hania55 29.01.05, 16:24 Czy moglibyście mi podpowiedzieć, do czego użyć przypraw pt. galanga i (przepisuję z opakowania) kaffrlime? Nawet nie mogę znaleźć polskiej nazwy tej drugiej przyprawy. Z góry dziękuję za pomoc :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ampolion Re: Do frakcji orientalistów 29.01.05, 17:56 Na końcu są przepisy z galangą (rodzaj imbiru): www.thaifoodandtravel.com/ingredients/galanga.html Odpowiedz Link Zgłoś
jottka to 29.01.05, 20:31 nie jest imbir, tylko kilka różnych roślin o podobnej nazwie z rodziny imbirowatych:) alpinia galgant (alpinia galanga, ang. great galangal, Java galangal), pot. kardamon dziki, jada sie kłącze o piekącym smaku, uprawiana od chin i malezji po sri lanke alpinia mniejsza (alpinia officinarum, ang. lesser galangal, galangal), płd chiny, wietnam, tajlandia - ponoć wyżej ceniona kulinarnie niż a/g, świeża i w proszku jako składnik curry kentior (kaempferia galanga, ang. East Indian galangal), indie + płd.wsch azja, kłącza i liście jako przyprawa, młode jako warzywo to weź sobie poszukaj szczegółów po nazwach łacinskich albo angielskich:) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: to 29.01.05, 20:35 tu masz to drugie: www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/germ/generic_frame.html?Citr_hys.html Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: to 30.01.05, 13:34 Dzięki, ale na opakowaniu mam tylko wypisaną metodą domową metkę GALANGA. Na drugim opakowaniu jest b. ciekawa przyprawa pt. LEMONGRESS ;-) No i jeszcze bardzo ciekawią mnie te KAFFRLIME ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Już wiem!! 30.01.05, 13:56 Tajemnicze KAFFRLIME, to po prostu kaffir lime leaves! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Już wiem!! 30.01.05, 20:38 myśmy sie chyba nie zrozumiały:) pisząc 'tu masz to drugie' miałam na myśli dość szczegółową linke do tych limonkowatych listków a poza tym wrzuć je w szukajke forum, w przepisach senin sie często pojawiają Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Dzięki 30.01.05, 22:18 Coś mi dzisiaj wszystko pierdołowato idzie. A tak w ogóle, sprawdź skrzynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: to 30.01.05, 15:12 "Ginger family", rodzina imbiru. Nie imbir lecz podobne (rodzaj). dict.die.net/a%20galanga/ Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: to 30.01.05, 20:44 rodzina to nie rodzaj:) no i nie ma po polsku 'rodziny imbiru', tylko 'rodzina: imbirowate' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: Do frakcji orientalistów IP: *.acn.waw.pl 30.01.05, 20:44 galangal -moim zdaniem - jest bardziej gorzki, mniej aromatyczny od imbiru Wolę imbir :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Do frakcji orientalistów IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 31.01.05, 12:06 w duzym skrocie: galangal - odmiana imbiru, jak ktos juz wspominal zastosowanie- kuchnia malajska i inne poludniowoazjatyckie, przepis,ktory mi ad hoc przychodzi do glowy to malajskie "sate" (tamtejsze szaszlyki) Kafir lime: kuchnia tajska, zadne tajskie curry obejsc sie bez niego nie moze Ps. zanim zaczelam eksperymentowac z tajskimi curry, dane mi bylo sprobowac pewnych perskich(iranskich ) specjalow z dziwna w smaku zielono brunatna cytrynka - mysle teraz ze byl to kafir lime w wersji srodkowo wschodniej. tajskie curry uzywaja glownie lisci z kafir lime Odpowiedz Link Zgłoś