Dodaj do ulubionych

Moc i Sprawiedliwość

29.12.10, 10:59
Wczoraj o tym myslałam , ale nie było okazji zapytac.
Mrgodot napisałą, ze VIII dla niej to sprawiedliwosc, a XI to Moc, gdzies czytałam coś o tej zamianie miejsc. W mojej talii Viii to Moc. Jak traktujecie to w kwestii wrózby, czy to ma duze znaczenie, czy tylko przy liczeniu? I jesli ktoś wie, to skąd to zamieszanie, mozna podesłac link, poczytam.
Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • krolowa.mieczy Re: Moc i Sprawiedliwość 29.12.10, 11:31
      To małe zamieszanie rozpoczyna Rider, gdy tworzy swoją talię. Do tej pory tarot marsylski byl rozpowszechniony a w nim Moc miała numer 8, Sprawiedliwosć XI. Rider zamienia te dwie karty. I dlatego niektóre talie mają tradycyjną marsylską numercję, a inne Riderowską.
      Jest na to cała filozofia dlaczego, ale nie mogę w necie znaleźć. W książce Banzhafa to jest opisane.
      Mam kilka linków:
      www.ezoforum.pl/ogolnie-o-tarocie/3265-historia-tarota.html
      www.taraka.pl/?id=tarot_powiazania
      Jeszcze Suliga coś o tym pisze, ale nie mogę się dokopać na szybko u niego na blogu do tej informacji (ctud.blox.pl)
      • mrgodot Re: Moc i Sprawiedliwość 29.12.10, 12:55
        krolowa.mieczy napisała:

> Do tej pory tarot
        > marsylski byl rozpowszechniony a w nim Moc miała numer 8, Sprawiedliwosć XI.

Królowo, odwrotnie. W marsylskim Sprawiedliwość miała VIII a Moc XI. I ja się trzymamam tej wersji.
        • krolowa.mieczy Re: Moc i Sprawiedliwość 29.12.10, 13:00
          Racja. Mnie sie myli też big_grin
          • magia.zmyslow Re: Moc i Sprawiedliwość 29.12.10, 16:22
            klatwa sprawiedliwosci. ale ten przypadek dotyczy tylko mnie i osoby w to zamieszanej ja rzucilam taka klatwe ale raczej nie dziala. pewnie karty te u Ciebie znacza co innego, ale w moich chodzi wlasnie o to, moze sie komus przyda taka interpretacja big_grin
            • magia.zmyslow Re: Moc i Sprawiedliwość 29.12.10, 16:24
              ups to nie o znaczenie tych kart chodzi troche sie zagalopowalam sorki
              • 2bieguny Re: Moc i Sprawiedliwość 29.12.10, 19:17
                Ok, dziekuje, troszkę poczytałam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka