Dodaj do ulubionych

zlewanie limoncello

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:28
a wlasciwie nalewki farmaceutow
poniewaz przesaczenie bedzie trwalo moze tak zostawic ten "bialy kolor"
Obserwuj wątek
    • tobika Re: zlewanie limoncello 23.12.04, 16:43
      lepiej nie
      po przesączeniu nabierze przeźroczystości, a Tobie pozostanie to białe o
      konsystencji jogurtu - które też jest świetne w smaku, ale niezbyt
      reprezentacyjnie wygląda
      a poza tym - to jest osad, jakieś resztki, coś co się wytrąca - czyli lepiej to
      usunąć, żeby nie wpływało na smak reszty
      • giezik ale 23.12.04, 16:47
        1. limoncello ktore pilem bylo biale
        2. To bedzie trwao tydzien (przesaczanie)
        3. tego "serka" to zostaje 3/4 do 1/4 płynu !!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: churros Re: ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 16:54
          Gieziku, nalewka farmaceutow powinna byc klarowna i lekko zołtawa. Jesli chcesz miec białą to bedzie raczej wariacja na temat.
          • Gość: giezik a co z resztą???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 17:05
            serek na sniadanie sobie zrobie. Przecie mi z tego kileiszek wyjdzie
            • Gość: churros Re: a co z resztą???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 17:24
              Nigdy nie robiłam, tylko konsumowałam... Moze spróbuj sposobu eli-tu-i-tam na odsączanie twarożku, a potem przefiltruj to co odcieknie? Z dobrze odciśniętego serka powinno sporo wypłynąć.
              • giezik Re: a co z resztą???? 23.12.04, 17:32
                mimo wszystko to oszustwo.
                Jak dzis zjem ten serek, to mnie niemoc ogarnie ogolna
                • Gość: churros Re: a co z resztą???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 18:00
                  Jak schrustasz taki nieodcisnięty serek to sie ślicznie przedświątecznie ululasz... Moze poskrom swoje łakomstwo i jednak spróbuj maksymalnie wydusic z niego nalewkę?
                  • giezik Re: a co z resztą???? 23.12.04, 18:02
                    no nie, ja taki odcisniety chcialem - kanapki na kolacje sobie posmaruje :)
                    • Gość: churros Re: a co z resztą???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 18:52
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18704076&v=2&s=0
                      Z tego co panie pisza wnioskuje, że musisz mu dac co najmniej 3 dni :))
                      • Gość: giezik Re: a co z resztą???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.04, 19:01
                        moze pod jakąś prase wlozyc i wycisnąc do ostatniej kropelki?
                        a z reszty zrobić wiórki do mufinek :)
        • linn_linn Re: limoncello i crema di limoncllo 23.12.04, 20:43
          Jest limoncello koloru zolteprzezroczystego i crema di limoncello / koloru
          bialo zoltego, bardzo jasnego /. Sa to 2 rozne rzeczy. Do produkcji crema di
          limoncello zamiast wody uzywa sie mleka pelnego.
        • tobika Re: ale 24.12.04, 08:33
          1. im wolniej i doładniej to będzie się przesączało, tym serka mniej będzie
          2. serek ma lekko gorzkawy smak, więc jeśli limoncello nie jest przeznaczone do
          natychmiastowej konsumpcji, to serek może zepsuć smak reszty
          3. ten serek to odpady (fakt że smaczne i też mogą sponiewierać)
          to tak jak z robieniem wina - trzeba je sklarować, bo się potem robi mętne i
          niesmaczne od drożdży
    • mamadwojga Re: zlewanie limoncello 23.12.04, 19:14
      A może do lnianego woreczka i do suszarki-wirówki takiej do odsączania sałaty??
      He he he
      Ja tak odsączam bułkę do kotletów mielonych :-)
    • Gość: marghe_72 Re: zlewanie limoncello IP: *.acn.waw.pl 23.12.04, 21:22
      Limoncello to jedno a crema di limone drugie
      Vide post Linn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka