Gość: echtom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 09:12 Podajcie mi najprostszy przepis na szarlotkę czy jakiekolwiek ciasto z jabłkami, albo link do tematu, bo rzadko bywam na tym forum. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziuunia Re: Przepis na szarlotkę 04.03.05, 09:30 Proszę,oto link: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18338950&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Przepis na szarlotkę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.03.05, 10:42 Dzięki za pomysł z kruszonką, bo właśnie nie lubię zagnatania kuli i wylepiania blachy ciastem. Czy na pewno potrzeba aż 6 szklanek mąki? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Przepis na szarlotkę 04.03.05, 10:50 6 szklanek to na dużą blachę tak jak w przepisie napisałam :)Na mniejszą blaszkę albo tortownicę czy też taką formę jak jest na zdjęciu z linka weź połowę składników czyli 3 szklanki mąki itd. Odpowiedz Link Zgłoś
kags superkruche ciasto 04.03.05, 11:51 Przepis stosowany od lat w mojej rodzinie. 3 szkl. maki 1 kostka masla 3 zoltka szczypta soli 1/2 lyzeczki proszku do p. (ostatnio nie dawalam) gesta, kwasna smietana gdy cisto jest zbyt twarde (1 - 2 lyzki) Wszystko zagniesc, podzielic na dwie czesci. Wylozyc blache (okragla) jedna czescia, dobrze ugniesc. Na to jablka lekko podduszone (dodaje do nich gozdziki i cynamon) i przykryc druga czescia. Moja babcia robi ruloniki z ciasta i uklada z nich kratke, a ja z lenistwa robie rwane placuszki i ukladam jeden obok drugiego, zeby lekko zachodzily na siebie. Piec na oko, tzn, az gora bedzie przyrumieniona i twarda (chrupiaca). Rewelacja na cieplo z lodami i bita smietana. A jak na zimno, to mozna posypac cukrem pudrem. Latem i jesienia mozna zrobic ze sliwkami. Odpowiedz Link Zgłoś