Dodaj do ulubionych

Co przyrzadzic na romantyczna kolacje ?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 01:57
Czy moglibyście doradzić mi, co przygotować na kolację dla mojej dziewczyny,
tak poprostu bez okazji, ale chcialbym ją mile zaskoczyć. Wszelkie sugestie
mile widziane gdyż na chwile obecną brak mi pomysłu...
pozdrawiam Bartek
Obserwuj wątek
    • Gość: Olala Re: Co przyrzadzic na romantyczna kolacje ? IP: *.chello.pl 13.01.05, 01:58
      To zalezy od tego czy potrafisz gotowac czy nie....
      Bo jesli nie potrafisz to lepiej bedzie jesli zamowisz cos smacznego i tez
      bedzie romantycznie;)....
      • dispell Re: Co przyrzadzic na romantyczna kolacje ? 13.01.05, 02:33
        Nawet frytki są romantyczne - nastrój się liczy...)))
        • Gość: Olala Nastrój jak nastrój... IP: *.chello.pl 13.01.05, 02:35
          Partner romantycznej kolacji sie liczy;)...
    • kardamon1 Re: Co przyrzadzic na romantyczna kolacje ? 13.01.05, 11:23
      przede wszystkim napisz co lubi twoja dziewczyna, bedziemy wiedzieli gdzie
      szukac :)

moze jakis makaron? ryba? - (losos udaje sie zawsze) miesko? moze salatka?
    • invicta1 Re: Co przyrzadzic na romantyczna kolacje ? 13.01.05, 11:32
      romantycznie to warto zadbać o oprawę, pięknie odprasowany obrus/ serweta,
      świece, jakieś kwiaty na stole odpowiednie kieliszki, wino, a jedzenie lekkie,
      bo jak ma być romantycznie to potem wiadomo.... a z przypchanym żołądkiem to
      troszkę mniej można się skupić na jednym:)
      • jacek1f Roman Tyczny 13.01.05, 11:43
        Tu wczesniej troszke pomagalismy Twojemu poprzednikowi. Hmmm, nie odezwal sie
        potem, wiec moze bylo zbyt romantycznie...;-))

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17158656&a=17159985
    • Gość: Gentleman21 Re: Co przyrzadzic na romantyczna kolacje ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 11:54
      Gusta kulinarne mojej dziewczyny są bardzo szerokie, także mam duże pole do
      popisu, chciałbym przygotować coś lekkiego, o resztę oprawy już zadbałem
      pozostała tylko kwestia co przygotować na ten niezapomniany sobotni wieczór,
      mam nadzieje ze będziecie mogli mi coś doradzić (nie będzie to mój debiut w
      kuchni więc możecie proponować również coś bardziej skompikowanego, prócz
      spahetti czy lasagne) ;) dziekuje z góry za pomoc pozdrawiam Bartek
      • qcharzowa konkretna propozycja randkowa 13.01.05, 12:02
        No to ja polecam. Makaron penne z szynką i śmietaną, przepyszny i łatwy do
        zrobienia. A i wrażenie zrobi. Kupujesz makaron penne (najlepiej włoskiej
        firmy). Do tego 30 dag szynki gotowanej Babuni (weź kawałek końcowy ze skórką,
        bo ona fajnie smakuje), tarty parmezan (3-4 łyżki stołowe), 2 śmietany 36%
        (szefa kuchni na przykład) i łyżeczka gałki muszkatołowej. I tak, na dużej
        patelni podsmażasz na 2 łyżkach masła szynkę pokrojoną w kostkę (średniej
        wielkości), jak się ładnie przyrumieni, wlewasz do niej śmietanę i cały czas
        mieszasz. W międzyczasie wstaw sobie makaron, ugotuj go w osolonej wodzie, tak
        żeby nie był zbyt miękki (mi wychodzi, ze z reguły 3-6 minut dłużej niż podają
        na opakowaniu). Do śmietany i szynki dodaj galkę, cały czas mieszając, na sam
        koniec wsyp parmezan i pomieszaj. Do takiego gotowego sosu wrzuc odsączony z
        wody makaron, wymieszaj i podawaj od razu. Aha, nie przelewaj makaronu zimną
        wodą po odlaniu, bo i tak się nie sklei,a jak przelejesz, to szybko wystygnie.
        Do tego winko.

udanej kolacji
        na pewno będzie smakowało
        Aneta
        • Gość: gentleman21 Re: konkretna propozycja randkowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.05, 15:56
          Propozycja godna rozważenia, biorąc pod uwagę to że nie będę mial zbyt dużo
          czasu na przygotowanie a ten makaron sądze ze będzie bardzo stosowny, tylko
          zastanawiam się czy dla podkreślenia smaku nie dodać jakiś ziół ?
          • qcharzowa Re: konkretna propozycja randkowa 14.01.05, 13:48
            hm, jak uważasz, ale wg mnie gałka wspaniale nadaje smak, szynka jest słona,
            więc, śmietana delikatna... jak uważasz, oby nie przedobrzyć.

pzdr
      • invicta1 Re: Co przyrzadzic na romantyczna kolacje ? 13.01.05, 12:39
        jeśli cena nie gra roli, to krewetki black tiger upieczone z solą i czosnkiem+
        cytryna do pokropienia byłyby jak dla mnie super-zwłaszcza, że można je jeść
        paluszkami, a to na romantyczną kolację jak znalazł:)
    • qcharzowa Re: Co przyrzadzic na romantyczna kolacje ? 13.01.05, 12:07
      albo może filet z łososia, tylko musiałbyś tutaj poszukać przepisów, nic
      skomplikowanego, a smaczne i piecze się tylko 10-15 minut.

• kardamon1 Polecam!!! 13.01.05, 12:10
      kopiuje przepis podawany na forum przez giezika, zareczam - efekt jest
      rewelacyjny. jedynym problemem moze byc posiadanie calvadosu choc z drugiej
      strony latwo go dostac i na pewno jeszcze sie kiedys przyda :)

Poulet Vallée d'Auge

Kurczaka dzielimy na porcje (ja zrobilem z ud [o rany jak w piśmie to słowo
      wygląda kretyńsko] i podudzi - na 3 osoby po dwa kawałeczki wyjdzie). Oprószyć
      solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z masłem, aż skórka nieźle się przypiecze,
      obracajac co jakiś czas.
      Dodać pokrojoną szalotkę i jeszcze chwilkę smażyć aż się zeszkli
      Odlewamy nadmiar tłuszczu i dolewamy 60 ml calvadosu (mi sie tak "lejło" nieco
      więcej ;)) ). Zapalamy - jeśli ktoś jeszcze nie zapalał alkoholu na patelni
      porada - zapalać po zdjęciu z palnika, jeśli buchnie za bardzo nie przejmować
      się (tylko uważać, żeby szafek nie było nad), jeśli za długo się pali (powinno
      kilkanaście sekund)przykryć pokrywką
      Wlać 0,5 l cydru (tajemnica - nie chciało mi się ganiać po supermarketach, w
      których cydr bywa, więc wykorzystałem reds, który jest właśnie bardziej cydrem,
      niż piwem). Dusić pod przykryciem 10 min. Po 10 minutach przewrócić kurczaka i
      dusić kolejne 5 minut. W tym czasie, na drugiej patelni przesmażyć pod
      przykryciem i na maśle 15 dag pieczarek pokrojonych w plastry (trwa to akurat
      te 5 minut duszenia kurczaka).
      Pieczarki wraz z sosem wlać do kurczaka, i dodać kubek gęstej (22%) śmietany.
      Wymieszać, wyjąć kurczaka i przełożyć do osobnego naczynia - trzymać w cieple.
      Sos powinien zgęstnieć (do smaku można posolić i popieprzyć)
      W tym czasie, na patelni rozgrzać masło (w oryginale jest sklarowane, ale już
      mi sie nie chciało bawić) i smażyć na nim pokrojone w plastry (jakies 1 cm
      grubosci)jabłko (ZE SKRÓKĄ) - tak po 2 plasterki na osobę.

Jabłko powinno być złote. Jabłko przełożyć na talerz, kurczaka jeszcze chwile
      zagrzać w sosie, wyjąć na talerz, polać sosem obficie i posypać poszatkowaną
      natką pietruszki (DUUUŻO)
      • jacek1f dodam tylko... 13.01.05, 12:16
        ...z tego dawnego wątku, że truskawki (z pieprzem) i mały szampanik na koniec,
        to to. Działa.
      • Gość: g Re: Polecam!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.05, 14:39
        Zamias calvadosu mozna użyć polskiego "jabłecznika".Chyba "złota jesień" się
        nazywa.Różnica w cenie znaczna.
        • giezik jablecznik czyli cydr 14.01.05, 14:00
          trudno bedzie zapalic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka