Dodaj do ulubionych

kurki mrozone

IP: *.crowley.pl 24.01.05, 13:26
Hej! Witam po przerwie, jutro koncze z masakryczna dieta i wracam do
pichcenia i pieczenia. W zwiazku z tym mam pytanie. Zamarzyla mi sie kasza z
sosem kurkowym. W marketach widuje mrozone kurki. Warto to kupic? Chodzi mi o
to, czy po rozmrozeniu nie robia sie z nich jakies kapcie okropne i
niezjadliwe. I jak je rozmrazac? Na wrzatek? Wiem, ze grzybow nie nalezy
nawet myc (choc moze to chodzi tylko o pieczarki?), wiec mam watpliwoci co do
gotowania ich. Poradzcie!
Obserwuj wątek
    • dispell Re: kurki mrozone 24.01.05, 13:30
      Są mrożone i w zalewie - oba rodzaje wykorzystujesz tak jak są - z jedną
      różnicą - pamiętaj, że mrożone puszczą trochę soku (jak dla mnie to
      pozytyw)...)))Acha - i są jak najbardziej normalne.Nie powinno żadnych grzybów
      się myć - ja od ponat trzech dziesięcioleci tak jak Dziadek niegdyś pokazał
      oczyszczam nożem i żyję, chyba że są bardzo zapiaszczone tak jak gąski zbierane
      na wydmach. W takim przypadku czyszczę je ściereczką...)))
      • dziuunia Dispell 24.01.05, 14:29
        Powiedz mi dlaczego czasem te kurki mrożone są gorzkie.Podobno jest tak gdy są
        zbierane podczas suchej pogody,inna opinia jest taka że trzeba je przed
        zamrożeniem blanszować i wtedy nie będą gorzkie.To jak to w końcu jest?
        • dispell Re: Tutaj zabiłaś mi ćwieka... 24.01.05, 14:38
          Serio...Z tego co ja się orientuję, a znam sprawy skupowe ze źródła, ponieważ
          moja ciotka była szefową działu laboratoryjnego sławetnej firmy "Las" - nie
          skupuje się grzybów zbieranych w czasie lub po deszczu. Nie przechodzą przez
          kontrole jakości po prostu, dlatego, ze mają dość spore właściwości
          higroskopijne. Raczej bym podejrzewał zbyt długie zamrożenie. Lód nie tylko
          konserwuje ale i wysusza mrożony produkt. Tylko to mi przychodzi na myśl - może
          Martviczka jako studiująca warzywnictwo będzie miała jakieś pojęcie???
          Pozdrawiam smacznie...)))
      • dispell Re:Kurki SĄ 24.01.05, 14:43
        gorzkawe dość ostre w smaku - w końcu nie bez kozery noszą miano po łacinie
        pieprznika jadalnego - Cantharellus cibarius...)))
    • hania55 Warto! 24.01.05, 14:32
      Tylko nie wolno rozmrażać przed duszeniem / gotowaniem. Polecam udusić na maśle
      z cebulką, solą, pieprzem i doprawić albo śmietaną i natką pietruszki, albo
      odrobiną (dosłownie paroma kroplami) oliwy truflowej.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka