narcyza5 30.01.05, 12:05 pożyczyłam książeczkę, a pilnie potrzebuję przepisu. Posiadacze Konemanna podajcie proszę przepis. Z wyszukiwarki korzystałam, wyrzuciła mi tylko obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: mufinki angielskie 30.01.05, 12:16 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=muffiny&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=77&poz=0&tablica Szukaj=forum_tresc&zywe=2 Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: mufinki angielskie 30.01.05, 12:16 12 mufinek 10 dkg drożdży świeżych lub 2 łyżeczki suszonych 400 g mąki 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miałkiego cukru 1 łyżeczka miękkiego masła 225 ml wody Rozpuścic drożdże w ciepłej wodzie.Makę,sól i cukier przesiac do dużej miski.zrobić w środku dołek i wlac do niego drożdże.Stopić masło i równiez wlać (nie za gorace)do maki.Mieszać wszystko razem i zagniatać na stolnicy ok.2-3 minuty rękoma aż będzie gładkie.Odstawić ciasto w misce oprószonej maką do wyrośnięcia dopóki nie podwoi swojej objętości.blachę posypac maka,rozgrzac piekarnik do 210 st.ciasto wyłozyć na stolnice posypana maka i wyrabiac aż będzie gładkie.nastepnie rozwałkowac je na gr.1 cm.zanurzoną w mace foremka o srednicy 7 cm wykrawac krązki i wyłozyc je na blachę.Blachę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mufinek na ok.15-20 minut,lub do momentu kiedy trochę urosną.Piec 15 minut,w połowie pieczenia przewrócic na druga stronę.Zdjąć z blachy i wystudzić na kratce. Rada szefa:Mufinki te można też piec na suchej patelni na wolnym ogniu.Gdy się przyrumienią i dopieką do środka,nalezy przewrócić je na drugą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion English muffins to nie zwykłe "mufinki" 30.01.05, 15:33 Inaczej wyglądają, inaczej smakują itd., ale pewnie sama o tym wiesz. Jeszcze jeden obrazek: leilako.com/recipes/foodpic/05072002_1.jpg I opis z przepisami po angielsku: www.kitchenproject.com/history/EnglishMuffin.htm Po polsku jakos nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś