Gość: brr IP: *.chello.pl 14.05.02, 23:13 Jadłam w jednej resturacji kurczaka w sosie serowym. Była to jedna z najlepszych rzeczy, jakie jadlam w życiu. Czy wiecie może jak go sie robi? Pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kluba1 Re: jak sie robi SOS SEROWY? IP: *.we.client2.attbi.com 16.05.02, 17:23 Gość portalu: brr napisał(a): > Jadłam w jednej resturacji kurczaka w sosie serowym. Była to jedna z > najlepszych rzeczy, jakie jadlam w życiu. Czy wiecie może jak go sie robi? > Pomocy! To zalezy, jaki sos, z jakiego sera? Najprostszy : bialy sos rozrobic mlekiem dodac starty na grubej tarce ser, mieszac, az sie rozpusci. Mozna dodac mnostwo roznosci( pieczarki, kawalki brocoli. salse itd. ) - wszystko to zalezy od tego jaki to ma byc sos. Serow jest masa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr Re: jak sie robi SOS SEROWY? IP: *.chello.pl 16.05.02, 22:06 Może to zabrzmi głupio, ale jestem totalnym początkujacym w kuchni. Jaki biały sos? jak się go robi? Czy generalnie chodzi o rozpuszczanie sera w mleku? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: jak sie robi SOS SEROWY? 16.05.02, 22:33 poszperaj w archiwum, powinno byc w watku o lazanii Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: jak sie robi SOS SEROWY? 17.05.02, 17:02 Gość portalu: brr napisał(a): > Może to zabrzmi głupio, ale jestem totalnym początkujacym w kuchni. > Jaki biały sos? jak się go robi? > Czy generalnie chodzi o rozpuszczanie sera w mleku? lyzeczka masla lyżka mąki szklanka rosołu maslo roztopic na patelni na gorące maslo wsypac mąke i prażyć mieszając bez przerwy aż mąka uzyska złotawy kolor zdjąć z ognia można mąkę ostudzic i np zalac gorącym rosołem albo tę gorącą mąkę zalać ZIMNYM rosołem - mieszjąc zagotować masz podstawowy biały sos - taraz w zależności czego dodasz - uzyskasz konkretny sos - możesz dodać np. musztarde - będzie musztardowy chrzan chrzanowy duzo białego pieprzu - zrobisz sos pieprzowy starty ser - zrobisz serowy, itd ten sos jest po prostu podstawowy - to baza do robienia konkretych sosów, jednak sam w sobie jest również smaczny nie polecam jednak robić tak sosu pomidorowego ani grzybowego - bo są za ciężkie generalnie pycha ! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.b Re: jak sie robi SOS SEROWY? IP: *.zambrow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 23:43 do sosu podstawowego dodaje sie ser jaki kto sobie zyczy ja życzę sobie bleśniowe np Dor Blu czy Rokpol ale może być np. parmezan .a najlepszy według mnie to podstawowy sos śmietanowy:odrobinę posiekanej cebulki lub czosnku chwilę podsmaża sie na masle , potem wlewamy smietane (oczywiscie nie kwasną najlepiej kremówkę) i wygotowujemy na srednim ogniu do wyparowania polowy obiętosci , trochę soli i bialego pieprzu i np.odrobina bazylii i gotowe. smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bella Re: jak sie robi SOS SEROWY? IP: *.foo.org / 192.168.1.* 22.05.02, 13:05 Rany boskie, ile to ma kalorii? Odpowiedz Link Zgłoś
agus7 Re: jak sie robi SOS SEROWY? 22.05.02, 13:32 Spokojnie bella, życie to nie tylko liczenie kalorii! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: jak sie robi SOS SEROWY? IP: *.dialup.tiscali.it 22.06.02, 18:07 We Wloszech znany jest sos z 4-ech serow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niunia Re: jak sie robi SOS SEROWY? IP: *.wind.pl 04.07.02, 13:57 Najlepszy sos serowy: Bardzo gęsta,tłusta śmietana najlepszy jest creme fresh, ale u nas go chyba nie ma pesto z parmezanem i pomidorami(tylko włoskiej produkcji) ser: prawdziwa gorgonzolla, gordon blue, na pewno nie zwykły ser starty na grubej tarce bo to po prostu profanacja(to nie ma być fast food) świeża bazylia oliwa z oliwek( w żadnym wypadku nie MASŁO) I teraz najprostsza rzecz na świecie Doprowadzasz oliwe do wrzenia wkładasz łyżeczkę pesto i natychmiast śmietanę(całą paczkę) szarpiesz listki bazylii na śmietanę dodajesz rozkruszony ser(według smaku) To przepis na włoski sos serowy Ale proszę spróbujcie to JEST NIEBO W GĘBIE Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: jak sie robi SOS SEROWY? 04.07.02, 17:05 sos 4 sery: lyzeczke masla rozpuszczasz na duzej patelni, na tym roztapiasz obrany ze skorki i pokrojony brie, kruszysz gorgonzole, dor blue,lazur(a nawet mozna zetrzec mozarelle - na temat serow mozna wariowac)i zostawiasz na malutenkim ogniu, po paru minutach rozprowdzasz sery smietana lub jogurtem...do tego garsc suszonej bayzlii... hmmm... ja do tego laduje grube penne i zjadamy z narzeczonym po kilo na glowe :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brr Re: jak sie robi SOS SEROWY? IP: *.chello.pl 07.07.02, 19:24 super możesz jeszcze podac mniej wiecej jakie dajesz proporcje tych serów? Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: jak sie robi SOS SEROWY? 08.07.02, 14:20 Gość portalu: brr napisał(a): > super możesz jeszcze podac mniej wiecej jakie dajesz proporcje tych serów? nie zachowuje zadnych proporcji ... jezeli dam wiecej plesniowego np. brie albo camemberta, sos ma troche bardziej "plesniowy" smak ... natomiast jezeli wiecej dam lazura albo dorblue, to w sosie widac efektowne niebieski zylki... ach :-) smacznego ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scan Re: jak sie robi SOS SEROWY? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 08.07.02, 03:13 Wszystko sie robi z glowy i fantazji. W tym wypadku niezbednym skladnikiem w/w jest ser. Odpowiedz Link Zgłoś