Dodaj do ulubionych

skórka pomarancza

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 20:02
jak wysmażyc skórki z pomarańcza jak przechowywać?? prosze o jakiś przepis z góry dzięki :)
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: skórka pomarancza 22.12.04, 20:09
      1. polecam link o konfiturze z pomarańcz - troszkę poniżej :-)
      2. Wyszukiwarka da Ci mnostwo porad różnych :-)
      tyle tego było ostatnio, ze heeeej :-))
    • Gość: Hanna Re: skórka pomarancza IP: 64.213.237.* 23.12.04, 03:56
      Ja robie tak: wkladam skorki na dwa dni do wody, codziennie ja zmieniajac,
      potem odcinam biale czesci , kroje skorki na paseczki i gotuje z 1/2 godzinu w
      syropie(troszke wody i cukier--powoli woda wyparuje. Gotuje , az wody nie
      ma.Przekladam na talerz, naklepiej jedna warstwa, studze, i wkladam do lodowki.
      Lubie taka nieco miekka. Uzywam w ciagu tegodnia.
      Moja mama tak wypiekala, ze byly twarde na kamien, ale przechowywala ja potem w
      papierowej torebce i dlugo.
    • ampolion Re: skórka pomarancza - jak? (Eng.) 23.12.04, 06:08
      www.jewishfood-list.com/recipes/candies/pomerantzen02.html
    • Gość: Iwona skórką, ktorą można przechowywać długo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 15:02
      a oto mój przepis na skórki z pomarańczy
      pomarańcze porządnie umyć, nawet płynem do mycia naczyć i wypłukać, następnie
      obrać cieniutko , tak by skórka była bez białej "gąbki"
      skórki zalać wrzątkiem i zagotować- 2-3 minuty, odcedzić, zalać wrzątkiem po
      raz drugi i znów gotować tym razem dłużej około 30 minut, ponownie odcedzić i
      po raz trzeci zalać wrzątkiem i zagotowac- 5 minut. Trzy razy zmieniamy wodę,
      by wygotować te wszytskie świństwa którymi zsypywane sa pomarańcze
      skórki ostudzić i pokroic w krobną kosteczke
      na czystą patelni wlewamy troszkę wody 3-5 łyżek i sypiemy cukier 1/3 szklanki
      na skórki z 4 pomarańczy, robimy syrop, cukier musi sie idealnie rozpuscic i
      musi zaczac bulgotac, wtedy wkładamy pokrojone skórki i smażymy okolo 15 minut
      aż woda wyparuje
      przestudzone skórki mozemy od razu zużyc, ale można je tez włożyc do
      plastikowego pudełeczka i przetrzymywac na dole lodówki. Jesli uda man sie
      zrobic dore proporcje wody, cukru i ilosci skorek, to są miękkie i równiez
      przechowywane w lodówce nie twardnieją, gdy damy za dużo cukru- twardnieja ale
      po włożeniu do ciasta pod wplywem wilgotnej masy i tak miekną

zdrowcy i smacznych świąt

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka