Dodaj do ulubionych

coś z niczego

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 14:30
Mam nie cały kilogram wołowiny rosołowej, podstawowe półprodukty (ziemniaki
warzywa itd), przyprawy i cztery gęby do nakarmienia. Z kasą kiepsko więc
kombinuję, może Wy macie jakieś niezbyt wymyślne pomysły ?
Obserwuj wątek
    • gosiowo Re: coś z niczego 05.03.05, 14:32
      kartoflanka i krokiety z miesem i warzywami
      albo mieso w sosie chrznanowym i pomidorowa na rosole z miesa
    • giezik Re: coś z niczego 05.03.05, 14:33
      wołowina rosołowa to już po zagotowaniu, czy dopiero z przeznaczeniem na rosół?
      • Gość: Marysia Re: coś z niczego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 14:35
        Jeszcze surowa wołowina.
        • giezik ale wolałabyś 05.03.05, 14:37
          na niej zupe równiez ugotować ?
        • giezik sztuka miesa zapiekana ze smietaną i serem 05.03.05, 14:40
          "Rozupscic lyżke masła, usmażyć w nim kilka głowek uszatkowanych porów, a w barku onych cebuli, zmieszać z łyżka sporą mąki i znów raze przesmażyć. Rozbić to smietaną (1, 5 szkl) zagotować rozbić 4 zółtkami, popieprzyć, posoliś, polać tym zgotowane w bulionie zgrabnie pokrajane i ułożone na półmisku mięso. Zapiekać 15-2 min.
          Można tę sztukę mięsa osypać z wierzchu tartym holenderskim lub prsotym serem i wstawić do pieca dla zarumienienia"
          Kucharka Litewska, 1854
          • jacek1f Re: sztuka miesa zapiekana ze smietaną i serem 05.03.05, 14:45
            Rób sztuke mięsa z sosem chranowym lub musztardowym. Na smaku po gotowaniu
            jarzynówkę, kartoflankę lub co tam masz fajnego jeszcze do stworzenia zupy.
            Jarzyn nie wyrzucaj - zrób sałatkę na póżniej z jajkami na twardo i jakimś
            sosem jogurtowym (lub majonezem).
            Ziemniai zrob tym razem pure, bo swietnie pasuja do tego sosu... mniam:-)
            • Gość: Marysia Re: sztuka miesa zapiekana ze smietaną i serem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.05, 14:53
              Coś mi się wydaje że o to mi chodziło ! Dzięki (na samą zupę by ryczeli)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka