Gość: ivi IP: *.server.ntli.net 25.03.05, 17:34 prosze o przepis na krem cytrynowy z zelatyna! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: krem cytrynowy IP: *.acn.waw.pl 25.03.05, 18:24 z zelatyną nie mam Może byc bez? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: krem cytrynowy 25.03.05, 18:33 www.winiary.pl/przepis.aspx?id=6&pid=5453 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivi Re: krem cytrynowy IP: *.server.ntli.net 26.03.05, 16:56 dzekuje Ci bardzo za odpowiedz!i za sledzie rowniez!:) Wesolych i smacznych Swiat!Ivi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivi Re: krem cytrynowy IP: *.server.ntli.net 26.03.05, 16:58 Bardzo prosze o ten przepis!Z gory dziekuje!ivi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: krem cytrynowy IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 25.03.05, 23:00 4 jaja 12 dkg cukru (ok.4 lyzki) 1 i 1/2 dkg zelatyny 1 cytryna zoltka utrzec z cukrem (8 dkg) do bialosci,ubic piane, pod koniec dodac 4 dkg cukru.wszystko lekko, naprzemiennie wymieszac, dodac sok i otarta skorke z cytryny,rozpuszczona, letnia zelatyne.Zastudzic. Docen, ze nawet polskich znakow nie uzywalam.Smacznego w Londynie!Poznalam Cie po smaku! Odpowiedz Link Zgłoś
akaala Re: krem cytrynowy 26.03.05, 06:28 Czy taki krem jest smaczny sam, czy lepszy do tortow czy mazurkow moze? A ten z Winiar podany w poprzednim poscie? Tez wyglada super, probowal ktos z Was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: krem cytrynowy IP: *.pikonet.pl / *.pikonet.pl 26.03.05, 09:53 to jest krem "samodzielny",deser.W latach...siedemdziesiątych robiłam go zawsze na urodziny dzieci.Wśród gości była ivi, która chce wrócić do tego smaku dzieciństwa (chyba, że to nie ona?). Raz dodałam śmietanę-ale dla nas był lepszy ten ostry, cytrynowy. Sama go zaraz zrobię, bo nie wytrzymam! Życzę wszystkim smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivi Re: krem cytrynowy IP: *.server.ntli.net 26.03.05, 16:53 tak,to ja!dziekuje bardzo!Doceniam,ze bez znakow,no to zaraz go bede robic i jeszcze dzis jesc!A jak zgadlas...?:) Wesolych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: krem cytrynowy bez zelatyny:) IP: *.acn.waw.pl 26.03.05, 21:02 Lemon curd - wielokrotnie robiony. MMMMMM zetrzec skórke z 3 cytryn, sok wycisnac z 2, wymieszac toto z 115 g masła i 225 g cukru. Miseczkę z ta masą wstawić do garnka z gorącą woda (od czasu do czasu podgrzewac). Mieszac trzepaczką aż sie cukier i masło rozpuszczą. Wbic 2 jajka i dalej moeszac az całosc zacznie gęstnieć. Taki sam krem zrobiłam z pomaranczy (te same ilosci pomaranczy i reszty jak w przepisie na krem cytrynowy tylko + sok z 1/2 cytryny) Mozna przelac do słoików, ale długo stac nie moze Odpowiedz Link Zgłoś