em_es 24.03.05, 20:12 Wiecie może jak zrobić? Jadłam w Pradze, bardzo mi smakowały, kupiłam gotowego knedlika do odgrzania na parze, ale pewnie jego wykonanie nie jest skomplikowane, chętnie spróbuję jak ktoś się podzieli przepisem :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 20:52 robilem wg przpeisu podawanego przez maklowicza. krazy gdzies w sieci i pewnie na forum byl rowniez. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 22:01 Dziękuję Giezik, poszukam wg namiaru. Właściwie to bardziej mąż zafascynowany knedliczkami (on kluchożerca, to wszystko tłumaczy) i pomyślałam, że wyprodukuję takowe, na razie posiłkuję się gotowcem ze sklepu, do którego zamiaruję wykonać pyszny gulasz z szynki wieprzowej :) Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 22:29 3 czerstwe kajzerki ze starta skorka pokroic w mala kostke, zeszklic je mna 1 lyzce masla. Wyrobic gładkie ciasto drewniana lyzka z: 30 dag krupczatki, 1 jaja rozkłóconego z 1 szklanka zimnego mleka, 1 dag drozdzy, soli, pieprzu. Dodac przestudzone grzanki, wyrobic, posypac lekko maka, przykryc sciereczka i zostawic na 30 minut w cieple. Na stolnicy uformowac z ciasta gruby walek, w plaskim rondlu zagotowac osolona wode, ostroznie przeniesc ciasto, gotowac na wolnym ogniu 25 minut. Ugotowany knedel wyjac, pokroic na kromki, obsmazyc kazda na tluszczu. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Siostroheli 25.03.05, 07:57 Dziękuję za przepis, wypróbuję na pewno. Mam jeszcze pytanie - można toto na parze ugotować czy koniecznie w wodzie? Bo odgrzewanie sklepowego na parze mam opanowane, ale on już chyba podgotowany jest, przynajmniej tak wygląda, poza tym zalecają tylko 8 minut na parze, surowy by się chyba nie ugotował w takim czasie.. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 22:29 Jest jeszcze przepis bez drozdzy, z bulka postepuje sie tak samo (tzn. przysmaza sie grzanki), ale potem wrzuca sie ja do mleka roztrzepanego z 3 jajami, jak sie rozmoczy dodaje sie make (20-25 dag) i przyprawy, z tego formuje sie knedle wielkosci jaj, ktore gotuje sie w osolonej wodzie. mozna to potem podsmazyc. To jest przepis z Zaolzia. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: czeskie knedliczki 24.03.05, 23:18 Knedliki - dużo dobrych rad i przepisów pod tym hasłem na tymże forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bozenna7 Re: czeskie knedliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 23:29 Jeśli jest to jeden duży knedlik, do cięcia na plasterki używam nie noża, ale nitki - podobnie jak do przecinania ciasta biszkoptowego. A jak zostanie troche knedlika, to kroję na plasterki, przesmażam na tłuszczu i zalewam jajecznicą. U czechów można dostać na grosze masę półproduktów do domowego wyrobu knedliczków - nie tylko z bułką, ale i ryżem dmuchanym czy ziemniakami (bramborowy knedlik) Odpowiedz Link Zgłoś