Dodaj do ulubionych

Wasze ulubione dania z ryżem

IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 13:28
Chodzi za mną ryż z jakimś mięsem, do tej pory robiłam tylko kurczaka w sosie
słodko-kwaśnym. Poradźcie co jeszcze można stworzyć smacznego.

dziękuję
Obserwuj wątek
    • paool Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 13:29
      pomidorówka?
      • Gość: Qcharzowa :) uwielbiam IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 13:30
        ale z kluseczkami wolę.
        • dispell Re: Risotto 31.01.05, 13:39
          Zamiast borowików pieczarki (niestety), ryż najlepszy arborio - a jakieś mięsko
          w małych kawałkach zawsze można dodać oprócz... ;)
          mojegotowanie.onet.pl/14166,ksiazka_przepis.html
    • Gość: ~~ Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:39
      wczoraj robilam cos takiego:
      pokrojona w kawaleczki piers kurczaka po uprzednim zanarynowaniu w sosie
      sojowym (jasnym), curry, czosnku i tabasco podsmazylam jakies 4-5 min.

na drugiej patelni podsmazylam wedzony boczek, dolozylam do tego pokrojonego
      pora i cebule, troche startej pietruszki i selera i troche czerwonej papryki i
      poddusilam to wszystko.

przelozylam do rondla duszone warzywa, podsmazonego kurczaka, dolalam wody (ok.
      1,5 szkl), dodalam ze dwie lyzki musztarty dijonskiej i pod przykryciem
      udusilam to do miekkosci wszystkich skladnikow (nie trwalo to dlugo).

na koniec dolalam troche slodkiej smietanki z kartonika (18%) i jeszcze
      zagescilam odrobina maki pszennej zmieszanej z woda. sprawdzilam czy nie trzeba
      doprawic i dla nadania charakterku potrawie dodalam jeszcze pare kropel
      tabasco. i tyle.

to wlasnie podalam z ryzem
    • marghe_72 Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 13:42
      ryz z serem bleee ;-) z pomidorami na ostro (papryczki jalapeno i limonka)
      Krokiety ryzowe z pomidorami i kawałkiem mozzarelli w srodku
      risotta wszelakie
    • yfcia Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 14:23
      Ja lubię(ale to też drób)skrzydełka w pięciu smakach + pieczarki + ryż.
      • agnie_szka9 Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 14:30
        pierś indycza w śmietanie z duszonymi pieczarkami.
        mmmniam!
        + ryż do tego oczywiście:-)
        • Gość: Qcharzowa do Agnie_szki IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 14:47
          Agnieszko, podasz mi przepis na to Twoje danie? Brzmi smacznie.

dziękuję
          • agnie_szka9 Re: do Agnie_szki 31.01.05, 15:28
            no więc zrobiłam to tak:
            pierś indyczą pokroiłam na dosyć grube plastry. lekko zbiłam (ale naprawde
            lekko), popieprzyłam i posoliłam. Obsypałam mąką i trochę podsmażyłam na
            gorącym oleju (oliwa z oliwek - tylko takiej używam). Ułożyłam na głębokiej
            patelni, podlałam trchę wodą i zaczęłam dusić na małym ogniu pod przykryciem.

Pieczarki obrałam i przekroiłam na cztery części (mniejsze pieczarki na dwie),
            usmażyłam na patelni z solą i pieprzem. Usmażone wrzuciłam do garnka, podlałam
            wodą i poddusiłam. Po jakimś czasie wlałam całe opakowanie śmietanki (akurat
            miałam pod ręką butelkową Ramę) - pycha!

Posypałam śmietankę z pieczarkami pietruszką zieloną (dużo) i całością zalałam
            indycze piersi na głębokiej patelni.

Jaki zapach!! mnie smakowało baaaardzo (lubie drób i śmietanę :-)))
            Do tego ugotowałam ryż i podałam z sałatą lodową:-)))
    • szpiczak Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 15:24
      ja bardzo lubie ryz z bialym sosie i kurczakiem,gotuje kurczaka jak na rosol,a
      do tego sosik:zasmazka z maki i maselka+smietana+koperek,polewa my ryz zmieszany
      z pokrojonym kurczakiem.
      • Gość: Cynamoon Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: *.it-net.pl 31.01.05, 15:38
        Nie lubie ryzu :-)

Moja mama i brat lubia taka potrawe:
        na nieduzej ilosci oleju podsmaza sie paste curry lub proszek lub hinduskie
        przyprawy (np. garam masala) wraz z ryzem. Gdy zrobi sie nieprzezroczytsy,
        zalewa sie to woda albo bulionem, dodaje warzywa i np. kawalki miesa (kurczka,
        indyk) i do piekarnika na jakas godzine.
    • Gość: senin Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 31.01.05, 19:49
      nie z ryzem ale z ryzu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11751254&a=11770517
      lub:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12892417&a=13020913
    • Gość: Hanna Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: 65.38.217.* 31.01.05, 20:36
      Lubimy bardzo krawetki w sosie pomidorowo-cebulowym z bialym ryzem.

Oto przepis: dwie srednie cebule siekamy , 2-3 zabki czosnku siekamy,
      podsmazamy to na oliwie. Po kilku minutach dodajemy, dwa peczki cebulki
      zielonej i peczek pietruszki zielonej posiekane dobrze, lyzeczke posiekanego
      gignger, pieprze i sol do smaku, sok z pol cytryny,mieszamy .Do tego dodajemy 3-
      4 duze pomidory posiekane bez skorki. Wszystko gotujemy az utworzy gesta mase.
      Tymczasem plukamy krawetki( ja uzywam gotowe do jedzenia bez twardych ogonkow,
      ale mozna i swieze oczyszczone.) Do masy cebulowo-pomidorowej wrzucamy
      krawetki, mocna grzejemy, az sa gorace i troche plyny wyparuje, ale powinno
      wszystko miec konsystencje gestego sosu.
      Podajemy na duzym talerzu. Na ugotowany sypki bialy ryz kladzemy krawetki i na
      wierzchu posypujemy jeszcze natka.
      Warto zrobic z duzych krawetek, liczac 7 na osobe, ale i te drobniejsze( nie
      malutkie) beda dobre.

Ja lubie tez ryz na owocowo-ale pytalas o miesko.

Inna wersja--wolowine i wieprzowine chuda kroje na paseczki, obsmazam na
      tluszczu w glebokiej patelni.Lekko polewam woda i na wolnym ogniu proze. W
      miedzy czasie na tarce scieram dwie pietruszki i dwie duze marchwie, seler,
      kroje drobno papryke i pory i cebule w cienkie krazki.Wszystko lacze z miesem i
      gotuje wolno z 1/2 godziny, az mieso i warzywa sa miekkie. Oczywiecie sol i
      pieprz do smaku.
      Pod koniec mozna dodac pomidory lub pomidory z puszki, czy nawet paste
      pomidorowa. Wszystko ma byc geste, ale w czasie gotowania bedzie potrzebowac
      lekkiego podlanie woda. Tylko nie za duzo na raz. Do tego bialy ryz.
      Moze sie przyda.
      • Gość: Hanna Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: 65.38.217.* 31.01.05, 20:39
        Dodam jeszcze, ze obie potrawy sa gotowe w czasie ugotowanie ryzu, max 1/2
        godziny!!
        • Gość: cat-lover Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 01.02.05, 00:20
          moje ulubione to wszelkie risotta i paella.
    • ampolion Re: Wasze ulubione dania z ryżem 01.02.05, 00:40
      Gołąbki.
      • ampolion Re: Wasze ulubione dania z ryżem 01.02.05, 00:45
        No i jeszcze kilka:
        www.google.com/search?hl=en&q=potrawy+z+ry%C5%BCem&btnG=Google+Search
    • syswia Re: Wasze ulubione dania z ryżem 01.02.05, 05:33
      Wiekszosc dan, ktore gotuje wymaga obecnosci ryzu albo naan. Z ulubienszych i
      takich w ktorych ryz jest nieodlacznym skladnikiem: chicken biryani i paella
      valenciana.
      Z ryzow dlugich uzywam tylko basmati. Do paelli uzywam ryzu wloskiego - arbo-cos
      tam.
      • qcharzowa :) dziękuję 01.02.05, 10:26
    • monia_77 Re: Wasze ulubione dania z ryżem 01.02.05, 12:43
      Z ryzu najbardziej lubie makaron;-) ale jak mam chec na cos innego to sobie
      robie ryz smazony.

Na patelnie wlewam olej, dodaje odrobine curry i papryki ostrej w proszku wraz
      z rozgniecionym czosnkiem krotko to podsmazam. Nastepnie wsypuje suchy ryz i
      smaze. Podlewam bulionem z kostki i odparowuje mieszajac. Ryz pije wode, a plyn
      dolewam az ziarenka beda kedrne i sypkie. Probuje ryz i doprawiam sola lub
      sosem sojowym. Na drugiej patelni dusze warzywa z mrozonki pod przykryciem.
      Wrzucam do ryzu dodaje jeszcze troche oleju i zesmazam na ostrym ogniu wraz z
      jajkiem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka