Dodaj do ulubionych

jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie?

23.04.05, 09:25
wczoraj położyłam małą spać(2 lata), a ona po krótkim czasie zwymiotowała
całą kaszkę. w nocy wymioty potórzyły się 2 razy i rano 1 raz. teraz jest
spokój. kupki też robi luźne. podałam jej nifuroksazyd i lakcid.
wczoraj jadła 1 raz zupę jagodową. możliwe żeby jej zaszkodziła?
jakie znacie domowe sposoby na zatrucia? dodam tylko, że suszonych jagód nie
wypije. i jak zrobić tą marchwiankę, żeby jej smakowała?
Obserwuj wątek
    • mamajul Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? 23.04.05, 12:04
      Po co nikofurazyd skoro nie wiadomo czy to zatrucie bakteryjne czy
      wirusowe?? :\.
      Najwazniejsze teraz żeby się nie odwodniła. Picie soku z jagód, , rozwodnionego
      kisielku domowego (np na jagodach). NIc surowego. Ryż z jabłuszkiem upróżonym.
      Marchwiankę zeby smakowała- nie mam pojęcia...Trzymajcie się zdrowo. Jak ma
      wirusową biegunkę to mozę nawet kilka dni nie chcieć jesc. Najważniejsze zeby
      piła. My swieżo po takich przejściach. pozdrawiamy
      • Gość: Lolla Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.chello.pl 23.04.05, 14:53
        Marchwianke poslodz mozesz, tez zrobic kisiel marchwiowy.
        A malej najlepiej niedawac nic stalego przez 12 godzin, po 12 godzinach podac
        mala porcyjke kleiku ryzowego z cukrem, bez zadnych jablek!!... A do picia
        niegazowana wode. Po okolo godzinie podac kolejna porcje kleiku(doslownie 2-3
        lyzki)Nastepnego dnia mozesz dac marchwianke i ryz z jabłuszkiem.
    • malaszaramysz Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? 23.04.05, 12:12
      Domowym sposobem na zatrucie jest....coca-cola i słone paluszki. To nie jest
      dowcip ani niesmaczny żart:-) Jeżeli objawy się utrzymują, idź z małą do
      lekarza. To niekoniecznie musi być zatrucie. Lepiej na zimne dmuchać:-))
      • Gość: gość Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 13:35
        To prawda, ale cola lepiej bez gazu.
        • Gość: sylles Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 14:26
          cola? -mała ma 2 latka
          • paprotka-gd Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? 23.04.05, 14:49
            Też słyszałam , że cola ale bez gazu .
            Marchwianka - zetrzeć marchew , zalać wodą , nie ma być za gęsta , tak pół na
            pół wody i marchwi , niczym nie doprawiać , gotować ok 30 min , przestudzić ,
            pdawać dziecku letnią , ewentualnie możesz dosypać trochę cukru .
            Nie wmuszaj dziecku jedzenia , podawaj duzo , bardzo dużo płynów , moze to być
            też słabiutka herbata .
            Jeśli dziecko ma gorączkę to nie zwlekaj i wezwij lekarza ,
            ja bym nie ryzykowała i już wcześniej bym biegła do lekarza po pomoc .
    • malaszaramysz Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? 23.04.05, 14:46
      cola - mniej szkody niż nifuroksazyd. Nic jej nie będzie...I lekarz- jest za
      mała na eksperymenty:-))
      • Gość: zaza Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 23.04.05, 15:26
        zgadzam sie
        prawdziwa coca cola, nie zadne tam podrobki typu hop cos tam, tylko coca cola
        eventualnie pepsi bez babelkow, jest wspaniala na takie rzeczy, przekonalam
        sie wielokrotnie juz! lekarz mi poradzil ze aby pozbyc sie babelkow moge
        podgrzac leciutko ALBO dodac troche cukru, picie bedzie i slodkie, wiec dziecie
        nie bedzie tak glodne,
        ja pamietam jak moja mama u nas byla, cos nieszczegolnie sie czula, ja jej
        zrobilam cole bez babelkow, na cieplusio, i mama wyzdrowiala!
      • Gość: sylles Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 15:34
        spokojnie...teraz śpi... do lekarza dzwoniłam. kazał podawać syrop i obserwować
        do 18 czy będzie gorączka
        wlaśnie dowiedziałam się, że teściowa raczyła ją paróweczką!!!!!
        • Gość: zaza Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.cable.ubr05.gill.blueyonder.co.uk 23.04.05, 15:35
          syrop? jaki syrop?
          • Gość: sylles Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 15:41
            nifuroksazyd. dałam jej jeszcze przed spaniem kaszkę ze smektą. minęło ok 1,5
            godziny. śpi i narazie nie wymiotuje
        • malaszaramysz Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? 23.04.05, 15:38
          To coca-cola to " małe piwo" w porównaniu z paróweczką:-))Mam nadzieję, że się
          wyśpi i wstanie wesolutka i zdrowa:-))
          • Gość: sylles Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 15:40
            tylko ona nie wygląda na chorą
            • pieskuba Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? 23.04.05, 16:32
              I jak tam maleństwo?

pieskuba
              • Gość: sylles Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 17:09
                teraz na odwrót- nie ma kupek, a naciąga się na wymioty- prowokuje je
            • malaszaramysz Re: jak zrobić marchwiankę?co na zatrucie? 23.04.05, 17:09
              To dobrze, że " nie wygląda" .Pozdrowienia dla maleństwa:-)
    • thiessa Re: marchwianka 23.04.05, 22:57
      Oj jak nie ma kupki to marchwianki nie dawaj. Marchwianke daje sie przy
      biegunce. Moje dziecko dostawalo ja w szpitalu na zageszczenie stolca.
      Lekarka podawala przepis jak ja zrobic w domu, ale nestety nie pamietam
      proporcji. Gotuje sie marchew na wodzie 2h, miksuje i uzupelnia wode. Problem w
      tym, ze nie wiem ile tej marchewki i jaka iloscia wody sie zalewa. Nie wiem tez
      po co ma sie to tyle czasu gotowac, nie bedzie tam przeciez witamin, ale
      pewnie witaminy w tym wypadku sa niepotrzebne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka