Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 13:28 Chodzi za mną ryż z jakimś mięsem, do tej pory robiłam tylko kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Poradźcie co jeszcze można stworzyć smacznego. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Qcharzowa :) uwielbiam IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 13:30 ale z kluseczkami wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: Risotto 31.01.05, 13:39 Zamiast borowików pieczarki (niestety), ryż najlepszy arborio - a jakieś mięsko w małych kawałkach zawsze można dodać oprócz... ;) mojegotowanie.onet.pl/14166,ksiazka_przepis.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~~ Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.05, 13:39 wczoraj robilam cos takiego: pokrojona w kawaleczki piers kurczaka po uprzednim zanarynowaniu w sosie sojowym (jasnym), curry, czosnku i tabasco podsmazylam jakies 4-5 min. na drugiej patelni podsmazylam wedzony boczek, dolozylam do tego pokrojonego pora i cebule, troche startej pietruszki i selera i troche czerwonej papryki i poddusilam to wszystko. przelozylam do rondla duszone warzywa, podsmazonego kurczaka, dolalam wody (ok. 1,5 szkl), dodalam ze dwie lyzki musztarty dijonskiej i pod przykryciem udusilam to do miekkosci wszystkich skladnikow (nie trwalo to dlugo). na koniec dolalam troche slodkiej smietanki z kartonika (18%) i jeszcze zagescilam odrobina maki pszennej zmieszanej z woda. sprawdzilam czy nie trzeba doprawic i dla nadania charakterku potrawie dodalam jeszcze pare kropel tabasco. i tyle. to wlasnie podalam z ryzem Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 13:42 ryz z serem bleee ;-) z pomidorami na ostro (papryczki jalapeno i limonka) Krokiety ryzowe z pomidorami i kawałkiem mozzarelli w srodku risotta wszelakie Odpowiedz Link Zgłoś
yfcia Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 14:23 Ja lubię(ale to też drób)skrzydełka w pięciu smakach + pieczarki + ryż. Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 14:30 pierś indycza w śmietanie z duszonymi pieczarkami. mmmniam! + ryż do tego oczywiście:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa do Agnie_szki IP: *.ryder.krakow.pl 31.01.05, 14:47 Agnieszko, podasz mi przepis na to Twoje danie? Brzmi smacznie. dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: do Agnie_szki 31.01.05, 15:28 no więc zrobiłam to tak: pierś indyczą pokroiłam na dosyć grube plastry. lekko zbiłam (ale naprawde lekko), popieprzyłam i posoliłam. Obsypałam mąką i trochę podsmażyłam na gorącym oleju (oliwa z oliwek - tylko takiej używam). Ułożyłam na głębokiej patelni, podlałam trchę wodą i zaczęłam dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pieczarki obrałam i przekroiłam na cztery części (mniejsze pieczarki na dwie), usmażyłam na patelni z solą i pieprzem. Usmażone wrzuciłam do garnka, podlałam wodą i poddusiłam. Po jakimś czasie wlałam całe opakowanie śmietanki (akurat miałam pod ręką butelkową Ramę) - pycha! Posypałam śmietankę z pieczarkami pietruszką zieloną (dużo) i całością zalałam indycze piersi na głębokiej patelni. Jaki zapach!! mnie smakowało baaaardzo (lubie drób i śmietanę :-))) Do tego ugotowałam ryż i podałam z sałatą lodową:-))) Odpowiedz Link Zgłoś
