Dodaj do ulubionych

co na 14lutego dla lubego:)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 17:56
Witam serdecznie.
Powoli zbliza sie data 14lutego , w tym roku chcialabym mojemu ukochanemu
zrobic mila niespodzianke:).
Planuje dobry obiadek aleee puki co mam jedno danie tylko wymyslone.
Chcialabym mu zaserwowac piersi z kurczaka zawijane w szynce,przepis
znalazlam w jednej z gazet,i wydaje sie dosc prosty jak dla mlodej
dziewuchy...
Chcialabym do tego zaserwowac zupke, ale nie wiem jaka.
Chetnie zrobilabym czosnkowa wg.przepisu jaki kiedys dal na forum giezik,ale
z racji tego ze nie mieszkam sama, a zapach czosnku wzmaga niecheci reszty
rodziny,musze odpuscic sobie ta cudowna zupke.
Po obiadku chce zaserwowac ciasto marchewkowe ale i tu mam jeszcze pytanie,
czy moge podac do niego winko Malaga?.
No i nie wiem co z ta zupka, a wy kochani co szykujecie dla swych gwiazdeczek?

cmok cmok dziekuje za odpowiedzi,i oczekuje z sercem na dloni,pomocnych rad...

Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: co na 14lutego dla lubego:) 26.01.05, 18:12
      Jesli juz teraz zabierasz sie do myslenia o 14ym lutego... :-) to moze jednak
      nie kurczak w szynce, ale ten w czekoladzie wg Giezika?
      Sprawdzone przez Kardamona ;-0 Zerknij do wyszukiwarki.
      Po taaakim czekoladowym kurczaku, podaj moze cytrynowa zupe... a i w domu
      ladnie bedzie pachniec dla innych:-)
      Ciasto marchewkowe z Malagą - jesli lubi marchewki i posiada gorące uczucie do
      Ciebie, to a jakże!
      A na koniec (posiłku) 4 truskawki z czarnym pieprzem i mały szampanik - taki
      dla dwojga.
      • Gość: @neta do jacek1f IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 18:41
        Jacek to o to chodzi???:
        Poulet Vallée d'Auge

Kurczaka dzielimy na porcje (ja zrobilem z ud [o rany jak w piśmie to słowo
        wygląda kretyńsko] i podudzi - na 3 osoby po dwa kawałeczki wyjdzie). Oprószyć
        solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z masłem, aż skórka nieźle się przypiecze,
        obracajac co jakiś czas.
        Dodać pokrojoną szalotkę i jeszcze chwilkę smażyć aż się zeszkli
        Odlewamy nadmiar tłuszczu i dolewamy 60 ml calvadosu (mi sie tak "lejło" nieco
        więcej ;)) ). Zapalamy - jeśli ktoś jeszcze nie zapalał alkoholu na patelni
        porada - zapalać po zdjęciu z palnika, jeśli buchnie za bardzo nie przejmować
        się (tylko uważać, żeby szafek nie było nad), jeśli za długo się pali (powinno
        kilkanaście sekund)przykryć pokrywką
        Wlać 0,5 l cydru (tajemnica - nie chciało mi się ganiać po supermarketach, w
        których cydr bywa, więc wykorzystałem reds, który jest właśnie bardziej cydrem,
        niż piwem). Dusić pod przykryciem 10 min. Po 10 minutach przewrócić kurczaka i
        dusić kolejne 5 minut. W tym czasie, na drugiej patelni przesmażyć pod
        przykryciem i na maśle 15 dag pieczarek pokrojonych w plastry (trwa to akurat
        te 5 minut duszenia kurczaka).
        Pieczarki wraz z sosem wlać do kurczaka, i dodać kubek gęstej (22%) śmietany.
        Wymieszać, wyjąć kurczaka i przełożyć do osobnego naczynia - trzymać w cieple.
        Sos powinien zgęstnieć (do smaku można posolić i popieprzyć)
        W tym czasie, na patelni rozgrzać masło (w oryginale jest sklarowane, ale już
        mi sie nie chciało bawić) i smażyć na nim pokrojone w plastry (jakies 1 cm
        grubosci)jabłko (ZE SKRÓKĄ) - tak po 2 plasterki na osobę.

Jabłko powinno być złote. Jabłko przełożyć na talerz, kurczaka jeszcze chwile
        zagrzać w sosie, wyjąć na talerz, polać sosem obficie i posypać poszatkowaną
        natką pietruszki (DUUUŻO)
        • jacek1f Re: do jacek1f 26.01.05, 19:35
          Raczj to :-)) :
          Giezik mówi tak:........................... ..................
          Kurczak w sosie czekoladowym
          Ilość porcji: 6
          Składniki:
          6 szt. pierś kurczaka
          masło
          60 ml konfitura z czerwonej porzeczki
          • Gość: blackrose Re: do jacek1f IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 19:57
            dziekuuuje ,zes Panie ten przepis Tu wkleil, bo szukam i szukam a znalesc nie
            moge.(zapewne byl blisko ale niezdarnie przeoczylam.):D.
            • Gość: @neta Re: do jacek1f IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 20:52
              Dziękuje bardzo.Ja też szukałam i nic nie znalazłam oprócz tego co wkleiłam u
              góry.I miałam się spytać co to ma wspólnego z czekoladą;)
              Dziękuje ci bardzo Jacku:)
              • giezik Re: do jacek1f 26.01.05, 20:57
                w każdym razie oba są sprawdzone, a ten z cydrem (normandzki) zaszczycil sylwestra u znajomych i zrobil wrazenie (szczegolnie zapalanie sosu :)
              • jacek1f no, to teraz chłopaki będą w niebie! n/t 26.01.05, 20:58
                • giezik Re: no, to teraz chłopaki będą w niebie! n/t 26.01.05, 21:01
                  choć ja myśle, ze to jest potrwa, ktora przygotowana przez faceta, powala każdą (a przynajmniej prawie każdą) kobietę
                  • jacek1f Re: no, to teraz chłopaki będą w niebie! n/t 26.01.05, 21:07
                    noale, byly pierwsze nasze Panie tu... so, tym razem powaleni beda faceci.
                    • Gość: @neta Re: no, to teraz chłopaki będą w niebie! n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:14
                      Powiedzcie mi jeszcze chłopaki z czym to podać???I może jakąs rezszte
                      menu;)))))))
                      • giezik Re: no, to teraz chłopaki będą w niebie! n/t 26.01.05, 21:16
                        sałata z winegertem - jak najwiecej roznych (roszponka, rukola, co tam dostaniesz)
                        i wystarczy, no baaardzo ostatecznie jakis delikatny ryz - jasminowy, albo basmati
                    • Gość: blackrose86 Re: no, to teraz chłopaki będą w niebie! n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:17
                      Ha ;D, powale lubego na kolana, a why kobieta nie moze zaimponowac?;).

Cmoczki ale mam glupia prosbe jeszcze, prosze o linka do zupki cytrynkowej, i
                      bede grzecznie juz milczec;),by nie narazac sie mezczyzna...hihi...

A tak z drugiej strony juz nie moge doczekac sie miny mego lubego:D.
                      Nio a pozniej to juz mam nadzieje ze bedzie grzeczny jak ten kici kici malutki.

cmok cmok
                      • Gość: @neta Re: no, to teraz chłopaki będą w niebie! n/t IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 21:23
                        Moja połówka wraca dopiero za dwa miesiące:(ale tyle czasu nie wytrzymam-
                        organizuje babski wieczór i robie na kolacje.
                        Czyli mam wymieszać rózne rodzaje sałat i polać sosem vinegre:)
                        OK dziękuje bardzo

Jednak faceci faktycznie lepiej się znją na kuchni.
                        Jak nie robią to nie robią ale jak już zrobią to powala z nóg.
                      • jacek1f Re: no, to teraz chłopaki będą w niebie! n/t 26.01.05, 21:24
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18690144&a=18695723
                        tu w skrócie, ale wrzucisz wyszukiwarke hasło "zupa cytrynowa" i bedzie wiecej
                        szczegolowych miala i mila lekturę :-).
                        Ale: mocny, mily rosol/bulion, odcedzic jak gotowy, ryz w nimże zrobić,
                        zarzucic sok cytrynowy, doprawic do smaku jeszcze i na koniec wrzucic żółtko i
                        rozbełtac mocno. Podawac od razu z natka pietruszki do oporu. Smacznego.
      • ampolion Re: co na 14lutego dla lubego:) 26.01.05, 21:59
        Ależ tak, jedna jedyna idealnie pasująca na tę okazję: ZUPA LUBCZYKOWA!
        www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=336
    • giezik przypomne tylko 26.01.05, 21:28
      co robi wrazenie na kobietach:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14732837&a=14771177
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=14732837&a=14774032
    • ampolion Re: zupka na 14lutego dla lubego:) 26.01.05, 21:56
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?gr=6
    • Gość: @neta Re: co na 14lutego dla lubego:) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.05, 22:08
      To na walentynki to chyba najbardziej ta pasuje;)
      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=336
      • ampolion Re: co na 14lutego dla lubego:) 26.01.05, 22:25
        Byłem pierwszy (21:59)!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka