omfala 03.02.05, 15:15 Chciałabym coś upiec na składkową imprezę. Ma być: a. niesłodkie b. proste do zrobienia c. łatwe w transporcie d. pyszne Proszę o przepisy - wdzięczna będę niewymownie. P.S. Tylko błagam - szybko! Muszę się wyrobić do jutra. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Niesłodkie! 03.02.05, 15:26 1. Tarta/quiche (wytrawne) - co masz i sobie zamażysz. A i na zimno świetne. Proste. 2. Muffinki wytrawne - mnóstwo wariacji. Proste, tyle ze traci sie, ze ostygna podczas transportu :-( 3. Taka baba drożdżowa z miesnym wkładem - ale to niech "pieczeniarze" się wypowiedza, tzn. o kulebiakowych rzeczach myślę. ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Coś niesłodkiego pieczonego na małą imprezę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 15:28 paszteciki mogą być: gotowe ciasto francuskie cokolwiek do środka:mięso, pieczarki,,kapusta ( nie surowe),ser z szynką zawinąć ,upiec i już:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f o to to 03.02.05, 15:39 Jak masz francuskie, to juz potem hulaj dusza. A tu kulebiaki forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18402518&a=18414560 Odpowiedz Link Zgłoś
angoba Re: Coś niesłodkiego pieczonego na małą imprezę 03.02.05, 15:49 zobacz do tego wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16062837&v=2&s=0 ja robiłam je i w wersji na słodko z jabłkami, orzechami i rodzynkami i w wersji wytrawnej, nie dając cukru, tylko troche soli i przypraw, z nadzieniem z kapusty i z pieczarkami, moga też być z miesem, sposób przygotowania jest prosty a efekt pyszny Odpowiedz Link Zgłoś
omfala Re: Coś niesłodkiego pieczonego na małą imprezę 03.02.05, 21:18 Dzięki wielkie. Podoba mi się to :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Paszteciki kru-dro z pieczarkami i zoltym serem IP: 83.168.125.* 03.02.05, 17:48 sprawdzilo sie juz nie raz... na skladkowej imprezie.... mozna podac z barszczykiem ... nawet z proszku :) Paszteciki krucho drożdżowe z pieczarkami ciasto: 1/2 kg mąki, 4 dag drożdży, 20 dkg tłuszczu, 2 jaja, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczka cukru, sól Nadzienie: 1/2 kg pieczarek, 1 duża cebula, 4 łyżki oleju, 15 dkg ostrego żółtego sera, sól Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić mlekiem, dodać mąke, jaja, tłuszcz, osolić - wyrobić gęste ciasto i pozostawić do wyrośnięcia (musi przynajmniej podwoić swoją objętość). Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i udusić na oleju z cebulą . Miękkie ostudzić i wymieszać z utartym serem. Ciasto rozwałkować (na około cm) - wykrawać kółka, napełniać nadzieniem i zawijać boki na siebie... układać na blaszy zagięciami do dołu, żeby farsz nie uciekł podczas pieczenia, z wierzchu posmarować rozbełtanym jajkiem - odstawić jeszcze na chwilę do wyrośnięcia. Piec w temp około 200C na złoty kolor. Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 tarteletki z nadzieniem morskim 03.02.05, 22:15 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20028074 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: Coś niesłodkiego pieczonego na małą imprezę IP: *.chello.pl 04.02.05, 09:42 Kup ciasto francuskie mrożone, ale nikoniecznie to najtańsze. Lekko rozmroź, rozwiń, pokrój radełkiem do pizzy w wąskie ok 1-1,5cm paski każdy długości 1/3 płata ciastowego, czyli nie za długi. każdy pasek podnieś i przekładając na papier do pieczenia na blasze przekręć tak, by był 1x lub 2razy zwiniety w środkowej częsci. To proste, ale trudne do wytłumaczenia: chodzi o to żeby jeden koniec paska leżał "górą do wierzchu" czyli tak, jak przy krojeniu był, a drugi jego koniec - "spodem do wierzchu" czyli wykonał "półobrót". Ale możesz po prostu je położyć i tyle. Posmaruj wierzch mlekiem albo rozmąconym jajkiem. Wtedy weź gruba sól i posyp część pasków po wierzchu. Inna ich grupkę - mieloną papryką. Jeszcze inną - ziarenkami kminku albo tartym twardym serem żółtym. Piecz nieco chłodniej, niż ciasto francuskie. Transportuj w pudełku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omfala Re: Coś niesłodkiego pieczonego na małą imprezę IP: *.am.osi.pl 04.02.05, 15:44 Dzięki, wszystko o przekręcaniu zakumałam ;D To rzeczywiście banalne - i takie rzeczy uwielbiam :D (mam wstręt do siedzenia w kuchni) Odpowiedz Link Zgłoś