szpiczak Re: Wasze ulubione dania z ryżem 31.01.05, 15:24 ja bardzo lubie ryz z bialym sosie i kurczakiem,gotuje kurczaka jak na rosol,a do tego sosik:zasmazka z maki i maselka+smietana+koperek,polewa my ryz zmieszany z pokrojonym kurczakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: *.it-net.pl 31.01.05, 15:38 Nie lubie ryzu :-) Moja mama i brat lubia taka potrawe: na nieduzej ilosci oleju podsmaza sie paste curry lub proszek lub hinduskie przyprawy (np. garam masala) wraz z ryzem. Gdy zrobi sie nieprzezroczytsy, zalewa sie to woda albo bulionem, dodaje warzywa i np. kawalki miesa (kurczka, indyk) i do piekarnika na jakas godzine. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 31.01.05, 19:49 nie z ryzem ale z ryzu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11751254&a=11770517 lub: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12892417&a=13020913 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: 65.38.217.* 31.01.05, 20:36 Lubimy bardzo krawetki w sosie pomidorowo-cebulowym z bialym ryzem. Oto przepis: dwie srednie cebule siekamy , 2-3 zabki czosnku siekamy, podsmazamy to na oliwie. Po kilku minutach dodajemy, dwa peczki cebulki zielonej i peczek pietruszki zielonej posiekane dobrze, lyzeczke posiekanego gignger, pieprze i sol do smaku, sok z pol cytryny,mieszamy .Do tego dodajemy 3- 4 duze pomidory posiekane bez skorki. Wszystko gotujemy az utworzy gesta mase. Tymczasem plukamy krawetki( ja uzywam gotowe do jedzenia bez twardych ogonkow, ale mozna i swieze oczyszczone.) Do masy cebulowo-pomidorowej wrzucamy krawetki, mocna grzejemy, az sa gorace i troche plyny wyparuje, ale powinno wszystko miec konsystencje gestego sosu. Podajemy na duzym talerzu. Na ugotowany sypki bialy ryz kladzemy krawetki i na wierzchu posypujemy jeszcze natka. Warto zrobic z duzych krawetek, liczac 7 na osobe, ale i te drobniejsze( nie malutkie) beda dobre. Ja lubie tez ryz na owocowo-ale pytalas o miesko. Inna wersja--wolowine i wieprzowine chuda kroje na paseczki, obsmazam na tluszczu w glebokiej patelni.Lekko polewam woda i na wolnym ogniu proze. W miedzy czasie na tarce scieram dwie pietruszki i dwie duze marchwie, seler, kroje drobno papryke i pory i cebule w cienkie krazki.Wszystko lacze z miesem i gotuje wolno z 1/2 godziny, az mieso i warzywa sa miekkie. Oczywiecie sol i pieprz do smaku. Pod koniec mozna dodac pomidory lub pomidory z puszki, czy nawet paste pomidorowa. Wszystko ma byc geste, ale w czasie gotowania bedzie potrzebowac lekkiego podlanie woda. Tylko nie za duzo na raz. Do tego bialy ryz. Moze sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: 65.38.217.* 31.01.05, 20:39 Dodam jeszcze, ze obie potrawy sa gotowe w czasie ugotowanie ryzu, max 1/2 godziny!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: Wasze ulubione dania z ryżem IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 01.02.05, 00:20 moje ulubione to wszelkie risotta i paella. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Wasze ulubione dania z ryżem 01.02.05, 00:45 No i jeszcze kilka: www.google.com/search?hl=en&q=potrawy+z+ry%C5%BCem&btnG=Google+Search Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Wasze ulubione dania z ryżem 01.02.05, 05:33 Wiekszosc dan, ktore gotuje wymaga obecnosci ryzu albo naan. Z ulubienszych i takich w ktorych ryz jest nieodlacznym skladnikiem: chicken biryani i paella valenciana. Z ryzow dlugich uzywam tylko basmati. Do paelli uzywam ryzu wloskiego - arbo-cos tam. Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: Wasze ulubione dania z ryżem 01.02.05, 12:43 Z ryzu najbardziej lubie makaron;-) ale jak mam chec na cos innego to sobie robie ryz smazony. Na patelnie wlewam olej, dodaje odrobine curry i papryki ostrej w proszku wraz z rozgniecionym czosnkiem krotko to podsmazam. Nastepnie wsypuje suchy ryz i smaze. Podlewam bulionem z kostki i odparowuje mieszajac. Ryz pije wode, a plyn dolewam az ziarenka beda kedrne i sypkie. Probuje ryz i doprawiam sola lub sosem sojowym. Na drugiej patelni dusze warzywa z mrozonki pod przykryciem. Wrzucam do ryzu dodaje jeszcze troche oleju i zesmazam na ostrym ogniu wraz z jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś