Gość: mamatysi1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:43 Podajcie jakis przepis na dobry sos do kopytek. Proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bazylka Re: Jaki sos do kopytek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:51 najlepiej zrobić gulasz z cebulką - z kopytakmi niebo w gębie niektórzy robią z sosem pieczarkowym, ale to nie to, co taki dobrze rozgotowany, rozpadający się na pojedyncze mięsne włókna gulasz z mięsnym sosem... mmm :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamatys1 Re: Jaki sos do kopytek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 12:54 Tak jest u mnie zazwyczaj gdy są kopytka, ale chciałam coś odmienić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: Jaki sos do kopytek??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 13:02 no to mozesz poszaleć i zrobić sos traktując kopytka jak gnochhi (w końcu różnią się głównie kształtem) możesz zrobić sos serowy ze szczypiorkiem albo potrawkę warzywną i wymieszać ja z kopytkami (coś w klimacie leczo z kluskami kładzionymi) ja robiłam kluski sląskie z sosem grzybowym i z parmezanem w sezonie grzybowym - dobre było i kopytka też by się sprawdziły w tej roli Odpowiedz Link Zgłoś
qcharzowa Re: Jaki sos do kopytek??? 16.02.05, 13:02 zajrzyj na stronę gotowanie.x3m.pl/index.php?dzial=6&litera=all tutaj cała masa sosów, być może coś wybierzesz. Z kopytkami zawsze kojarzył się sos gulaszowy, ale myślę że grzybowy, czy cebulowy również będą pasowały. Do tego surówka: ogórki kiszone w kostkę + cebula w kostkę + ciut oliwy lub oleju. Rewelacja do kopytek. Odpowiedz Link Zgłoś
saiss Re: Jaki sos do kopytek??? 16.02.05, 13:23 Ja robię tak: wrzucam na patelnię mielone mięso i smażę, po czym dosypuję przyprawy, sól, pieprz itp. I kiedy mięso nie jest już surowe, dolewam sok pomidorowy, taki z kartonu. Jak nabierze całość konsystencji, która się obie spodoba, spróbuj, dopraw ewentualnie i fru na kopytka. Jemy to ( w sezonie) z sałatą + rodzkiewki, ogórek świeży i kiszony + smietana. Eh. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pelengajew Re: Jaki sos do kopytek??? 16.02.05, 13:25 A może ze skwarkami po prostu? Wiem, chociaż w sztuce kulinarnej uczony nie jestem, że to co prawda nie jest sos, ale jak dla mnie pycha! Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: popieram skwarki! 16.02.05, 13:41 A nawet niekoniecznie od razu takie "rasowe" skwarki ze słoniny. Ja ostatnio podsmażyłam pokrojony w kosteczkę wędzony boczek razem z usiekaną drobno cebulką, jak się ładnie zrumieniło to dorzuciłam ugotowane kopytka, posypałam trochę solą i pieprzem i przysmażyłam razem - było pysznościowe, a super proste i tanie danko. Do tego domowe kiszone ogóraski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzioreczek Re: Jaki sos do kopytek???-skwarki z boczku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 14:04 dla mnie najpyszniejsze na świecie i do tego kwaszona kapusta. Jak nic gotuję dziś ziemniaki i kopytka będą na jutrzejszy obiad. Mniam!!! Odpowiedz Link Zgłoś