grzywkaromana 28.01.05, 15:09 Co gotujecie jak wyjeżdzacie na wakacje. Ja będę w wynajętym mieszkaniu, a więc warunki dobre.Chodzi mi o przepisy przede wszystkim szybkie i najlepiej tanie. Będę we Włoszech. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: gotowanie na wakacjach 28.01.05, 15:14 Najbliższy rynek i warzywa,warzywa, warzywa - makarony i jeśli blisko morza (qrna a gdzie tam jest daleko?) ryby i wszystko co pod wodą - jeżuuuuuu pychota... :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzywkaromana Re: gotowanie na wakacjach 28.01.05, 15:17 A może tak jakiś przepisik? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Proszę: 28.01.05, 15:30 Nooo, tam we Włoszech to mozna nawet lepsze te lampy...:-)) tzn z lepszymi winami niż w mojej Grecji :-( ps. i weź sobie jakaś fajna książke kucharską o włoskiej kuchni :-) Odpowiedz Link Zgłoś
egipcjanka15 Jacku, bez kompleksow 28.01.05, 15:38 Fakt, ze wina wloskie sa popularniejsze, ale zdazalo mi sie pic wspaniale greckie. Hmmm, zapomnialam jak sie ta winiarnia nazywala, ale bylo to we wschodniej Macedonii, przy Tracji prawie. Winnica kawalek na polnoc od Kawali. Poszperam, moze sobie przypomne; jakbys mial okazje sprobowac to sie nie zastanawiaj ani chwili - warto! Odpowiedz Link Zgłoś
grzywkaromana Re: Proszę: 28.01.05, 15:33 Dziękuję. Najbardziej podoba mi się długość tych przepisów, a dokładniej krótkość. Jeżeli nie będzie to problemem, to proszę o jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Proszę: IP: *.acn.waw.pl 28.01.05, 18:29 a lubisz zyjątka morskie? Odpowiedz Link Zgłoś
grzywkaromana Re: Proszę: 28.01.05, 19:23 Z moim 5-cio letnim synem ten numer nie przejdzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Proszę: IP: *.acn.waw.pl 28.01.05, 20:57 moja 4 letnia wcina krewetki:))) synowi pizzę kup a sobie zafunduj np.spaghetti allle vongole.To nie żarcie to poezja (moim skromnym itp) Paczka spaghetti Vongole - świeże w muszelkach - około kilograma natka pietruszki - dużo 3 -4 ząbki czosnku 1-2 papryczki chilli - mogą być suszone szklanka białego wina oliwa a oliwek sól Jeśli jesteśmy w posiadaniu świeżych muszelek to należy je namoczyć w dużej ilości wody może być z solą) - powinny się porządnie oczyścić. Należy co jakiś czas zmieniać wodę. Na oliwie obsmażyć czosnek (zmiażdżony albo i nie:) ) i papryczki . Wrzucić muszelki. Podlać odrobiną wina, przykryć patelnię i czekać aż muszle się otworzą (nieotwarte wyrzucić). Jeśli mamy vongole mrożone lub "konserwowe" posątpic podobnie, tylko nie czekać na otwarcie się muszelek:))) Posiekać natkę dość drobno, dodać do żyjątek morskich, podlewać winem. Doprawić Ugotować spaghetti. Spaghetti wrzucić na patelnie z sosem. Wymieszać . Jeść albo małze w sosie pomidorowym (niekoniecznie.. mohą być w czosnku ..) albo akaron z róznymi zyjątkami robi sie szybko , kosztuje znośnie (zwłaszcza cozze - małże) Odpowiedz Link Zgłoś