Dodaj do ulubionych

Cepeliny (pyzy) z mięsem

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:13
Witam!Wlasnie przeczytalam waszą propozycję kulinarną i jako fanka tej
potrawy naprawdę ją wszystkim polecam:) jednak polemizowałabym co do
nazwy...pochodzę z Suwałk, a tu danie to nazywane jest "Kartaczami"(jak
pocisk armatni)lub jak kto woli "Tarkaczami"(od tartych ziemniaków, z ktorych
jest przygotowane).Zapraszam wiec do spróbowania!
Smacznego!
Obserwuj wątek
      • Gość: nesca Re: Cepeliny (pyzy) z mięsem IP: *.block.alestra.net.mx 18.02.05, 02:23
        Dokladnie tak. nalezy pozbyc sie nadmiaru wody (soku? z ziemniakow). To jedna z moich ulubionych
        potraw od dziecinstwa. Moja Babcia je robila i mama. U nas w domu mowiono na nie kolduny. Wiem,
        wiem, niepoprawnie. Kiedys sie nawet zastanawialam skad ta niewlasciwa nazwa poniewaz rodzina
        mojej mamy pochodzi z bialostockiego, a to przeciez wschod, skad wywodzi sie ta potrawa, wiec o
        przypadkowym przeinaczeniu nie moze byc mowy. Drugim przepysznym "wschodnim" daniem jest
        kiszka ziemniaczana. Oh heaven!
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Cepeliny (pyzy) z mięsem 17.02.05, 23:19
      mam podobne zamrożone tylko z madzieniem grzybowo - kapuścianym i zajadam je z
      sosem z suszonych borowików. Bardzo dobre znadzienie mięsnym jadłem w pawilonie
      przy dworcu PKS w Sejnach, ale słyszałem ,że tamtejszy sanepid zabronił
      sprzedaży w barach własnoręcznie sporządzonych kartaczy. Można serwować tylko te
      z oficjalnych wytwórni przywożone w postaci zamrożonej. nadzienie w nich
      pozostawia wiele do życzenia. raz się na takie skusiłem w barze w Gibach i nie
      dokończyłem porcji.
    • Gość: makneta Re: Cepeliny (pyzy) z mięsem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 17:13
      Co do nazwy - Jako że jest to potrawa typowo litewska, a nie suwalska to i
      nazwa cepeliny jest prawidłowa. tak są te kluchy nazywane na Litwie i często
      podawane są ze śmietaną, a mięso nie jest mielone tylko siekane. ja też
      pochodzę z Suwałk ale nigdy nie słyszałam nazwy Tarkacze. Na Suwalszczyźnie
      królują chyba Kartacze. Zresztą większość naszych potraw regionalnych pochodzi
      z Litwy.
    • jedrek20 Re: Cepeliny (pyzy) z mięsem 18.02.05, 17:39
      Tak też tą nazwę "kartacze" pamietam z dzieciństwa i do dzisiaj u nas w domu
      tej nazwy sie używa ! A "kluchy" są super ! Najbardziej lubię takie na drugi
      dzień przyrumienione na tłuszczyku ! PS: a nazwę "przywiozła" moja kochana
      babcia (niestety......) która lata wojenne spędziła właśnie w Suwałkach !
      Pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka