morelowo_brzoskwiniowa 27.03.05, 17:39 Wczoraj po raz pierwszy jadłam ser gruziński. Uwielbiam nowości, i przyznam, że bardzo mi posmakował. To taki ser mozarellopodobny. Polecam :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: ser gruziński 28.03.05, 00:22 wszyskiego najsmaczniejszego a jak go zrobić lub chociaż gdzie go spróbować. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ser gruziński 28.03.05, 01:42 Jest taki "mozarellopodobny" armeński ser "sznurkowy". Podstawą jest właśnie mozarella - może to to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roy Re: ser gruziński IP: 212.16.8.* 28.03.05, 08:58 Mysle ze to Sulugumi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asiakusy Re: ser gruziński IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 28.03.05, 18:27 czy suluguni? (jakoś tak) a mozna go w Polsce kupić (i gdzie?!,jeśli można) , czy tylko zjeść w restauracji???? Odpowiedz Link Zgłoś
morelowo_brzoskwiniowa Re: ser gruziński 30.03.05, 15:59 Gruziński ser kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, chyba jutro znów kupię, bo zatęskniłam za jego smakiem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja Re: ser gruziński 30.03.05, 16:14 morelowo_brzoskwiniowa napisała: > Gruziński ser kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością ale gdzie, znaczy sie w jakim miescie? Odpowiedz Link Zgłoś
morelowo_brzoskwiniowa Re: ser gruziński 30.03.05, 16:56 W Warszawie, a dokładnie w sklepie, który jest od niedawna w King Crossie na ul. Jubilerskiej (tam gdzie Geant). Odpowiedz Link Zgłoś
molella Re: ser gruziński 10.04.05, 11:16 A ser nazywa się Sulguni a nie tak jak wy go nazywacie ;p Pozdrawiam Żona Gruzina :) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ser gruziński 10.04.05, 23:26 Kto chce niech czyta bo warto: mudgebec.notlong.com Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ser gruziński sulugumi (Eng. & Russ). 10.04.05, 23:32 city.litech.lviv.ua/lyalka/menu.htm#06 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: ser gruziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 02:40 Chciałes Ampolionie udowodnic Molleli żonie gruzina,że sie nie zna i nie ma racji podając prawidłową nazwe tego sera SULGUNI. Podałes dwa link,żeby udowodnic,że nazywa sie jednak SULUGUNI jeden to jakaś restauracja we Lwowie,a drugi to spis linkow w Google na temat tego sera.Tylko wpadłeś we własne sidła ponieważ w pierwszym z tych linków w google na gruzinskiej stronie www.georgien.net jest zdjęcie tego całego dużego krążka tego sera,a na nim napis SULGUNI.Także na drugi raz warto dokładniej sprawdzić:)Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ser gruziński 11.04.05, 04:07 Nie chodziło o nazwę lecz o ser. Nazwy są różne gdy o pisownię chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: ser gruziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 04:59 Jeśli tak to dlaczego akurat udeżyłeś z tymi swoimi linkami po wypowiedzi Molelli?Myśle że zrobiłeś to złośliwie,ale nie bede się upierał.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: ser gruziński 11.04.05, 04:12 Chodziło o ser, nie o nazwę. A między nazwą a pisownią jest pewna znaczeniowa różnica. Nie ma potrzeby obrażać się. Zauważ też dyskusje na tym forum typu "jak to nazywacie". To samo, a nazwy różne, lokalne - być może i tutaj podobna sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goldi Re: ser gruziński IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 04:28 Wcale się nie obraziłem, bo obrazić to się mogła Molella.Jeśli widziałeś ten krążek sera na zdjęciu o którym pisałem to tam był również napis po rosyjsku suluguni,ale poniżej było SULGUNI.Myślę,że to ruscy to złe nazewnictwo tego sera w świat puścili bo im tak właśnie wygodnie wymawiać.A cały świat jak zwykle słucha ruskich,a nie takich małych narodów jak Gruzini lub Czeczeni(też mają pyszne sery)POzdrawiam G. Odpowiedz Link Zgłoś
kati_p Re: ser gruziński 11.04.05, 01:06 Dania z serem gruzińskim są w 'Gruzińskim Chaczapuri' w Krakowie ( chaczapuri.com ) A ser... mmmm! Poezja :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: ser gruziński 12.04.05, 22:29 po co się kłócić nie chodzi przecież o nazewnictwo tylko o smak sera. a często ta sama potrawa inaczej się nazywa w różnych regionach ot chociażby kartacze(zeppeliny, a nawet jeden nazwał je pyzami) lub kindziuk ( właściwej jego nazwy ciężko napisać a co dopiero wymówić) i też można się spierać czy jest pisana przezjedno czy też dwa ł. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś