Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 11.01.05, 12:40 Gdybyście mieli wybrać ulubione danie, takie typowo obiadowe, gdzie na talerzu są ziemniaki,mięso i surówka. To jakie mięso to by było? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marzena Re: jakie mięso lubicie z ziemniakami? IP: 156.17.44.* 11.01.05, 12:43 1 albo pierś z kurczaka w panierce 2 albo mięso duszone z cebulką Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.brzeska Re: jakie mięso lubicie z ziemniakami? 11.01.05, 12:44 Soczysta pierś z kurczaka bez panierki, smazona na patelni grillowej :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Prawdę powiedziawszy 11.01.05, 12:44 ...to jakiekolwiek, o wiele bardziej wolę fantazje ziemniaczane na każdy temat, na przykład knedelki pieczone z farszem cebulowym...))) Ale jak już to (tylko mnie nie bić) schabowe na sposoby różne, sztuka miesa w sosikach różnistych, chociaż tu szala stoi prosto - na jednej ziemniaczki na drugiej kasze ze wskazaniem na gryczaną...))) Odpowiedz Link Zgłoś
ks40 Re: jakie mięso lubicie z ziemniakami? 11.01.05, 12:44 Mięsko z sosikiem, np. pieczona karkówka (chuda!) + kiszona kapustka na gęsto. Ale też klasyczne mielone z buraczkami (to na zimno) lub marchewka z groszkiem (to na ciepło ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: jakie mięso lubicie z ziemniakami? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 12:58 pulpeciki lub jak kto woli klopsiki w sosie koperkowym, pomidorowym lub paprykowym Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Nie byłoby mięsa 11.01.05, 13:01 Od wielu lat jestem przyzwyczajona jeść rybę lub mięso tylko z jarzynami. Jeżeli na talerzu byłyby ziemniaki i surówka, to już nic by się na nim więcej nie znalazło. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: jakie mięso lubicie z ziemniakami? 11.01.05, 13:08 Odkąd wyczytałam tutaj pomysł, to ziemniaki gotuję zawsze z dodatkiem mleka i cebuli - są tak pyszne, że sosu nie wymagają :) I takie ziemniaczki jadamy najchętniej z mielonym i buraczkami, schabowym z zasmażaną kapustą, filetem kurzęcym z grilla z uduszoną młodą kapustką, jajkiem sadzonym. To tak na przykład - jest tego więcej, ale generalnie jak coś jest z sosem (np. gulasz), to wolę ryż, kasze czy makaron, więc ziemniaki tylko czasami goszczą na stole :) Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: jakie mięso lubicie z ziemniakami? 11.01.05, 13:11 Ziemniaki z mlekiem i cebulą ?????? Napisz jak to się gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: jakie mięso lubicie z ziemniakami? 11.01.05, 13:17 popieram! też chcę wiedziec! Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: jakie mięso lubicie z ziemniakami? 11.01.05, 13:21 Nie pomnę skąd ten sposób pochodzi, był tu kiedyś taki wątek i spróbowałam - dla mnie ziemniaki wiele zyskują. Po prostu do wody dolewasz mleka, tak z pół szklanki na 2-litrowy garnek i dorzucasz niedużą cebulę. Tylko trzeba pilnować jak się zagotuje bo z tym mlekiem lubi wykipieć. Jak nie mam cebuli pod ręką to sobie ją daruję, ale mleko obowiązkowo :) Jakieś takie delikatniejsze ziemniaki wychodzą, smaczne i w całości i tłuczone. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu sposob na ziemniaki:-) 11.01.05, 13:26 DSawno temu - ale znalezione:-) ............................................... Gość: Opty 22.10.2004 11:13 + odpowiedz Może ktoś zna ten przepis: ziemniaki w ćwiartki + cebula w ćwiartki+ odrobina masła+sól+kminek(odrobina) zalać wrzącą wodą , na pół z zimnym mlekiem. Podobno to przepis ojców bonifratrów ale ziemniaki o wiele lepsze. pozdr. I wiele innych sposobów:-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16937885&a=17088285 Odpowiedz Link Zgłoś