nighthrill 03.02.05, 19:40 Jak zrobić hinduski caj z mlekiem i kardamonem? Robiłam raz, ale już nie pamiętam przepisu. Mam herbatę liściastą, mleko, przyprawy...co jeszcze trzeba? ile gotować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: Na końcu strony przepisy: 04.02.05, 09:42 www.cuisinecuisine.com/IndianTea.htm :-) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Na końcu strony przepisy: 04.02.05, 10:45 Tutaj masz ciut inna wersje, jednak technologia ta sama. Zamiast soku z cytryny i pomaranczy, mozesz dodac mleko. Przepis skopiowany ze strony uczta.vege.pl/ ROZGRZEWAJĄCA HERBATKA IMBIROWA Oryginalna nazwa tego napoju brzmi Adrak czai. W północnych Indiach, skąd pochodzi, pija się go podczas zimowych miesięcy. Dzięki zawartości imbiru i pieprzu herbatka ma właściwości rozgrzewające, jest też wspaniałym domowym lekarstwem na przeziębienia i bóle gardła. 3 łyżki drobno startego korzenia imbiru 4 łyżki cukru lub miodu lipowego 1 cytryna 1 mała pomarańcza 3 łyżki posiekanych liści świeżej mięty (niekoniecznie) Wlej do rondelka 3 szklanki wody, wsyp imbir oraz - jeśli lubisz - 2 łyżki mięty i gotuj wszystko 10 minut bez przykrycia na dużym ogniu. Zdejmij z ognia, dodaj cukier lub miód i mieszaj, aż się rozpuści. Przecedź herbatkę przez drobne sitko lub gazę. Z połowy cytryny i całej pomarańczy wyciśnij sok i dolej go do herbatki, dorzuć też szczyptę pieprzu. Do każdej szklanki herbatki dodaj plasterek cytryny i ewentualnie 1/2 łyżeczki mięty. Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: Na końcu strony przepisy: 04.02.05, 10:47 Oj, zinsertowalo mi. Oczywiscie wsyp do rondelka z woda herbate, oprocz powyzszych ingrediencji. Odpowiedz Link Zgłoś