rezurekcja 28.05.02, 12:44 zgubilam swoje przepisy na potrawy z syropem klonowym.... pomozcie!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: syrop klonowy 28.05.02, 15:18 czego poszukujesz? mam fasole po bostonsku mufinki tarty Odpowiedz Link Zgłoś
alinca Re: syrop klonowy 28.05.02, 22:02 Przepisow nie mam ale mam wspomnienie:)) Jak bylam mala dziewczynka, czytalam Anie z Zielonego Wzgorza i tam b. czest pojawial sie syrop klonowy. Wydawalo mi sie wtedy, ze skoro klonowy to musi byc z lisci na pewno jest soczyscie zielony. A potem zobaczylam ze jest raczej brazowy. To bylo prawdziwe rozczarowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: syrop klonowy 29.05.02, 10:23 roseanne napisał(a): > czego poszukujesz? > mam fasole po bostonsku O! Tego nie znam. Poprosze przepis, przyda sie. > mufinki A co to jest? NO to czekam w napieciu. Zaczynam sie oblizywac. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne potrawy z syropkiem 29.05.02, 16:28 Mufinki - muffins to podtawa wyzywienia Kanadyjcow i hamerykanow. Cus jak slodka buleczka, ale w ksztalcie grzybka. Piecze sie w takiej specjalnej foremce z "miseczkami". Mapple Muffins - porcja na 12 duzych 2 filizanki (170 ml) otrab pszennych 1 jajko 1 filizanka maki 2 lyzeczki sody oczyszczonej 1 1/4 filizanki syropu kl 1 1/4 kwasnego mleka / maslanki 1/2 filizanki oleju NIE Z OLIWEK 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu Rozgrzac piekarnik do 350 F (160C) Zmieszac otreby, mleko i jajko. Dodac syrop i odstawic na 5 minut. osobno zmieszac maka ,proszek, sode i cynamon. Zmieszac z mikstura z pozostalych produktow i olejem. Nakladac do foremek (moga byc glebokie foremki na babaczki ,BARDZO WYRASTA) piec 20-30 min Mozna zamrazac. Fasola po bostonsku w/g ksiazki "przyprawy do kazdej potrawy" (czeska) 500gram bialej fasoli sol 2 duze cebule 1 lyzeczka gozdzika 75 gram ciemnego cukru 2 lyzki syropu klonowego (mozna zastapic miodem) 1 lyzeczka musztardy w proszku 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu 200 gram chudego boczku lub innej wedzonki pokrojonej w kawalki Wymoczona przez noc fasole gotowac 30 min. NIE SOLIC! W cebule powtykac gozdziki, wszystko oprocz cukru dodac do garnka i dolac 1/2 litra wody. Przykryc i gotowac co najmniej godzine. Oryginalny przepis mowi o 4- 5 godzinach. Na koniec potrawe posypac cukrem i zapiec w piekarniku. Byla to swiateczna poterawa purytan lub drwali, gotowana raz w tygodniu. Latwiejsza wersja: fasolke ugotowac do miekkosci dodac wszystkie pozostale skladniki, mozna dodac troche (szklanke soku pomidorowego), wlac do glebokiego naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku 160C przez 3 godz. Mozna nakryc folia aluminiowa i odkryc na ostatnie pol godziny. Smacznego receptury na tarty musze jeszcze poszukac, niestety gdziesik sie zawieruszyla Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: potrawy z syropkiem 31.05.02, 10:13 Dziekuje, bede testowac na sobie i gosciach. Zaczynam byc glodna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neSSi Re: potrawy z syropkiem IP: *.chello.pl 21.08.02, 17:59 roseanne napisał(a): > Fasola po bostonsku > > w/g ksiazki "przyprawy do kazdej potrawy" (czeska) > 500gram bialej fasoli > sol > 2 duze cebule > 1 lyzeczka gozdzika > 75 gram ciemnego cukru > 2 lyzki syropu klonowego (mozna zastapic miodem) > 1 lyzeczka musztardy w proszku > 1/2 lyzeczki czarnego pieprzu > 200 gram chudego boczku lub innej wedzonki pokrojonej w kawalki > Wymoczona przez noc fasole gotowac 30 min. NIE SOLIC! > W cebule powtykac gozdziki, wszystko oprocz cukru dodac do garnka i dolac 1/2 > litra wody. Przykryc i gotowac co najmniej godzine. Oryginalny przepis mowi o 4 > - > 5 godzinach. > Na koniec potrawe posypac cukrem i zapiec w piekarniku. > Byla to swiateczna poterawa purytan lub drwali, gotowana raz w tygodniu. > > > Latwiejsza wersja: > fasolke ugotowac do miekkosci > dodac wszystkie pozostale skladniki, mozna dodac troche (szklanke soku > pomidorowego), wlac do glebokiego naczynia do zapiekania. Piec w piekarniku > 160C przez 3 godz. Mozna nakryc folia aluminiowa i odkryc na ostatnie pol > godziny. > Smacznego > > > > receptury na tarty musze jeszcze poszukac, niestety gdziesik sie zawieruszyla Fasolka pycha!! a ja dotąd podchodziłam do syropu klonowego z pewną dozą podejrzliwości:) wie ktoś może czy/jakie to ma walory odżywcze, zdrowotne, bo w sumie to powinno być coś więcej niż cukier...? i pliis o więcej takich pysznych przepisików! pozdrawiam all neSSi Odpowiedz Link Zgłoś