Dodaj do ulubionych

czeskie knedliczki

24.03.05, 20:12
Wiecie może jak zrobić? Jadłam w Pradze, bardzo mi smakowały, kupiłam
gotowego knedlika do odgrzania na parze, ale pewnie jego wykonanie nie jest
skomplikowane, chętnie spróbuję jak ktoś się podzieli przepisem :)
Obserwuj wątek
    • giezik Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 20:52
      robilem wg przpeisu podawanego przez maklowicza. krazy gdzies w sieci i pewnie na forum byl rowniez.
      • em_es Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 22:01
        Dziękuję Giezik, poszukam wg namiaru. Właściwie to bardziej mąż zafascynowany
        knedliczkami (on kluchożerca, to wszystko tłumaczy) i pomyślałam, że
        wyprodukuję takowe, na razie posiłkuję się gotowcem ze sklepu, do którego
        zamiaruję wykonać pyszny gulasz z szynki wieprzowej :)
    • siostraheli Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 22:29
      3 czerstwe kajzerki ze starta skorka pokroic w mala kostke,
      zeszklic je mna 1 lyzce masla. Wyrobic gładkie ciasto drewniana lyzka z: 30 dag
      krupczatki, 1 jaja rozkłóconego z 1 szklanka zimnego mleka, 1 dag drozdzy,
      soli, pieprzu. Dodac przestudzone grzanki, wyrobic, posypac lekko maka,
      przykryc sciereczka i zostawic na 30 minut w cieple.
      Na stolnicy uformowac z ciasta gruby walek, w plaskim rondlu zagotowac osolona
      wode, ostroznie przeniesc ciasto, gotowac na wolnym ogniu 25 minut. Ugotowany
      knedel wyjac, pokroic na kromki, obsmazyc kazda na tluszczu.
      • em_es Siostroheli 25.03.05, 07:57
        Dziękuję za przepis, wypróbuję na pewno.
        Mam jeszcze pytanie - można toto na parze ugotować czy koniecznie w wodzie? Bo
        odgrzewanie sklepowego na parze mam opanowane, ale on już chyba podgotowany
        jest, przynajmniej tak wygląda, poza tym zalecają tylko 8 minut na parze,
        surowy by się chyba nie ugotował w takim czasie..
    • siostraheli Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 22:29
      Jest jeszcze przepis bez drozdzy, z bulka postepuje sie tak samo (tzn.
      przysmaza sie grzanki), ale potem wrzuca sie ja do mleka roztrzepanego z 3
      jajami, jak sie rozmoczy dodaje sie make (20-25 dag) i przyprawy, z tego
      formuje sie knedle wielkosci jaj, ktore gotuje sie w osolonej wodzie. mozna to
      potem podsmazyc. To jest przepis z Zaolzia.

• ampolion Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 23:18
      Knedliki - dużo dobrych rad i przepisów pod tym hasłem na tymże forum.
      • Gość: bozenna7 Re: czeskie knedliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:29
        Jeśli jest to jeden duży knedlik, do cięcia na plasterki używam nie noża, ale
        nitki - podobnie jak do przecinania ciasta biszkoptowego. A jak zostanie troche
        knedlika, to kroję na plasterki, przesmażam na tłuszczu i zalewam jajecznicą. U
        czechów można dostać na grosze masę półproduktów do domowego wyrobu knedliczków
        - nie tylko z bułką, ale i ryżem dmuchanym czy ziemniakami (bramborowy knedlik)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka