Dodaj do ulubionych

kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stole?n/t

04.02.05, 22:09
Obserwuj wątek
    • dispell Re:Cała się nie zmieści nawet latem ;-))) n/t 04.02.05, 22:10

• jacek1f Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 22:43
      Caymaku, nie wiem o co chdzi, ale zairzyj do wątku "greckiego"...
      • Gość: caymac Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol IP: *.chello.pl 04.02.05, 22:51
        A wątek grecki baaaardzo smakowity tylko o orginalne produkty troszkę trudno:)
    • Gość: caymac Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol IP: *.chello.pl 04.02.05, 22:49
      Chodzi mi o to jak w zimie znaleźć trochę lata na talerzu?
      • giezik Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 22:52
        no taka najlepsza namiastka - to pomidory suszone
        bazylia swieza jest do kupienia bez problemu
        cukinia rowniez
        baklazany sie zdarzaja
        • coralin Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 23:22
          giezik napisał:

> bazylia swieza jest do kupienia bez problemu
          > cukinia rowniez
          > baklazany sie zdarzaja

Isotą powodzenia i smaku kuchni śródziemnomorskiej jest bazowanie na produktach
          SEZONOWYCH. Kto okrągły rok je sałatkę caprese poznał tylko namiastkę kuchni
          śródziemnomorskiej. No wybaczcie ale cukinia kupowana w Polsce w lutym to nie
          jest to i udawanie, że uda sie z tego przygotować coś śródziemnomorskiego
          zakrawa na kpinę. Tak samo jak podawanie sałatki greckiej w zimie. Ohyda.

• giezik Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 23:44
            taaaa ale, cukinia o tej porze bardziej smakuje jak cukinia, niz pomidry sa podobne do pomidorów.
          • Gość: JP cukinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:47
            uprawiam zacne warzywo w ogrodzie od lat
            kiedyś z musu jednak dopiero od niedawna można (i to z biedą) kupić normalne
            cukinie - nie zaś lole pólmetrowe; obecnie dla smaku

to co sprzedają w nad Wisłą zimą pod nazwą cukinia nie smakuję za niczym

griluje cukinie (płaty) w sierpniu i w pomidorowym sosie przechuwje
            albo w słupki wzdłużne cięta w słoju w lekko slodko-kwasnej zalewie

trzymam te świete słoje i czekam lipca

• coralin Re: cukinia 05.02.05, 00:06
              Gość portalu: JP napisał(a):

> griluje cukinie (płaty) w sierpniu i w pomidorowym sosie przechuwje
              > albo w słupki wzdłużne cięta w słoju w lekko slodko-kwasnej zalewie
              >
              > trzymam te świete słoje i czekam lipca

Ja juz też czekam lipca, by zrobić coś z cukini. A przetworów zazdroszczę . Na
              pewno w tym słoiku więcej słonca i śródziemnomorskiego klimatu niż w 'świeżej'
              cukini z supermarketu w lutym. Widzę że sporo osób robi smakołyki do słoika.
              Muszę się przyłożyć i w sierpniu wykorzystac choćby paprykę wygrzaną w słońcu.
              Robie juz też podchody, żeby mama porobiła mi przeciery z pomidorów i cuda z
              cukini.
              • giezik Re: cukinia 05.02.05, 00:16
                niestety, ale jak brak slonca dopiecze i tesknota za smakami, to nawet te plastikowe pomidory daja odrobine radosci
                • Gość: JP w lutym i marcu największy dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 08:41
                  zaczyna doskwierać monotonia warzyw korzeniowych z kopca

szczeście bardzo ostrożnie przychodzi w kwietniu z pierwszym zielonym
          • dispell Re:A czy nie można się zwyczajnie cieszyć 05.02.05, 00:23
            tym, że mimo wszystko jest? Jesli nie, no to wróćmy do całkiem niedawnych
            czasów kiedy nie było prawie nic i skończy się narzekanie na wydumane problemy
            a zaczną się te rzeczywiste. Bardziej od "sztucznych" cukinii i pomidorów nie
            znoszę szerzącego się wszędzie krytykanctwa - dla mnie To jest ochyda. Tego co
            na półkach kupować nikt nie musi, ale jeśli nie smakiem to przynajmniej
            widokiem oko cieszy taki pomidorek z łodyżką. Więcej uśmiechu życzę. :-)
            • coralin Re:Można:)) 05.02.05, 00:43
              Ja też nie znoszę krytykanctwa i np. piętnowania niewinnych mrożonek zimą,
              które cieszą mnie jednak bardziej niz rachityczne pomidorki:-)
              A wracajac do tematu wątku kuchnia śródziemnomorska zimą jest bardziej mięsna,
              aromatyczna, bo wiecej w niej przypraw. Polecam np.gulasze z cielęciny po
              grecku ze genialnego wątku na forum.
      • dispell Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 23:05
        Nie dramatyzowałbym zbytnio - coraz więcej sklepów się pojawia, że tak powiem
        tematycznych. W Gdyni na głównej ulicy otwarto już dwa "włoskie". ;-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka