Gość: Patricia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 20:02 jak wysmażyc skórki z pomarańcza jak przechowywać?? prosze o jakiś przepis z góry dzięki :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: skórka pomarancza 22.12.04, 20:09 1. polecam link o konfiturze z pomarańcz - troszkę poniżej :-) 2. Wyszukiwarka da Ci mnostwo porad różnych :-) tyle tego było ostatnio, ze heeeej :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: skórka pomarancza IP: 64.213.237.* 23.12.04, 03:56 Ja robie tak: wkladam skorki na dwa dni do wody, codziennie ja zmieniajac, potem odcinam biale czesci , kroje skorki na paseczki i gotuje z 1/2 godzinu w syropie(troszke wody i cukier--powoli woda wyparuje. Gotuje , az wody nie ma.Przekladam na talerz, naklepiej jedna warstwa, studze, i wkladam do lodowki. Lubie taka nieco miekka. Uzywam w ciagu tegodnia. Moja mama tak wypiekala, ze byly twarde na kamien, ale przechowywala ja potem w papierowej torebce i dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: skórka pomarancza - jak? (Eng.) 23.12.04, 06:08 www.jewishfood-list.com/recipes/candies/pomerantzen02.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona skórką, ktorą można przechowywać długo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:02 a oto mój przepis na skórki z pomarańczy pomarańcze porządnie umyć, nawet płynem do mycia naczyć i wypłukać, następnie obrać cieniutko , tak by skórka była bez białej "gąbki" skórki zalać wrzątkiem i zagotować- 2-3 minuty, odcedzić, zalać wrzątkiem po raz drugi i znów gotować tym razem dłużej około 30 minut, ponownie odcedzić i po raz trzeci zalać wrzątkiem i zagotowac- 5 minut. Trzy razy zmieniamy wodę, by wygotować te wszytskie świństwa którymi zsypywane sa pomarańcze skórki ostudzić i pokroic w krobną kosteczke na czystą patelni wlewamy troszkę wody 3-5 łyżek i sypiemy cukier 1/3 szklanki na skórki z 4 pomarańczy, robimy syrop, cukier musi sie idealnie rozpuscic i musi zaczac bulgotac, wtedy wkładamy pokrojone skórki i smażymy okolo 15 minut aż woda wyparuje przestudzone skórki mozemy od razu zużyc, ale można je tez włożyc do plastikowego pudełeczka i przetrzymywac na dole lodówki. Jesli uda man sie zrobic dore proporcje wody, cukru i ilosci skorek, to są miękkie i równiez przechowywane w lodówce nie twardnieją, gdy damy za dużo cukru- twardnieja ale po włożeniu do ciasta pod wplywem wilgotnej masy i tak miekną zdrowcy i smacznych świąt Odpowiedz Link Zgłoś