Dodaj do ulubionych

placki dla dziecka

19.02.05, 21:37
Czesc. Tesknie za dziecmi i chcialabym zrobic cos fajnego dla nich kiedy
wreszcie wroca z ferii w gorach. Uwielbiaja placki z jablkami ale ja ich nie
lubie i przede wszystkim nudno wciaz je robic tak samo. Moze ktos podsunie
jakis ciekawy pomysl na placki lub cos podobnego dla moich maluchow ?
Prosze...
Obserwuj wątek
    • barbamamaa Re: placki dla dziecka 19.02.05, 21:39
      Chodzi o placki typu szrlotka czy placuszki (racuszki) smażone na patelni?
    • fettinia Re: placki dla dziecka 19.02.05, 21:42
      No wlasnie napisz czy o takie racuszki z jablkami ci chodzi?
      • igge Re: placki dla dziecka 19.02.05, 22:42
        Przepraszam, tak, o placki z plasterkami jablek smazone na patelni. Czasami
        robie je tez z bialym serem.
    • Gość: kiwi Re: placki dla dziecka IP: *.chello.pl 19.02.05, 23:12
      Zrób ciasto z serkiem homo waniliowym i dodaj kwaśne, starte jabłka (grube
      wiórki) oraz - jeśli lubią, bo moi nie - dobrze namoczone rodzynki.
    • sinistra80 Re: placki dla dziecka 19.02.05, 23:29
      I dodaj cynamon i cukier waniliowy, aha i podsyp odrobinę proszku do pieczenia-
      będą super lekkie i pulchne.
      • Gość: kiwi Re: placki dla dziecka IP: *.chello.pl 19.02.05, 23:30
        ...ale do tych z serkiem nie dodawaj cukru, bo przedobrzysz.
    • ane Re: placki dla dziecka 20.02.05, 12:18
      pamietam, jak mama dla mnie i siostry tez pychotki przygotowywala, jak
      wracalysmy z ferii i wakacji...

pozdr.
      anE
      • Gość: Anmar Re: placki dla dziecka IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 20.02.05, 13:28
        Czuję cóś smacznego. Ale podajcie dokładny przepis: co i ile? Jako kuchenny
        analfabeta robię z forumowego przepis na ciasto z orzechami. Żona zjada pół! i
        mówi że ją tuczę. Zrobił bum coś lżejszego. a widzę że to z jabłkami jest na
        serku. Jak to zrobić - podajcie przepis. Plissssss!
        • Gość: kiwi Re: placki dla dziecka IP: *.chello.pl 20.02.05, 13:37
          To nie jest dobre pytanie do mnie, bo ja uwielbiam wszystko robić "na oko". Mam
          to po Mamie, która kiedyś (bez złej woli) podawała kuzynce przepis na ciasto
          drożdżowe tak: "Weź mąkę, cukier, kilka jajek, no i oczywiście masło. Drożdze -
          tak na oko - rozpuść w podgrzanym mleku, potem trzeba wyrobić, a jak podrośnie,
          jeszcze raz i po chwili do pieca!".
          Więc ja placki robię tak: najpierw rodzynki zalewam wrzątkiem i namaczam ,
          jeśli ma byę z nimi, potem do miski wkładam jeden serek waniliowy i wbijam
          jajko, mieszam. Dosypuję szczyptę soli i, powoli, mieszając, makę, aż będzie
          gęstości śmietanowej łamane przez topionego sera. Raczej gęstsze, niz rzadkie.
          Dodaję starte jabłka (gdy były słodkie, przed dodaniem skrapiam je cytryną.
          Mieszam. Jeśli rzadkie (czasem jabłka są bardzo soczyste), dodaje mąki. Jeśli
          za gęste - jogurtu lub śmietany. Gdy ich brak, moze byc mleko lub woda.
          No i już, na patelnię, cieniutkimi plamkami.
          • igge Re: placki dla dziecka 20.02.05, 13:46
            Wielkie dzieki wszystkim - wlasnie tak je zrobie, dzieciaki beda zachwycone
          • Gość: Anmar Re: placki dla dziecka IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 20.02.05, 13:47
            Dzięki!!! Zrozumiałem. Będzie dobre na kolację, jak Żona przyjdzie późno z
            pracy. Na obiad często wpada w porze lunchu. I mam spokój i mogę pichcić (odkąd
            jestem na bezrobociu - dużo wcześniejszej emeryturze). Nie patrzy mi na ręce.
          • Gość: Anmar Re: placki dla dziecka IP: *.ino.tvknet.pl / *.ino.tvknet.pl 22.02.05, 10:35
            Dzięki Kiwi! Wczoraj zrobiłem na kolację. Mało pracy z przygotowaniem i
            pieczeniem. Jedzone od razu z patelni. Zrobiłem z dwóch serków
            homogenizowanychi i było jeszcze za mało. Jeszcze raz wielkie dzieki!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka