Dodaj do ulubionych

danie, ktore olsni chlopaka...

IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 22.01.05, 12:53
chce przygotowac jakas super kolacje na przyjadz mojego chlopaka.kucharka
raczej ze mnie marna,ale moze podacie przepis na cos pysznego(czym moze wy
olsnilyscie swoich wybrankow)a jednoczesnie niezbyt skomplikowanego do
wykonania.
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: danie, ktore olsni chlopaka... IP: *.acn.waw.pl 22.01.05, 13:22
      jakieś konkrety moze?:)
      Mięso, zupa, kluchy, ryba?
    • Gość: mniam mniam Re: danie, ktore olsni chlopaka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 13:36
      To zależy czy masz więcej kasy>
      Bo pycha jest np. rolada z ciasta francuskiego nadziewana serem
      feta,grzybami,kukurydzą,papryką i kawałkami podpieczonych filetów z kurczaka.
      To ulubiona potrawa mojego męża i jego kumpli>
      • Gość: dalloway Re: danie, ktore olsni chlopaka... IP: *.chello.pl 22.01.05, 14:11
        to ja skorzystam i poproszę, bo obiecałam na jutro przygotować żarcie na
        imprezę dla pawdziwych mężczyzn a nastepnie udać się na mozliwie długi film o
        miłości i słodkie lody dla prawdziwych kobiet, żeby nie przeszkadzać w męskich
        rozmowach
      • paprotka-gd Re: mniam mniam 22.01.05, 15:05
        ślicznie proszę o przepis na tę roladę ,
        cholipka niech zbankrutuję ale rolady nie odpuszczę ;) o ile podasz przepis
        • Gość: ewma Re: mniam mniam przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 14:38
          Prosze bardzo.Kupujesz mrożone ciasto francuskie, rozmrażasz .Na rozwałkowane
          kładziesz farsz;kawałki podpieczonego kurczaczka,kukurydza,pieczarki( wcześniej
          troche podduszone),papryka czerwona w paseczkach,ser feta,posypujesz
          pietruszką,żółtym serem i zawijasz rolade.Jak jest już zawinięta to smarujesz
          ją jajkiem (może być samo białko) i wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut aż
          sie fajnie zarumieni.A potem mniam mniam mniam!Smacznego
          • Gość: eryka super ta twoja rolada!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 18:37
            Dzięki za przepis na roladke.pozdrawiam
          • paprotka-gd Re: Ewma 23.01.05, 19:08
            śliczne dzięki :))) zależało mi na tym przepisie
          • Gość: xy ewma -rolada jest super IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 09:51
            Zrobiłam rolade z twojego przepisu jest pycha .Dzięki jeszcze raz ,jak masz
            więcej takich przepisów to bardzo prosze> pozdrawiam
          • guyritchie drugi mniam mniam przepis... 24.01.05, 14:43
            wbrew pozorom prosty i efektowny:
            roladka z kurczaka ze szpinakiem i borowikami połozona na marynowanej cukini.

a jak sie do tego zabrac?
            tyle ile osob na kolacji sie stawi, tyle cycow kurczakowych trzeba wziac.
            troche szpinaku, sera koziego i kilka zabkow czosnku i szczypta galki
            muszkatolowej.
            cyca kurczakowego kroimy tak aby rozlozyl sie jak ksiazka, usuwamy sciegno i
            delikatnie przez folie spozywcza rozklepujemy.

Nadzienie jest proste.
            szpinak dusimy z posiekanym czosnkiem na odrobinie masla
            a gdy juz jest gotowy dodajemy bialy pieprz, galke i odrobine soli a gdy
            przestygnie dodajemy troche rozdrobnionego koziego sera...moze byc tez normalna
            mozarella. mieszamy i mamy gotowe nadzienie.

rozbite piersiatka kurczaka kladziemy na foli aluminiej
            a na jeden koniec piersiatka nakladamy zdeczka nadzienia, nie nalezy go
            zalowac...zwijamy piers w roladke a gotowa roladke szczelnie zawijamy w
            aluminiowa folie i skrecamy mocno tak jak cukierka. nalezy uwazac aby folia sie
            nie rozdarla bo nadzienie wycieknie.
            takie cukierki wrzucamy do gotujacej sie wody na jakies 15 min. mozna gotowac
            to razem z warzywami, zdeczka opalona cebula i selerem...smak bedzie nieco
            wyrazniejszy.

w czasie gdy "cukierki-roladki" z kurczaka sie gotuja to mozna przygotowac sos
            borowikowy.
            borowiki moga byc suszone, wszesniej namoczone i przez kilka chwil podgotowane
            w tej wodzie co sie moczyly.
            na masle zmieszanym z oliwa podsmazamy niezbyt drobno pokrojone grzyby z
            posiekana szalotka. podlewamy bialym winem i odrobina wywaru grzybowego.
            dodajemy bialy pieprz. a gdy sos sie zredukuje to rozprowadzamy go slodka 36%
            smietanka...a dlaczego slodka? to za chwile. (mozna do sosu dodac troche
            pokruszonego piernika albo przyprawy piernikowej, wtedy sos bedzie ciemnieszy i
            gesty ale to juz zdeczka jak na moj gust za duzo...)

wczesniej godzinke lub dwie a najlepiej dzien wczesniej przygotowujemy
            marynowana cukinie:
            mala twarda cukinie kroimy w troszke skosne plasterki. niezbyt grube. leciutko
            plasterki podsmazamy na oliwie ale tak aby kazdy lezal osobno i tylko tyle aby
            zrobil sie szklisty nio moze zdeka zlapac brazowego kolorku.
            kazdy plasterek wkladamy delikatnie do miseczki. jak wystygnie wlewamy
            marynate: kilka lyzek dobrego octu balsamicznego mieszamy z posiekanym zabkiem
            czosnku, pieprzem i kilkoma lyzkami oliwy najlepiej borowikowej lub truflowej,
            dodajemy swiezy rozmaryn i tymianek. zalewamy tym cukinie i wstawiamy do
            lodowki. co pol godziny mozna to delikatnie zamieszac.

wiec po 15 min. gotowania roladek wyciagamy je, odsaczamy i ostroznie aby sie
            nie poparzyc odwijamy z foli. kroimy w ukosne plastry.
            na talerzu ukladamy wianuszek z cukini a w srodek wianuszka wkladamy pokrojona
            roladke, ktora polewamy sosem borowikowym.

slodka smietanke dlatego dajemy do sosu bo swietnie zrownowazy mocny smak octu
            balsamicznego :)

do tego wloskiego dania swietnie pasuja alzackie "sloneczne i kwiatowe" wina :)
        • Gość: ewma Przepis na rolade niżej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.05, 14:47
    • Gość: trinity Re: danie, ktore olsni chlopaka... IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 22.01.05, 17:23
      prosze rowniez przepis na rolade chociaz boje sie bo troche to skomplikowanie
      brzmi...
      moze macie inne pomysly jeszcze,danie najlepiej miesne moze piersi kurze w
      czyms tam...
      • agnieszka190 Re: danie, ktore olsni chlopaka... 22.01.05, 17:42
        ja też poproszę o przepis na roladę
        • Gość: ivka Re: danie, ktore olsni chlopaka... IP: *.copygeneral.pl / *.devs.futuro.pl 25.01.05, 18:17
          a ja poproponuje piers zapiekana z brokulami z sosem smietanowo-serowym
        • wareczka Re: danie, ktore olsni chlopaka... 25.01.05, 18:19
          a ja proponuje piers zapiekana z brokulami z sosem smietanowo-rokpolowym .do
          tego bagietka i biale wino .pycha
      • mariurzka Re: danie, ktore olsni chlopaka... 22.01.05, 20:07
        Robiłam kiedyś dla swojego, rozkochanego we wszystkim co pikantne:)
        Piersi kurze pokroić w paski lub kostkę (jak kto woli) i obsmażyć z czosnkiem,
        odrobiną soli ziołowej ew. ziołami prowansalskimi. Uważać, żeby czosnek się nie
        przypalił...
        Następnie dodać pomidory (jak dobre i pyszne - to świeże, jak takie jak tera -
        to z puszki) i wszystko poddusić. Można ew. dorzucić papryczkę chili (jeśli ma
        być naprawdę ostre) lub dodać tabasco. Pod koniec obróbki termicznej dodać
        czerwoną fasolę z puszki i ew. doprawić jeszcze do smaku. Ja osobiście sypię
        to, co mam pod ręką: pieprz prawdziwy i ziołowy, bazylię, paprykę ostrą, sól
        ziołową - jak kto lubi.
        Podawać z chlebem ozdobione kleksem ubitej gęstej śmietany.
    • Gość: Zenon Gajowniczek Re: danie, ktore olsni chlopaka... IP: 80.53.160.* 23.01.05, 20:27
      Przepraszam za moja zarozumiałośc ale dla mnie liczy sie to ze dziewczyna chce
      gotować. W tym przypadku nie lubie łatwizny i kupowania w sklepie gotowych dań
      a pózniej odgrzewanych. Przyznam sie że w przypadku kolacji to ja pomógłbym jej
      by ona wyszła naprawdę super i na pewno traktowałbym to jako niespodzianke z
      jej strony.
    • Gość: klonik no no brzmi smakowicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:10
    • Gość: sitek Re: danie, ktore olsni chlopaka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 12:57
      A może jakis makaronik?
      • julitap1 gotujcie swoim mężczyznom na co dzień!:-) 25.01.05, 21:22
        a ja gotuję swojemu ukochanemu może prawie codziennie i to pomogło mi zdobyć
        jego serce (twierdzi że gotuję lepiej niż jego mama, co w ustach faceta jest
        szczególnym komplementem). Żeby podkreślić specjalną okazję gotuje On dla
        mnie....Następna to walentynki:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka