Dodaj do ulubionych

forma do pieczenia orzeszków

08.02.05, 10:20
gdzie mogę kupić taką formę do pieczenia ciastek orzeszków. To jest chyba
taka blaszka z małymi (takie wielkości jak orzechy włoskie) dziurkami.
Wykłada się w nich ciasto kruche potem po upieczeniu wyjmuje delikatnie
napełnia masą orzechowa i łączy razem. Orzeszki są pyszne ale blaszki nie mam.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: forma do pieczenia orzeszków 08.02.05, 11:11
      kiedyś kupiłam na rynku u tzw "ruskich" niestety już jej nie mam ....i nie jest
      to "blacha" tylko taka forma jak gofrownica,popytaj u handlarzy,popytaj u
      znajomych mających mozliwość bywania na "targach","jarmarkach" w sklepach nigdy
      tego nie widziałam....a orzeszki-pyszota....
    • Gość: miszam Re: forma do pieczenia orzeszków IP: *.chello.pl 08.02.05, 11:16
      Widziałem w Sezamie w Wawie. Foremki były polskiego producenta, pakowane po
      kilka sztuk, każda na jedną połówkę orzeszka. Chyba aluminiowe.
      • wadera3 Re: forma do pieczenia orzeszków 08.02.05, 11:19
        a l u m i n i o w e ???????????????????????????? nie rozumiem....mieszkam w
        pobliżu-zaraz polecę zobaczyć-brzmi jak bajka....
        • dorota-zam Re: forma do pieczenia orzeszków 08.02.05, 14:28
          Ja mam i taką i taką, czyli coś takiego na zasadzie formy do gofrów, na 13
          połowek orzeszków, moi panowie nakładają do tego ciasto taką łyżeczką do
          wydrążania np.jabłek, piecze się to na gazie, ale orzeszki wychodzą grubawe,
          natomiast pojedyńcze foremki są takie jak do babeczek, aluminiowe, cieniutkie,
          wylepia się je tak samo jak babeczki, ale robota jest straszna! Mam je niestety
          już od dawna (też kupione od ruskich na bazarze) więc nie wiem czy teraz są
          dostępne.
          • Gość: Aneta Re: forma do pieczenia orzeszków IP: 81.15.254.* 08.02.05, 15:07
            A ktoś może mi podac przepis na tą masę do orzeszków, tą którą napełnia się je?
            • Gość: bynight z mleka zageszczonego slodzonego IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.05, 15:15
              takie mi najbardziej smakowaly. Gotujesz puszke 3h i potem ta masa sklejasz
              polowki. Jadlam to ostatni raz jakies 10 lat temu...

Foremek szukam do dzis. Ale niestety do W-wy mam ponad 1000 km...
              • wadera3 Re: z mleka zageszczonego slodzonego 08.02.05, 15:23
                łojeju,nieeeeee!!!!-to przeciecież to samo co by krówki tam powtykać....
                poszukam, to było mleko w proszku,kakao,cukier...chyba masło/ale chyba/ jak
                znajdę to napiszę....
                • Gość: bynight i oto chodzi i o to chodzi IP: *.dip.t-dialin.net 08.02.05, 15:31
                  mi nie smakuje ta masa jak krowki. Jest bardzo slodka to fakt, dlatego ciasto
                  kruche na orzeszki bylo umiarkowanie slodkie. Masy dajesz tyle, zeby orzeszki
                  sie tylko skleily. Mi to bardzo smakowalo :-)
                  • wadera3 Re: i oto chodzi i o to chodzi 08.02.05, 15:44
                    ale krówki właśnie tak się robi;))))))))
                • Gość: podlasianka Re: z mleka zageszczonego slodzonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 15:32
                  Widziałam takie foremki w wakacje dwa lata temu w spożywczym samoobsługowym w
                  Ustrzykach Dolnych. Aż mi się oczy zaświeciły! Nie kupiłam, bo przede mną były
                  dwa tygodnie zasuwania po górach z plecakiem na grzbiecie. Żałuję do dziś :-)
            • dorota-zam Masa do orzesków musi być orzechowa!!!! 08.02.05, 17:11
              Ja mam taki przepis :
              - 1 margaryna
              - 1 jasny budyń ugotowany w mnijszej ilości mleka
              - 10 dkg orzechów!!!!!
              - 2 łyżki cukru pudru
              Margarynę utzreć z cukrem, po łyżce dodawać ostudzony budyń i zmielone
              orzechy. Na końcu można dolać kieliszek spirytusu lub wódki.
              Smacznego!
    • tekisk masa do orzeszków 08.02.05, 18:06
      - 15 dkg. cukru pudru
      - 15 dkg. masła
      - 10 dkg. orzechów zmielonych
      - 1/4 szkl. mleka
      - kieliszek spirytusu - dla podniesienia smaku ( ale niekoniecznie )

Zagotować mleko z cukrem . Gorącym mlekiem sparzyć orzechy .
      Powstałą masę ostudzić .
      Utrzeć masło . Do utartego masła dodawać po łyżce , masę orzechową
      i ew. - spirytus .

• Gość: marzena Podciągam, IP: 158.75.40.* 09.02.05, 08:19
      może dziś komuś coś się przypomni, gdzie to dostać.
    • Gość: g Re: forma do pieczenia orzeszków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 08:29
      Takie cuda mozna trafić w sklepach działajacych jeszcze pod szyldem wss "społem"
      Np.rózne "dziwne dziwności" kupowałam w "Merkurym" w wawie,ale nie wiem co tam
      jest obecnie,dawno nie byłam.
    • dorotakb kupiłyście?? 10.02.05, 12:53
      Udało się komuś kupić gdzieś taką formę??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka