Dodaj do ulubionych

masa kajmakowa, raz jeszcze :)

IP: *.devs.futuro.pl 30.03.05, 21:09
Mam pytanie, czy mleko na masę kajmakową gotować pod przykryciem, czy nie.
Gotowałam taką masę na Święta z mleka i cukru. Na malutkim ogniu jeno pyrkało
w garnku, ale połowa mleka wyparowała i masa zrobiła się okrutnie słodka.
Podejrzewam też, że przegotowałam to mleko z cukrem (chyba za długo pyrkało)
bo w końcowej fazie porobiły się mikroskopijne grudki i masa po zastygnięciu
na waflu była twarda.Może ktoś mi podpowie w jakim momencie uznać że masa
jest gotowa.
Tak na marginesie to taki kajmak na waflu robiła moja mama i była w tym
niedoścignionym mistrzem. Zawsze uwielbiałam ten kajmak. A teraz nie mogę sie
już Jej zapytać :(
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: aksiak Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) IP: *.acn.waw.pl 30.03.05, 21:14
      podobno mase sprawdza sie w ten sposob, ze nalewamy niewielka
      ilosc na zimny talerz i jesli masa monetalnie zastygnie to jest ok
      • Gość: S-Kate Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) IP: *.chomiczowka.waw.pl 30.03.05, 21:23
        Gotuje wlasnie :) pierwszy raz mleko na kajmak i mam pytanko: po jakim czasie
        mleko zacznie gestniec? gotuje na plycie elektrycznej.
        dajcie znac bo mam juz dosyc tego mieszania ;))

Pozdrawiam wszystkich
        S-Kate
        • lunatica 1,5 h. nt. 30.03.05, 21:25

• Gość: S-Kate Re: 1,5 h. nt. IP: *.chomiczowka.waw.pl 30.03.05, 21:29
            thnx :)
            kolorek juz sie zrobil!
            S-Kate
    • Gość: bomi Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) IP: *.devs.futuro.pl 31.03.05, 09:14
      czy nie za krótko 1,5 h ? W innych wątkach była mowa nawet o 4 h. I ponawiam
      pytanie, czy garnek przykryć pokrywką jak sobie pyrka czy trzeba stać i miąchać
      bez przerwy.
      Za dotychczasowe odpowiedzi serdeczne dzięki
      Pozdrawiam, jak wyszedł kajmak gotowany ciemną nocą :)
      • jswm Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) 31.03.05, 09:31
        czy trzeba stać i miąchać
        > bez przerwy.

Tak, właśnie tak
      • Gość: S-Kate Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) IP: *.chomiczowka.waw.pl 31.03.05, 20:01
        Witanko

hm, musze sie przyznac: gotowalam 3h ale masa wyszla OK, choc zaczela gestniec
        dopiero po 2,5h :((
        a teraz pytania:
        - wystudzona mase trudno rozetrzec z maslem, jak uniknac zbytniego wystudzenia?
        - kruche ciasto nie jest kruche, ale twarde jak drewno... why? pieklam 35 min
        w 220st. C zgodnie z przepisem; co zrobic z takim twardym, moze odswiezyc jakos?
        skonczylam pieczenie o 1 w nocy, uff

pierwszy kajmak za płoty :)
        S-Kate
        • dziuunia Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) 31.03.05, 20:28
          Mało należy dodać po zdjęciu kajmaku z ognia-rozpuści się samo,trzeba tylko
          dobrze wymieszać i ucierać przez chwilę.
          A z jakiego przepisu robiłaś to ciasto kruche?
          • Gość: S-Kate Przepis IP: *.chomiczowka.waw.pl 31.03.05, 20:46
            korzystalam z przepisu:
            kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,20183597,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
            tam jest odwrotnie - najpierw przestudzic potem dodac maslo - a w nocy juz nie
            weryfikowalam logiki przepisu :)
            Da sie cos zrobic z tym twardzielem? Nosze aparat orto, a chcialabym sprobowac
            tego cuda... ;)

Pozdrawiam!
            S-Kate
            • dziuunia Re: Przepis 31.03.05, 21:30
              Przepis na ciasto wydaje się być dobry.Może za długo się piekło(35 minut w 220
              stopniach to chyba ciut za dużo tak BTW),to jednak zalezy od piekarnika i
              czasem krócej wystarczy.Ale teraz jak jest bardzo twarde to jedyne co mi na
              myśl przychodzi to pokruszyć drobno malakserem albo wałkiem(po włożeniu do
              mocnej torebki foliowej)i wymieszać z roztopionym masłem do konsystencji takiej
              żeby dało się ugnieść w foremce i nie było sypkie.Trzeba po prostu ugnieść te
              wilgotne okruchy w formie spodu i wtedy schlodzić i na wierzch wylać kajmak
              albo inna masę.Można też zrobić bajaderkę np.wg tego przepisu)oczywiście
              pomijając pieczenie placków:)):
              kuchnia.verusinter.net/przepis.php?NUMER=6664
    • Gość: aniko Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) IP: *.geant.pl 31.03.05, 09:49
      Świetny, stosowany przez dziesięciolecia przez moją mamę przepis: jedna część
      śmietany (kwaśnej, może być 12%)i dwie części cukru gotować równo 11 minut
      (mieszać i nie przykrywać). W trakcie gotowania dodać kakao i odrobinę rumu.
      Gęstniejące wylać na kruche spody. Dekorować najlepiej orzechami włoskimi,
      migdałami, daktylami i wiśniami z konfitury.
      • dziuunia Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) 31.03.05, 20:26
        Gość portalu: aniko napisał(a):

> Świetny, stosowany przez dziesięciolecia przez moją mamę przepis: jedna część
        > śmietany (kwaśnej, może być 12%)i dwie części cukru gotować równo 11 minut
        > (mieszać i nie przykrywać). W trakcie gotowania dodać kakao i odrobinę rumu.
        > Gęstniejące wylać na kruche spody. Dekorować najlepiej orzechami włoskimi,
        > migdałami, daktylami i wiśniami z konfitury.

To nie jest kajmak,to jest pomada śmietanowa.
        • Gość: do Dziuni Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) IP: *.geant.pl 01.04.05, 09:22
          W takim razie jaka jest różnica pomiędzu kajmakiem a "pomadą śmietanową"?
          Przyznaję, że takie określenie słyszę po raz pierwszy. Kajmakiem nie jest z
          pewnością masa gotowana w puszce.
          • dziuunia pomada i kajmak 01.04.05, 09:30
            O,cieszę się bardzo że masz takie samo zdanie o masie w puszce co ja :)Co nie
            znaczy że ta masa nie jest smaczna.
            A kajmak to masa z mleka słodkiego(bądź śmietany słodkiej) z cukrem gotowana
            najczęsciej w proporcjach 1:1 przez dłuższy czas czyli conajmniej 1,5 godziny w
            celu odparowania płynu i skarmelizowania cukru.Pomadę robi się ze śmietany
            kwaśnej,gotuje krócej i powiem Ci że robiłam ją nieraz i jest równie smaczna
            jak kajmak ale to nie ten sam smak.I to cała róznica :)
            • Gość: aniko Re: pomada i kajmak IP: *.geant.pl 01.04.05, 10:15
              Dzięki za sprecyzowanie. W każdym razie to coś ze śmietany i cukru jest pyszne,
              pięknie zastyga i nie potrzeba gotować godzinami. No i chyba nie jest tak
              przeraźliwie słodkie jak odparowane mleko z cukrem.
              • dziuunia Re: pomada i kajmak 01.04.05, 10:27
                Własnie przez ten kwaskowy smak ta pomada jest taka dobra.A kajmak cóż,słodki
                jest przeraźliwie,ale robię go raz w roku na Wielkanoc i wystarczy :)
    • Gość: bomi Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) IP: *.devs.futuro.pl 31.03.05, 21:54
      No toja Wam powiem jaki ja mam ten przepis na kajmaka. Zdarza mi się masę
      ugotować koncertowo, ale bywa też całkowita klapa.
      Oto przepis:
      3 litry mleka tłustego najlepiej prosto od krówki (nie pasteryzowanego a już
      Boże broń UHT)- zagotować, dodoć 1,5 kg cukru, zamieszać i odstawić na
      maluteńki ogień coby ino, ino pyrkało jak rosół. Moja mama gotowała toto od
      rana do wieczora (i o ile dobrze pamiętam to miąchała co jakiś czas ale nie
      bezustannie).Pod koniec gotowania dodawała masła, ale nie pamiętam ile. Ta masą
      smarowała wafle takie prostokątne i przekładała (masa,wafel,masa,wafel)Do
      reszty masy dodawała kakao i smarowała wierzchy. Z tej proporcji wychodziło 3
      duże kwadratowe wafle. Troszkę masy z garnka było dla mnie do wylizania :).
      Powiadam Wam to była poezja smaku, wszyscy zachwycali się tymi wafelkami i
      znikały w oka mgnieniu. Ja niestety nie potrafię wyczuć, kiedy masę uznać za
      gotową i zdarza mi się ją "przegotować". Wtedy właśnie masa po zastygnięciu
      robi się twarda i wafle również. Nie nasiąkają tak tą masą. Ale zjeść się da i
      tak to jest pychotka.

Pozdrawiam, i dzięki za wszystkie sugestie. Chyba spróbuję z tą śmietaną jak to
      się tak szybko robi. I porównam smaki
    • karmilla Re: masa kajmakowa, raz jeszcze :) 06.04.05, 18:18
      w jakimś przepisie spotkałam się z masą kajmakową robioną z gotowanych na mleku
      krówek (proporcji nie pamiętam, bo przepis mnie zasadniczo nie interesował,
      tylko wariant robienia kajmaku zachwycił)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka