Dodaj do ulubionych

Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 16:41
Mam ponad kg łopatki wieprzowej.Co dobrego proponujecie?nie mam zbyt
doświadczenia,ale chciałabym cos ciekawego
Obserwuj wątek
    • paprotka-gd Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? 22.02.05, 17:27
      Wieprzowina z curry
      80 dkg łopatki wieprzowej
      3 cebule
      2 jabłka
      1 ząbek czosnku
      2 łyzki masła lub margaryny
      1 łyczeczka curry , sól, pieprz
      1 szklanka jogurtu
      2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej

Mieso pokroić w kostkę / 2 cm / cebulę też w kostkę , jabłka w większa kostkę ,
      czosnek rozgnieść .
      W garnku rozgrzać masło , obsmażyć mięso , dodać cebulę , czosnek , jabłka ,
      curry , sol i pieprz . Dusić pod przykryciem ok 40 min na małym ogniu , często
      mieszając .
      Jogurt wymieszać z mąką ziemniaczaną i pod koniec duszenia dodać do mięsa ,
      chwilę jeszcze poddusić .
      Dobrze smakuje z ryżem .

Ragout wieprzowe z bananami

50 dkg łopatki wieprzowej
      4 cebule
      2 łyżki oliwy lub oleju
      1 łyzeczka curry , sól
      1/2 puszki pomidorów
      4 zielone banany
      pieprz czarny , szczypta cayenne

Mieso pokroić w 3 cm kawałki , cebulę grubo posiekać .
      Mieso usmażyć na rozgrzanej oliwie , dodać cebulę i dusić ok 5 min pod
      przykryciem .
      Wymieszać z solą i curry , dodać pokrojone pomidory z sokiem z puszki , dusić
      do miękkości / ok 40 min/ ewentualnie dodać trochę wody .
      Banany pokroić na 3 cm kawałki i dorzucić do mięsa , dusić jeszcze ok 15 min .
      Podawać z ryżem lub białym pieczywem .

Przepisy pochodzą z Burda- Kochstudio
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? 22.02.05, 17:30
      pokroić w plastry grubości ok 1 cm obsmażyć na słoninie takżeby z obu stron
      zrumienić, wrzucić do garnka. Na pozostałym tłuszczu usmażyć cebulę 2-3 szt,
      gdy się zeszkli dodać kilka posiekanych ząbków czosnku, gdy wszystko nabierze
      ładnego aromatu do gara. włoszczyznę obrać i utrzeć na tarce o grubych oczkach i
      do gara, pora pokroić w półkółka i do gara, zalać wszystko jasnym piwem, ododać
      przyprawy: po kilka ziarnek pieprzu czarnego i ziela, liście laurowe ze 2-3
      ,sól, trochę bazylii, tymianku i rozmarynu. dusić do miękkości. pod koniec
      duszenia gdy ubędzie sosu uzupełnić przecierem pomidorowym i doprawić cukrem i
      solą do smaku. smacznego. pozdrawiam
      • mnkra Pieczen rzymska 22.02.05, 19:11
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18941440&a=19060659 ja wlasnie
        jutro robie, zrobie wiecej na zimno smaczna doi kanapek
      • Gość: czegie Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.05, 12:27
        dziś zrobiłam wieprzowinę wg.przepisu jarka-zielona pietruszka.jest
        b.dobre.teraz czeka danie na domowników.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? 23.02.05, 12:55
          bardzo mi przyjemnie zajrzyj jeszcze do tematu o moich młodych kartofelkach,masz
          tam przepis na keczup
    • Gość: fork Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.05, 19:30
      przepis na 15 min. na 4 osoby
      wymieszać cztery serki topione śmietankowe z drobno poszatkowaną zielona
      pietruszką do uzsykania jednolitej masy i do zamrażarnika (nie na długo, jesli
      masz dużo czasu do posiłku to do lodówki)
      na patelni na płytkim oleju smażysz plastry wieprzowiny ok 1,5 cm grubości - tu
      jak lubisz bardzo wysmazone lub mniej, oczywiście popieprzone i POSOLONE!
      po usmazeniu wieprzowina na talerz i szybko na nią od góry dużą porcję zimnego
      serka - ma się zacząć na mięsie powoli rozpływać i wymieszać z naturalnymi
      sokami wypływającymi z mięsa.
      do tego sałata z sosem winegrette i już - zadncyh fryt czy ziemniorów, bo danie
      jest bardzo syte. Do tego wino, najlepiej cięzkie garbnikowe długie. I już -
      mój rekord to 13,5 minuty z wszystkim
      Powodzenia
      PS. przepis pochodzi od pewnego Francuza, który nie lubi długo gotować
      PS. Komu nie wyszło ten trąba:-)
    • Gość: ola Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.05, 22:36
      dzięki.może jeszcze coś.pozapisuję sobie- bo przepisy są fajne.pozdrawiam
      • hania55 Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? 23.02.05, 21:19
        To jest przepis z "Kuchni Neli" - polecam!

1,5 kg łopatki wieprzowej bez kości
        2 łyżeczki soli
        1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
        1 łyżeczka rozgniecionych owoców jałowca (akurat owoców jałowca nie miałam,
        użyłam rozmarynu)
        4 cebule podzielone na cwiartki

Piekarnik nagrzać do 150C. Mięso zanurzyć na 1 minute we wrzącej wodzie, a
        następnie natrzeć przyprawami. Mięso włożyć do piekarnika. Po 1,5 h pieczeń
        obłożyć poćwiartowanymi cebulami i piec jeszcze godzinę. Następnie temperturę
        podnieść do 180C i piec jeszcze 30 minut.

Gdy mięso jest gotowe, wyjąć z piekarnika i odstawić na 15 minut. Upieczone
        mięso można krajac w poprzek lub wzdłuż włókien. Podawać z pieczonymi cebulami.

UWAGA: możesz użyć 2 zwykłych cebul i 2 czerwonych. Pieczona czerwona cebula
        jest przepyszna.
    • Gość: zenon gajowniczek Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? IP: 80.53.160.* 23.02.05, 20:45
      Ja robie z łopatki np. kotlety(bitki) z sosem i białą kiełbasę(przepis
      podawałem na forum) tym bardziej że jest to dobra okazja gdyż zbliżaja sie
      Święta Zmartwychwstania Pańskiego czyli Wielkanoc i przyda sie w sam raz
      powodzenia w kuchni
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Łopatka wieprzowa-co z niej zrobić? 23.02.05, 23:46
        ja kiełbasę białą robię co miesiąc lub półtora a nie od święta. na święta jadam
        lepsze rzeczy bo mam więcej czasu na ich przyrządzenie. a z 1 kg łopatki to
        można zrobić ok 2-2,5 kg kg kiełbasy jeżeli dodać boczek mięso wołowe trochę
        słoniny jeżeli chuda łopatka i boczek. a do takiej ilości to nie warto się
        zabierać. mój syn zje w 2-3 dni sam. ja robię od razu ok 10-15kg a później mrożę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka