Dodaj do ulubionych

alkoholowy kokos:)))

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 19:17
Witam!
Robie malibu i nie wiem co zrobić z kokosem któy bardzo nasiąknie wódką?
Może macie przepis na jakieś ciacho?
Pozdrawiam Ilona
Obserwuj wątek
    • siostraheli Re: alkoholowy kokos:))) 23.03.05, 19:47
      mysle, ze tylko tort pinacolada dziuuni moze sie nadac. Wklejam, choc byl 2 dni
      temu:
      Biszkopt-proporcje na tortownicę min.26 cm ale lepiej 28 cm

      8 jajek
      szklanka cukru pudru
      1,5 szklanki mąki
      szczypta soli

      Krem budyniowy

      2 budynie smietankowe lub waniliowe
      600 ml mleka
      1 szklanka cukru-mozna dać 3/4 szkl.jak ktoś woli mniej słodkie
      2 kostki masła czyli 40 dkg
      10 dkg wiórków kokosowych
      puszka ananasów

      Do nasączenia

      sok z ananasów
      sok z 1 cytryny
      kieliszek 50 ml rumu albo olejek rumowy ale rum lepszy

      Do wykończenia

      1 litr śmietany 30%
      2 łyżki cukru
      4 śmietan-fixy DrOetker
      lub

      Polewa czekoladowa

      200 g czekolady gorzkiej
      100 g śmietany 30%
      3 łyżki masła

      Dodatkowo

      150 g wiórków kokosowych
      orzech kokosowy
      ew.ozdoby z czekolady


      Oddzielić żółtka od białek.Ubijać białka z solą dodając pod koniec połowę
      cukru ale stopniowo,ubijać aż piana będzie sztywna i lśniąca.W drugiej misce
      ubić żółtka z resztą cukru,dodać do piany.Przesiać część mąki na żółtka i
      mieszać wszystko delikatnie łyżką a najlepiej trzepaczką rózgą.Przesiać
      resztę mąki,wymieszać.Wlać do wyłozonej papierem do pieczenia tortownicy i
      wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni,a następnie stopniowo
      podwyższać temperaturę do 180 stopni.Piec ok.40 minut.

      Biszkopt pieczemy dzień wcześniej i zostawiamy bez przykrycia do obeschnięcia-
      lepiej będzie się kroił

      Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia
      nakrywając szczelnie cienką folią-wtedy na wierzchu nie zrobi się twarda
      skórka.
      Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń.Na
      końcu dodajemy wiórki kokosowe.
      Ananasa dokładnie odsączamy na sitku zachowując sok na później.Kroimy plastry
      na małe kawałki i dodatkowo odsączamy na ręczniku papierowym-musi być gruba
      warstwa ręcznika.

      Biszkopt przekrawamy na 3 części.Nasączamy dolną część.Na to wykładamy 1/4
      kremu i połowę ananasów,znowu wykładamy 1/4 kremu i przykrywamy
      biszkoptem.Następną warstwę robimy w taki sam sposób-
      nasączanie,krem,ananasy,krem i biszkopt.Wierzchnią warstwę też nasączamy.

      Wierzch mozna wykończyć bitą śmietaną.Można tez zrobić polewę czekoladową z
      czekolady gorzkiej.
      Boki tortu obsypać wiórkami kokosowymi uprażonymi na suchej patelni,a wierzch
      plastrami orzecha kokosowego pocietymi nożykiem szczelinowym do warzyw i
      ozdobami z czekolady.

      W mojej galerii tort Pinacolada to tort nr 4.Różni się tym od powyższego
      przepisu,że ma wierzch wykończony kremem waniliowym bez wiórków i ubitą
      śmietaną.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka