manite 09.04.05, 23:03 chcę przyrządzić kałamarnice i poszukuję jakiegoś dobrego i wypróbowanego przepisu. Dzięki. Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Raloon Re: kałamarnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 23:10 Witaj Magdo! Ja także poszukuję dobrego przepisu na kałamarnice, najlepiej samżone lub pieczone :) Jakbyś coś znalazła, to daj mi znać!! Moja Mama jest przeciwna krojeniu kałamarnicy w naszym domu, więc nie wiem co mam robić!! Pozradźcie mi co mam robić, bo bardzo bym chciał spróbować tej potrawy... Pozdrawiam :) ANARCHIAAAAAAA!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manite Re: kałamarnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 18:37 Witaj Janku!!!! Znalazłam rozwiązanie Twoich problemów - zaprosze Cie na imprezę, gdy tylko przyrzadzę te kałamarnice. Zapraszam Cię razem z Mamą - może uda nam się przekonać ją do kałamarnic. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raloon Re: kałamarnice IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 17:14 Hej Magda! Dzięki za propozycjie, na pewno chętanie skorzytam ;) Co do Mamy to będę próbował Ją przeciągnąć na "naszą stornę Mocy" :P Pozdrawiam!! Niech Jasne Pełne będzie z Tobą!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wloszka Re: kałamarnice IP: *.pool21345.interbusiness.it 10.04.05, 00:05 we wloszech robi je sie przewaznie na 2 sposoby: 1. pokrojone w plastry, obtoczone maka i smazona 2. nadziewane ryzem i zielonym groszkiem lub w risotto z zielonym groszkiem z czernia kalamarnicy mozna zrobic spaghetti aglio,olio, peperoncino lub dodac ja do risotta. w sycylii slynna jest natomiast potrawa "etna": na talerzu ulozona gora ryzu polana czernia i pozniej sosem pomidorowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: kałamarnice IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.04.05, 01:46 jesli kupilas same worki (oczyszczone, bez czulek) Przetnij je na pol wzdluz uloz na desce wewnetrzna strona do gory ostrym nozem lekko nacinaj skosnie rownolegle co jakies pol cm, najpierw w jednym kierunku a potem na krzyz -wyjdzie diamentowa siateczka, (to skraca wlokna miesniowe i pozwoli na krotsze smazenie) zamarynuj w sosie sojowym, chilli, imbirze swiezym i czosnku (pol godziny) na bardzo rozgrzanej patelni z paroma lyzkami oleju smaz dodajac niewielkimi porcjami (tak zeby sie to wszystko smazylo a nie gotowalo we wlasnym sosie) smaz ok piec -osiem minut (jak trafisz na mlode kalamarnice , usmaza sie szybciej)dodaj marynate pod koniec smazenia. Podawaj z ryzem mozna dodac 5 smakow pod koniec gotowania albo sos z czarnej fasoli zamiast sojowego albo chilli bean sauce - nie wiem jednak czy masz do tego dostep mozesz tez pokroic w krazki panierowac i smazyc na glebokim oleju, ale to dosc "pospolite" ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: kałamarnice 10.04.05, 02:07 Proponuje "chipiron encebollado" czyli kalamarnice w cebuli. Czesto sie je robi w ten sposob w Hiszpanii. 2-3 cebule pokrojone w polkrazki dobrze zeszklic na oleju z oliwek ale tak, zeby nie byly zbyt zlote ale juz nie surowe. Nie zapomniec o soli. Dobrze oczyszczone kalamarnice posolic, obtoczyc w mace i usmazyc na zloty kolor (olej srednio goracy). Wlozyc kalamarnice do patelni z cebula, wymieszac wszystko i poddusic 5 minut. Gotowe. Niektorzy dodatkowo faszeruja kalamarnice cebula. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: kałamarnice - co to jest ? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.04.05, 11:50 squid kalamary Odpowiedz Link Zgłoś
manite Re: kałamarnice 12.04.05, 18:43 dzieki za przepisy!!! jak wyprobuje to napisze jak mi wyszlo. aha a jakie kałamarnice najlepiej kupic? Dzieki. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
janek53 Re: kałamarnice 12.04.05, 20:22 Jest wiele gatunkow "lokalnych" i naprawde nie wiem co doradzic jesli chodzi o rodzaj ale zasada generalna oceny jest swiezosc i wielkosc (czym mniejsze tym lepsze ... bardziej delikatne w smaku i bardziej miekkie). W restauracjach o wysokiej jakosci potraw, kalamarnice pochodza z lowienia na wedke (na haczyk jak ryby). Chodzi o to, ze kalamarnica nie meczy sie jak w sieci i dodatkowo zatrzymuje duza czesc atramentu podczas gdy sieciowe (naturalnie) uwalniaja atrament do obrony). Odpowiedz Link Zgłoś
manite Re: kałamarnice 14.04.05, 18:27 Dzięki Janku, mam nadzieję, ze uda mi się kupić dobre kałamarnice i smacznie je przyrządzić. Pochwalę się, jak mi się udało. Magda Odpowiedz Link Zgłoś