Gość: aga31 IP: *.azory.net.pl 17.01.05, 13:12 Jak je przyrzadzacie ? Co z nich robicie ? Ja zwykle panieruje i smaze albo miele i robie z nich klopsy.Potrzebuje pomyslow i inspiracji.Prosze :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghot Re: Kurze cycki :) 17.01.05, 13:17 w wątku o porach podałam propozycję, aby cycuchy pokroić w paski, podsmazyć na maśle z dodatkiem kilku ząbków czosnku i pora w plastrach. Można toto zostawić w takim stanie lub dodać: - ser lazur w kostkach lub 'roztopiony" - pomidory -powyższe składniki "w kupie" serwować z makaronem lub ryżem. Można tez przyrządzić cycki z pieczarkami, prazonym słonecznikiem i szpinakiem. i wiele innych sposobów, które na pewno zostana tu podane :) Odpowiedz Link Zgłoś
kinamina Re: Kurze cycki :) 17.01.05, 13:18 chinszczyzna :) podsmaz z warzywami... co ci do glowy przyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
baky Kopiuje z innego wątku 17.01.05, 13:34 Sprawdzone. Piersi kurczaka, szklanka sosu sojowego (jasnego), 2 marchewki, 1 tacka kiełków soi, świeży imbir (kawałek korzenia, jak palec), 4 ząbki czosnku, 4 łyżki ziarna sezamu, suszone grzyby shiitake, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 cebule dymki, sól, pieprz, olej z pestek winogron. Piersi kurczaka w kostkę 2×2 cm pokroić trzeba, czosnek i kawałek imbiru drobno posiekać. Do miski wlej połowę sosu sojowego, dodaj kurczaka, imbir i czosnek. Wymieszaj i odstaw na 30 min. Teraz cebulę w grubą kostkę, czosnek w plasterki, imbir drobno... Grzyby trzeba namoczyć w ciepłej wodzie ok. 20 minut, po czym pokroić w paseczki, a marchewkę w półplastry lub słupki. Kurczaka smaż w woku ok. 1 min. Wyjmij, osącz na ręczniku papierowym. Teraz na tym samym tłuszczu podsmaż marchewkę, cebulę i czosnek - 1-2 min. Pod koniec dodaj grzyby. Wyjmij, osącz. Wlej pozostały sos sojowy i tyle samo wody. Mąkę zmieszaj z odrobiną zimnej wody i wlej. Poczekaj (mieszaj) aż stanie się szklisty. Do tego dodaj kurczaka i warzywa z grzybami oraz kiełki soi. Wszystko razem jesze 1 min. Zamerdaj i wrzuć jeszcze trochę cebuli w piórka pokrojonej. Wyjmij i posyp uprażonym (wcześniej) na suchej patelni sezamem. Posyp jeszcze kiełkami. Do tego ryż - oddzielnie. Ja podałem basmati ugotowany na kostce rosołowej i z pokruszonymi (2 szt.) nori. Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: Kurze cycki :) 17.01.05, 13:39 Super są kotlety szarpane - przepis krąży na forum. Z piersi można zrobić curry.Albo filety w karmelu: łyżka "jarzynki" 4 filety z kurczaka 1 łyżka cukru 2 łyżki masła 4 żąbki czosnku Filety natrzeć "jarzynką". Na patelni smażyć cukier na brązowo, dodać masło i czosnek, następnie filety. Dusić pod przykryciem 20 minut. Podawać z ziemniakami puree lub pieczywem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pistacja Re: Kurze cycki :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 13:44 Ugotuj - pokrój w dużą kostkę. Dodaj kukurydze, czeroną fasolę i zieloną świeżą paprykę. Posól, popieprz. Wymieszaj z majonezem i łyżką keczupu. Konsumuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Kurze cycki :) IP: 213.17.230.* 17.01.05, 14:05 A ja odkąd mój 12-letni były niejadek nagle odkrył zalety schabowego kotleta panierowanego (przypadkowo poza domem bohatersko go nagle zjadł) robię panierowane cycki. Sęk jednakże w tym, że kiedyś po podzieleniu wsadziłam je raz do miseczki wraz z jogurtem naturalnym na dwie godziny. Co ten jogurt tam z tymi cyckami w tej misce wyczyniał nie wiem, bo trzymałam towarzystwo pod przykrywką i w zimnie. Faktem jest, że po osuszeniu z jogurtu i zrobieniu tradycyjnej panierki powstała absolutnie nowa jakość. Dla mnie piersi zawsze były za suche, a tu całkowita zmiana:) Polecam. Jogurtu nie lać za dużo, bo szkoda, ale dać tak, zeby wszystko było w nim umazane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: Kurze cycki :) IP: *.azory.net.pl 17.01.05, 14:21 dzieki serdeczne za pomysly :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vikcia Re: Kurze cycki :) IP: *.aster.pl 17.01.05, 14:26 a rozbijasz takie pojogurtowane cycki? przed jogurtowaniem, czy po? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Kurze cycki :) IP: 213.17.230.* 17.01.05, 15:43 Niczego nie rozbijam. Pełen szacunek do mięska. Piersi kroję lekko po skosie wzdłuż każdego kawałka tak, że jest bardzo płaski i długi. Jakby dwa kotlety z każdej części piersi. Jak piersi duże to trzy. I to wystarczy. Nie ma utraty soku, a wzbogaca się jakoś w wilgoć przez ten jogurt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herbatka Re: Kurze cycki :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 14:27 a w takiej postaci: - klopsiki w sosie koperkowym, pomidorowym - kotleciki ala golabki (z kasza manna i kapusta pekinska) zapiekane w sosie pomidorowym - podsmazone z porem i papryka w sosie smietanowym - jako skladnik risotta - gyros z kurczaka (lub slatka gyros) - przepis umieszczany juz na forum - gulasz z piersi kurczaka z warzywami - placki z piersi kurczaka jako skladnik jakiejs salatki (np z ryzem, kukurydza, ananasem) - piersi w sosie curry z ananasem te potrawy robilam wlasnie z kurzych cyckow i nikt nie narzekal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edyta Re: Kurze cycki :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 14:34 robię kotleciki mielone z dodatkiem natki ,dodaje białko ubite na pianę ,bułka namoczona w mleku ,pieprz,sól, panieruję w bułce tartej ,pycha!! Odpowiedz Link Zgłoś
rybka002 Re: Kurze cycki :) 17.01.05, 15:30 przygotuj geste ciasto nalesnikowe z przyprawami - ja dodaje przyprawe do kurczaka. piers pokroic na paski, maczac w ciescie i smazyc na oleju. jak mi zostaje ciasto to wykorzystuje na kolacje do przyzadzania parowek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: Kurze cycki :) IP: *.azory.net.pl 17.01.05, 16:05 A te parowki jak ? Tez do ciasta i smazysz ??:) Odpowiedz Link Zgłoś
rybka002 Re: Kurze cycki :) 17.01.05, 23:24 Ciasto musi być gęste, a parówki maczasz w cieście i smarzysz, fajnie smakuje :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Kurze cycki :) 17.01.05, 16:11 Czyżby ptaki były ewolucyjnym wybrykiem ssaków raczej niż gadów?... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zadumana Re: Kurze cycki :) IP: 213.17.230.* 18.01.05, 08:03 Ampolionie, Przy pysznym jedzonku świat wchodzi po prostu w inny wymiar...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba Re: Kurze cycki :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 21:47 kurze, kurzęce, kurczacze, pirrsi, fileciki ,cycki...a ja słyszałam jak pani mówiła ..popiersia z kury poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: Kurze cycki :) 18.01.05, 21:50 Gość portalu: baba napisał(a): > kurze, kurzęce, kurczacze, pirrsi, fileciki ,cycki...a ja słyszałam jak pani > mówiła ..popiersia z kury poproszę. Eee tam, czepiacie się. A mój ślubny osobisty swego czasu wysłany na zakupy zażądał od sprzedawczyni kilogram piersi wieprzowej :))) No uprze się cham i mu daj :P :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra Re: Kurze cycki :) IP: *.chello.pl 19.01.05, 12:29 Placki z kurczaka 5 piersi 4 jaja cale 20 dkg pieczarek/niekoniecznie/ 5/7 dkg ser zolty starty 2 lyzki m. ziemniaczanej 2 lyzki maki zwyklaej przyprawy, sol pieprz, papryka itp Piersi pokroic w drobna kostke. pieczarki poddusic lekko, jaja roztrzepac, dodac: maki, pokrojone piersi, pieczarki, moze byc tez cebulka, przyprawy i ser starty . Na rozgrzany tluszcz nakladac lyzka placuszki, ktore smazyc do zrumienienia z obydwoch stron . Mozna proporcjonalnie zminiejszyc skldniki wedlug uznania, Smacznego. Lub tez: Piersi pokroic w paski,podrumienic dodac cebulka pokrojona w kostke,mozna dodac troche czosnku, popieprzyc,posolic,dodac kubek slodkiej smietany 30% doprawic curry.Pyszne z ryzem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Albo spróbuj tak: IP: *.chello.pl 19.01.05, 12:41 Choć nie wygląda to zachwycająco, jest absolutnie rewelacyjne. Jadłam to w pewnej restauracji aż wreszcie udało mi sie (nie bez walki) wydobyc przepis. Mięso filetowe kurowe gotujesz w maleńkiej ilosci wody (ciasno w małym garnku, ldwo co przykryte wodą) z warzywami (mogą być suszone) i solą. Około 10 minut, ale włóż do wrzątku. Na małym gazie gotuj. Wyjmij, ostudź, pokrój zimne w kostkę, dodaj tyle samo plastrów ananasa z puszki w kostkę i 1/3 tego dobrych, suszonych śliwek krojonych w paski. Dodaj niewiele majonezu (np. 1 łyżka niekoniecznie czubata) i wsyp 2 pełne łyżki (nie łyżeczki) curry. Jeśli za gęsty sos, dodaj łyżkę czy dwie soku z ananasa. Wymieszaj, przykryj ściśle i odstaw do lodówki. Niech stoi godzinę, a najlepsze jest nazajutrz. Robi sie błyskawicznie, a zjada - jeszcze szybciej. I nie przerażaj sie tą ilością curry! Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 albo np. szaszłyki 19.01.05, 13:15 ja lubię szaszłyki z cycków kurzych. pokroić na kawałki i nadziewać na długi patyk do szaszłyków wg. upodobania: z cebulą, pieczarkami, czosnkiem, papryką. posypać ziołami bądź przyprawą i do piekarnika! ja jadam z ryżem, polane sosem słodko-kwaśnym tao-tao (taki z czosnkiem, pyyyycha) jak mam mało czasu to po prostu smażę filety. obtaczam w mące i w jajku (można dodać wiórki kokosowe) i na gorącą patelnię z oliwą z oliwek. Im więcej jajka, tym pyszniejsze :-)) no i o czywiście ugotowaną dodaję do sałatek: z kukurydzy, ananasa i ryżu czy jarzynowej. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Szaszłyki jak najbardziej 19.01.05, 13:21 Do jogurtu wsyp curry (wyczujesz ile - zależy od ilości miesa), wymieszaj, do miski z jogurtowym curry wrzuć kawałki piersi (pokrojone na szaszłykowe kawałki), wymieszaj i odstaw na 1-2 godz. Zrób szaszłyki. Odpowiedz Link Zgłoś