Gość: gonia333 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 08:24 Witam! Wiem,że to za wcześnie ale poszukuję przepisu na ogórki konserwowe, żeby smakowały jak te ze sklepu - takie trochę słodko-kwaśne. Może ktoś ma jakiś super przepis? Gosia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cucumber Re: Przepis na ogórki konserwowe IP: *.gdynia.mm.pl 17.04.05, 11:18 Woda, sól, pieprz, cukier, koper (baldachimy), gorczyca biała, liść laurowy, czosnek, pieprz ziarnisty i ocet. Sól, pieprz i ocet musisz sobie dodać do zalewy "na oko" i smakować. Ogórki ogórkom nierówne więc jak Twoje kubeczki smakowe powiedzą, że to jest właśnie to, to znaczy wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Manufaktura Re: Przepis na ogórki konserwowe IP: *.siec.sandomierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 12:53 Zalewa: 2 l wody; 0,5 l 10% octu; 7 dag soli; 3 dag cukru. Gdy zagotuje się woda z solą i cukrem, wlewam ocet i ponownie zagotowuję. Do każdego słoika wkładam po kilka ziarenek pieprzu, ziela ang., "więcej niż kilka" ziarenek białej gorczycy, kawałek liścia laurowego, korzenia chrzanu /nie zaszkodzi kawalek liścia chrzanowego/, baldach kopru i ząbki czosnku. Gorącą zalewą należy zalać ogórki. Pasteryzacja trwa ok. 20 min. Należy sprawdzić, czy podczas pasteryzacji ogórki uzyskały jednolity "żółtawy" kolor; jeżeli występują zielone plamy, jeszcze chwilę pogotować. [zalewy wystarcza na ok. 8 słoików o poj. 0,9 l] Przepis sprawdzony. Odpowiedz Link Zgłoś
dapop Re: Przepis na ogórki konserwowe 17.04.05, 22:04 A znacie ten przepis z dodatkiem musztardy? Sama za nią nie przepadam ale dodana do ogórków konserwowych powoduje, że są przepyszne. Nie mam teraz pod ręką dokładnego przepisu ale znalazłam go w necie więc chyba też znajdziecie :-) Maja fantastycznie delikatny smak, goraco polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annika Re: Przepis na ogórki konserwowe IP: *.ae.wroc.pl 18.04.05, 08:52 Moja babcia dodaje jeszcze kawałeczek marchewki. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: Przepis na ogórki konserwowe 18.04.05, 08:33 Jak ktoś zainteresowany to potem wpiszę przepis na ogórki konserwowe z papryką chilli i czosnkiem, mają ciekawy smak, u nas po otwarciu słoika znika wszystko prócz zalewy, nawet czosnek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pel.a Re: Przepis na ogórki konserwowe IP: *.zgora.dialog.net.pl 18.04.05, 18:05 em_es bardzo proszę o przepis. pel.a Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Proszę bardzo, przepis :) 18.04.05, 23:11 3 kg ogórków - niekoniecznie małych, byle nie żółtych przerośniętych 4 łyżki soli 3 główki czosnku kilkanaście świeżych papryczek chilli Zalewa: 1/2 kg cukru 1 1/2 szklanki octu 1 szklanka wody zagotować, ostudzić Ogórki dokładnie umyć, pokroić w 2-3 cm plastry (nie obierać), posolić 4 łyżkami soli, wymieszać, odstawić na 4 godziny. Odlać wodę. Czosnek i chilli oczyścić, pokroić na kawałki. Nakładać do słoików ogórki, czosnek, chilii, zalać zalewą. Pasteryzować 5 minut od zagotowania. Z braku świeżego chilli można użyć torebkę sproszkowanego, ale jak dla mnie to bez sensu, ze świeżego inny smak ogórków, a i sama papryka bardzo smaczna. Jak pisałam, tylko zalewa zostaje :) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Przepis na ogórki konserwowe 18.04.05, 23:26 ja do części zalewy zamiast cukru dodaję trochę miodu pszczelego daje niespotykany aromat. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś