panatha 08.02.05, 20:50 od znajomych dostałam kawał dobrego mieska z dzika ale nie bardzo wiem jak je upichcić poza zwykła marynata i potem duszenie, znacie jakies inne przepisy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: Dziczyzna- znacie jakies dobre przepisy 08.02.05, 20:56 szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=dziczyzna&ile=10&orderby=data_od+desc&spojnik=and&tag=77&poz=0&tabli caSzukaj=forum_tresc&zywe=2 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Dziczyzna- znacie jakies dobre przepisy 08.02.05, 20:57 wrzuć w wyszukiwarkę hasło "dziczyzna" i "dzik" w temacie. Bylo strasznie duzo, pamiętam. I najważniejsze - świetne strony podawano też:-) W dodatku można było sie dowiedziec, zę teraz to chyba tylko z kłusu ten dzik :-0 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Dziczyzna- znacie jakies dobre przepisy 09.02.05, 10:00 Tagliatelle z ragù z dzika. Przepisu musialbym poszukac. Sam nigdy nie robilam z braku dzika. Jadam w restauracjach i bardzo mi smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Re: Dziczyzna- znacie jakies dobre przepisy IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.05, 10:46 zaraz ci napisze na ragou , moment Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia Ragout z dzika IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.05, 11:09 Robilam i bylo bardzo pyszne. Zapiekanka z makaronem. tego dzika moczylam noc w marynacie: czerwone wino, seler naciowy,marchewka, cebula, czosnek. Mieso nie ma wtedy tak intensywnego smaku dziczyzny, chybaze ktos lubi.Marynate wyrzucamy. Przepis: Ragout: 750 g miesa 75 g cebuli 1 zabek czosnku 120 marchewy 100 g selera naciowego sol, pieprz 25 g koncentratu pomidorowego 300 ml czerwonego wina 300 ml wywaru ( moze byc gotowy) 1 lyzeczka slodkiej papryki 2 lyzki ziol ( pierusza, rozmaryn, tymianek szalwia) Na rozgrzanej oliwie podsmarzyc mieso, dodac cebule, czosnek, potem marchewke i seler naciowy, koncentrat, potem wywar, wino.Przyprawy i gotowac 50 minut. ugotowac makaron( obojetne jaki) Do formy wrzucic ragot, na to makaron, i polac mieszanka: 3 jajaka, 1/8 l slodkiej smietany , pieprz. Do piekarnika na okolo 20 -30 minut 190 stopni. Jest pyszne i latwe do zrobienia. A co do dzika to chyba nie odyniec, bo one teraz chyba jeszcze sie parza i odynca nie mozna jesc. PApAPapap Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozek Re: Ragout z dzika IP: *.perfect.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.05, 13:54 a to miesko z dzika to pokroic w kostke? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Ragout z dzika 21.03.05, 14:35 tak, na takie większe niz gulszowe kawałki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jadzia cd IP: *.dip.t-dialin.net 09.02.05, 11:11 i posypac piertuszka i parmezanem albo innym serem Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Tutaj 21.03.05, 14:41 no i teraz się mści skręcanie wątków ;))) bo niejedno z Baky'm wymyśliliśmy, a teraz wyszukiwarka się zapycha, bo dziczyznę obgadywaliśmy przy okazji tortów, albo innych śledzi... 1. Baky, przypomnij marynatę do dziczyzny - tę, do której dodałeś za dużo czosnku, ale po jego zredukowaniu była całkiem, całkiem. 2. rolady z łopatki dziczej też powstały ad hoc i zdaje mi się, że Krasnowo je zrobiła i były dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
baky Marynata 21.03.05, 16:02 Sucha: Kolendra, jałowiec (dałem garść - wystarczy 5 góra 10 ziarenek), ziele angielskie, liść laurowy, 4 ząbki czosnku (ja dałem duuużo - dużo za dużo) - 1 łyżka soli (duża), pieprz - też ostrożnie należy. Sól rozgrzałem na patelni, zioła zmieliłem, wycisnąłem czosnek, dodałem soli i chwilę wszystko razem podgrzałem mieszając. Jak się uwolni aromat - wystarczy. Mięso na blacie trzeba porządnie natrzeć tym wszystkim. Mocno i porządnie. Po czym zostawić w jakimś naczyniu na 3-4 dni. Po tym czasie należy już tylko naszpikować mięso śliwkami - dość gęsto i głęboko. Teraz wrzucamy je na gorący tłuszcz (najlepiej smalec - wysoka temp.) i obsmażamy na ostrym ogniu, by zamknąć naszą przyszłą pieczeń. Jest już rumiana, więc podlewamy winem, wrzucamy parę ząbków czosnku (w całości) i parę śliwek. Teraz do piekarnika... i już. Za te proporcje ręczę. Odpowiedz Link Zgłoś