Dodaj do ulubionych

Domowa Pizza

IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 13:10
Ciasto mam, teraz składniki: zawsze robiliśmy z serem, ketchupem, kiełbasą,
pieczarkami, papryką marynowaną, ogórkami kiszonymi i cebulą. Ale już mi się
znudziła. Jakieś inne pomysły? Może coś z kukurydzą albo groszkiem...?
Obserwuj wątek
    • asica74 Re: Domowa Pizza 08.01.05, 13:14
      a moze tylko z samym sosem pomidorowym, bazylia i serem mozzarella?

Inna opcje, jaka znam to ser riccota ze szpinakiem! i na to ser taki zwyczajny,
      ale nie za duzo - to chyba moja ulubiona!
      • Gość: asiek_asiekowaty Re: Domowa Pizza IP: *.wola-duchocka.sdi.tpnet.pl 08.01.05, 13:31
        Tylko jest problem - mam zwykły ser żołty w domu, a ciasto na pizzę już się
        robi, więc dzisiaj takie opcje odpadają. Chyba w ogóle odpadają, bo jeśli
        chodiz o jedzenie, to moja rodzina jest bardzo konserwatywna. :( Nie chcą nawet
        słyszeć o pizzy hawajskiej. ;(
        • Gość: ula Re: Domowa Pizza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.05, 14:15
          no coz, pizza z pomidorami, mozzarella i bazylia jest najbardziej konserwatywna
          z konserwatywnych :)
    • ampolion Re: Domowa Pizza 08.01.05, 14:23
      Zapomniałaś o bakłażanie.
      • Gość: i o bananach Re: Domowa Pizza IP: *.aster.pl 08.01.05, 15:08
        pycha :)
        • Gość: iduka Re: Domowa Pizza IP: *.crowley.pl 08.01.05, 16:58
          szynka, pieczarki, kukurydza konserwowa. oczywiście dużo sera. w wersji
          bardziej de lux :-)) ser feta w kostkę pokrojony. u mnie sekret tkwi w dobrym,
          mocno czosnkowym sosie pomidorowym.
          smacznego
    • marghe_72 Re: Domowa Pizza 09.01.05, 15:00
      ja sie pytam po co?
      po co zasmiecac (wybaczcie, tak, tak czepiam sie jak zwykle) coś tak dobrego
      jak pizza?
      margherita
      ew. z szynką
      albo z serami
      to niebo w gebie .. a gorszek i kukurydze do sałatki - z majonezem ;-)))))

ps. a sama sobie obiecywała,z e sie w tym wątku nie odzezwę. NIe wyszło :(
      • linn_linn Re: Domowa Pizza 09.01.05, 17:00
        To proste: im gorsze ciasto, im gorsza sama pizza, tym wiecej skladnikow trzeba
        wrzucic, zeby bylo co "smakowac". Dobra Marherita i wiecej nic nie potrzeba.
      • Gość: mwookash Ja już chyba to odkryłem, IP: *.man.polbox.pl 10.01.05, 15:48
        że wraz ze wzrostem liczby składników najczęściej pogarsza się smak i pizza w
        całości :)
        Nie należy przesadzać. Lepiej mniej a porządnych i dobrze skomponowanych
    • lunatica Może tu znajdziesz inspirację? 09.01.05, 15:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18256494&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18701135&a=18701135
      • mamafrania13 Re: Może tu znajdziesz inspirację? 09.01.05, 17:10
        Ha!!! A może ktoś z Was podzieli się sprawdzonym, pysznym przepisem na ciasto do
        pizzy??? Chętnie wypróbuję...
        • asica74 Re: Może tu znajdziesz inspirację? 09.01.05, 18:37
          mieszkajac jeszcze w pl, ciasto robilam tak: okolo szklanke maki wsypywalam do
          miski, cwiartke drozdzy, cieple mleko, troszeczke wyronbilam by sie ciasto
          poloczylo a nastepnie dodawalam nieco oliwy z olivek (okolo 3 lyzek) i
          wyrabialam tak dlugo, az bylo gladkie. Zostawialam do wyrosniecia, a potem
          jeszcze raz wyrobilam.

Zawsze sie udawalo :-)
          • amused.to.death Re: Może tu znajdziesz inspirację? 09.01.05, 20:16
            bez nawet odrobiny cukru, bo w moich wszystkich przepisach jest? a mi ten cukier strasznie nie pasuję i zastanawiałam się czy jak bez to coś się stanie...
            • linn_linn Re: pizza bez cukru 10.01.05, 10:41
              Mam w zbiorach taki przepis, ale nigdy go nie probowalam. Pochodzi od osoby,
              ktorej uzycie cukru w ciescie do pizzy przeszkadzalo.
              400 g maki / powinna byc do pizzy, tzw. chlebowa /
              25 g swiezych drozdzy
              100 ml mleka
              125 ml cieplej wody
              1 lyzka oliwy extravergine / do natluszczenia formy /
              1 lyzeczka soli / niepelna, gdyz wloskie lyzeczki sa mniejsze od polskich /
              - drozdze rozprowadzic w malej ilosci wody, wlac do wiaderka maszyny chlebowej
              razem z reszta wody i mlekiem, dodac make i na koncu sol
              - wlaczyc program wyrabiania ciasta / 1:30 /
              - wylozyc natluszczona blache ciastem, zostawic do wyrosniecia w cieplym
              piekarniki / 15 minut /
              - dalej tak, jak kto lubi

• linn_linn Re: pizza bez cukru 10.01.05, 10:42
                Oczywiscie mozna ja zrobic bez maszyny.
              • amused.to.death Dzięki linn_linn:))) 10.01.05, 15:20
                Spróbuję w najbliższym czasie.
                Mąkę do pizzy zakupiłam już wcześniej - myślałam, że zmiana mąki może rozwiąże mój problem, ale mój problem to jednak ten leciutko słodkawy posmak.
            • asica74 Re: Może tu znajdziesz inspirację? 10.01.05, 17:29
              bez cukru - wbrew obiegowym opiniom, w mace jest wystraczajaco duzo cukru,
              ktory drozdze z powodzeniem sobie wykorzytstaja. No i jak linn linn podala w
              przepisie mozna dodac soli.

Przypomnialo mi sie cos jeszcze: bedac we Wloszech jadlam pizze MARINARA, ata
              skladala sie tylko i wylacznie z sosu pomidorowego i ... anchovies! BEz sera!
              I wierzcie mi! to bylo to!

Musze wam to opowiedziec, bo mi sie bardzo podobalo! Znajomych, u krorych
              bylismy ogarnal len, wiec na kolacje zabrali nas wlasnie do pizzerni. Bardzo
              sie zdziwilam, ze tam nie bylo dlugasnej listy z roznymi pizzami, ale wlasnie
              tylko dwa rodzaje: marinara i basilico (sos pomidorowy z bazylia, a na to tylko
              ser mozzarella). Malo tego: owa pizze kupowalalo sie na kilogramy, jadlo
              palcami, a za talerz sluzyl szary papier...

A sama pizzernia jest polozona w srodku miasta i nalezy do najlepszych w
              okolicy! :-)
              • linn_linn Re: Może tu znajdziesz inspirację? 10.01.05, 17:38
                W ciescie do pizzy czy chleba inna role ma cukier, inna sol / dokladnie: sol
                hamuje, aby drozdze pod wplywem cukru nie dzialaly zbyt silnie; kwestia
                rownowagi /. Gdyby wystarczal ten z maki, cukru w ogole by nie dodawano. Co
                innego jesli ktos go nie chce nawet w ilosciach sladowych. Mozna sprobowac.
    • zeev2 Re: Domowa Pizza 10.01.05, 17:36
      polecam margherita + cienkie plastry szynki parmenskiej
      lub rucola i rownie cienkie plastry kielbasy chorizio....
      A gdzie, w jakiej knajpie wedlug was jest najsmaczniejsza w wawie?
      Zeev
      • Gość: marghe_72 Re: Domowa Pizza IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 17:40
        niestety w w-wie nie ma naprawde dobrej pizzy.

Najlepsza..wg mnie jest w Compagnie del Sole (zalezy od pizzaiolo) albo swego
        czasu w Venezii.
        • asica74 Re: Domowa Pizza 10.01.05, 19:53
          jezli ktos mieszka w londynie, to BARDZO polececam miejsce zwane LA PORCHETTA
          na Muswell Hill - tam podaje w miare proste, przepyszne!
          • Gość: duraj Re: Domowa Pizza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:29
            Ciasto mam, teraz składniki: zawsze robiliśmy z serem, ketchupem, kiełbasą,
            pieczarkami, papryką marynowaną, ogórkami kiszonymi i cebulą. Ale już mi się
            znudziła. Jakieś inne pomysły? Może coś z kukurydzą albo groszkiem...?

Rany Julek, a co TO ma wspólnego z pizzą? To jakiś koszmarny sen pana Tadzia,
            kucharza w stołówce zakładowej AD 1986:) Ketchup na pizzę??? Ogórki
            kiszone????? To jakaś potworna profanacja. Kup sobie dziecko jakaś ksiażeczkę o
            kuchni włoskiej, albo poszperaj w internecie, zrób Margharite i poznaj smak
            Pizzy, a nie jakiegoś potworka. Grrr.

• Gość: kohol Re: Domowa Pizza IP: *.crowley.pl 11.01.05, 11:48
        W Michelangelo na Wolskiej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka