No i równiez tradycyjnie - uwaga - pasche. Wiem, że to wielkanoc, ale u mnie to
      jest obowiązkowe danie na kazde swieta i imieniny - rodzina sie zakochala :-)
    • ampolion Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie 17.12.04, 04:59
      qURL: qurl.net/8E
    • ampolion Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie 17.12.04, 05:03
      tiptigue.notlong.com
    • ampolion Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie 17.12.04, 05:30
      No cóż, Googla można przestawić na rosyjski...
      Ale trzeba znać. Po angielsku też jest mnóstwo na ten temat, ale trzeba znać...
      Po polsku? No cóż...
    • kdd Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie 17.12.04, 09:57
      Proponuję:
      zypę rybną - ucha (można też zrobić rybną wersję soljanki)
      pielmieni (pierożki) z jakimś niemięsnym nadzieniem (rybnym, grzybowym)
      bliny z mąki gryczanej z kwaśną śmietaną (przydałby się też kawior, ale nie
      obowiązkowo)
      kurnik - rosyjski "pieróg" weselny (z nadzieniem grzybowym) - wygląda to mniej
      więcej tak, że smaży się naleśniki, których się nie składa, tylko układa jeden
      na drugim smarując farszem grzybowym (takim jak do uszek) - ma powstać coś w
      rodzaju tortu, z zewnątrz okładamy to płatami ciasta kruchego (lub
      francuskiego)- brzegi płatów zlepiamy w jakiś ozdobny wzór, który też warto
      ułożyć na górnym płacie (nasz tort ma stanowić coś w rodzaju nadzienia) -
      wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia ciasta kruchego/francuskiego -
      podajemy z barszczem czerwonym
      • Gość: Kuchcik Re: Kuchnia ROSYJSKA - pytanie IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 17.12.04, 19:38
        Dzieki wielkie wszystkim, sprobuję, a co z tego wyjdzie, to się okaże :)
      • Gość: asjenka re: bliny ze smietana IP: *.visp.energis.pl 17.12.04, 20:31
        wydaje mi sie, ze bliny polane smietana (i topionym maslem) podaje sie m.in. na
        maslenice czyli w ostatnim tygodniu przed Wielkim Postem. Jesli uznasz, ze menu
        wigilijne jest postne, to takich blinow raczej nie rob
        a uche jak najbardziej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka