jacek1f Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 22:43 Caymaku, nie wiem o co chdzi, ale zairzyj do wątku "greckiego"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caymac Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol IP: *.chello.pl 04.02.05, 22:51 A wątek grecki baaaardzo smakowity tylko o orginalne produkty troszkę trudno:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caymac Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol IP: *.chello.pl 04.02.05, 22:49 Chodzi mi o to jak w zimie znaleźć trochę lata na talerzu? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 22:52 no taka najlepsza namiastka - to pomidory suszone bazylia swieza jest do kupienia bez problemu cukinia rowniez baklazany sie zdarzaja Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 23:22 giezik napisał: > bazylia swieza jest do kupienia bez problemu > cukinia rowniez > baklazany sie zdarzaja Isotą powodzenia i smaku kuchni śródziemnomorskiej jest bazowanie na produktach SEZONOWYCH. Kto okrągły rok je sałatkę caprese poznał tylko namiastkę kuchni śródziemnomorskiej. No wybaczcie ale cukinia kupowana w Polsce w lutym to nie jest to i udawanie, że uda sie z tego przygotować coś śródziemnomorskiego zakrawa na kpinę. Tak samo jak podawanie sałatki greckiej w zimie. Ohyda. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 23:44 taaaa ale, cukinia o tej porze bardziej smakuje jak cukinia, niz pomidry sa podobne do pomidorów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP cukinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:47 uprawiam zacne warzywo w ogrodzie od lat kiedyś z musu jednak dopiero od niedawna można (i to z biedą) kupić normalne cukinie - nie zaś lole pólmetrowe; obecnie dla smaku to co sprzedają w nad Wisłą zimą pod nazwą cukinia nie smakuję za niczym griluje cukinie (płaty) w sierpniu i w pomidorowym sosie przechuwje albo w słupki wzdłużne cięta w słoju w lekko slodko-kwasnej zalewie trzymam te świete słoje i czekam lipca Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re: cukinia 05.02.05, 00:06 Gość portalu: JP napisał(a): > griluje cukinie (płaty) w sierpniu i w pomidorowym sosie przechuwje > albo w słupki wzdłużne cięta w słoju w lekko slodko-kwasnej zalewie > > trzymam te świete słoje i czekam lipca Ja juz też czekam lipca, by zrobić coś z cukini. A przetworów zazdroszczę . Na pewno w tym słoiku więcej słonca i śródziemnomorskiego klimatu niż w 'świeżej' cukini z supermarketu w lutym. Widzę że sporo osób robi smakołyki do słoika. Muszę się przyłożyć i w sierpniu wykorzystac choćby paprykę wygrzaną w słońcu. Robie juz też podchody, żeby mama porobiła mi przeciery z pomidorów i cuda z cukini. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: cukinia 05.02.05, 00:16 niestety, ale jak brak slonca dopiecze i tesknota za smakami, to nawet te plastikowe pomidory daja odrobine radosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JP w lutym i marcu największy dół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.05, 08:41 zaczyna doskwierać monotonia warzyw korzeniowych z kopca szczeście bardzo ostrożnie przychodzi w kwietniu z pierwszym zielonym Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:A czy nie można się zwyczajnie cieszyć 05.02.05, 00:23 tym, że mimo wszystko jest? Jesli nie, no to wróćmy do całkiem niedawnych czasów kiedy nie było prawie nic i skończy się narzekanie na wydumane problemy a zaczną się te rzeczywiste. Bardziej od "sztucznych" cukinii i pomidorów nie znoszę szerzącego się wszędzie krytykanctwa - dla mnie To jest ochyda. Tego co na półkach kupować nikt nie musi, ale jeśli nie smakiem to przynajmniej widokiem oko cieszy taki pomidorek z łodyżką. Więcej uśmiechu życzę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
coralin Re:Można:)) 05.02.05, 00:43 Ja też nie znoszę krytykanctwa i np. piętnowania niewinnych mrożonek zimą, które cieszą mnie jednak bardziej niz rachityczne pomidorki:-) A wracajac do tematu wątku kuchnia śródziemnomorska zimą jest bardziej mięsna, aromatyczna, bo wiecej w niej przypraw. Polecam np.gulasze z cielęciny po grecku ze genialnego wątku na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: kuchnia śródziemnomorska zimą na polskim stol 04.02.05, 23:05 Nie dramatyzowałbym zbytnio - coraz więcej sklepów się pojawia, że tak powiem tematycznych. W Gdyni na głównej ulicy otwarto już dwa "włoskie". ;-) Odpowiedz Link Zgłoś