andzia-nie-ania Re: Kikkero ! Moelleux au chocolat - jaka forma ? 27.04.05, 17:19 Ups, za szybko sie wyslalo. W jakiej wielkosci formie piec Twoj moelleux au choco ? Bo mowa tylko, ze maja byc wysokie brzegi, a o srednicy nic. I ile (lakomych) osob mozna tym nakarmic ? Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: Kikkero ! Moelleux au chocolat - jaka forma ? 27.04.05, 17:43 A podaj przepis. pliz I napisz jak wyszło (jak upieczesz) Udanego pieczenia a co do formy to nie mam pojęcia, ale zawsze wkładam do jakiej kolwiek tak na wyczucie pozdrowioenia Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Przepis Kikkery w linku ponizej 27.04.05, 17:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=22474532&a=22476556 Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Re: Kikkero ! Moelleux au chocolat - jaka forma ? 27.04.05, 19:17 okrągła 20cm (używam formy do tart), ale może też być i trochę większa i kwadratowa. Ciasto nie może być zbyt wysokie (około 5cm). Ważne - trzeba użyć naprawdę gorzkiej czekolady. Hmmm, na ile osób pytasz? No cóż, my potrafimy je spałaszować we dwójkę w ciągu jednego wieczora:), choć normalnie przewidziane jest na 4-6 osób. Pozdrawiam i daj znać jak Ci wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
andzia-nie-ania Re: Kikkero ! Moelleux au chocolat - jaka forma ? 27.04.05, 19:56 kikkera napisała: > okrągła 20cm (używam formy do tart), ale może też być i trochę większa i > kwadratowa. Ciasto nie może być zbyt wysokie (około 5cm). Dzieki ! > Ważne - trzeba użyć naprawdę gorzkiej czekolady. Wlasnie odkrylam na samym koncu szafki dwie tabliczki Nestlé patissier, ukryte od Swiat przed domowymi czekoladozercami, stad ten nagly pociag do moelleux :) > > Hmmm, na ile osób pytasz? No cóż, my potrafimy je spałaszować we dwójkę w ciągu jednego wieczora:), choć normalnie przewidziane jest na 4-6 osób. U mnie tez, jak pozwole to zejdzie w godzinke maximum, ale ma byc dla gosci, wiec bede walic po lapach ;) > Pozdrawiam i daj znać jak Ci wyszło Oki-doki Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: Kikkero ! Moelleux au chocolat - jaka forma ? 27.04.05, 19:25 A ja mam taki przepis z krótką historią. Oturz miałam zamiar zrobić mus czekoladowy z przepisu tyle że wszystko podzielić na 2. Wyszło nie wiem co nie dobre wodniste no ale trzeba było ratować sytuację więc wsypałam na oko mąki tak żeby było średnio gęste, dosypałam rodzynek i wstawiłam do piekarnika. Ku mojemu zaskoczeniu było przepyszne(nie zdąrzyłam wyjąć z formy) Polecam takie eksperymęty. A oto przepius na ten nieudany mus. Tylko jak komuś wyjdzie dobry to nie wiem czy warto robić z tebo ciacho. Mus czekoladowy III Danie wegetariańskie: tak Autor: Składniki: - 20 dag gorzkiej czekolady - 10 dag masła - 6 jajek - 1/2 szklanki kremówki - 1-2 łyżki drobnego cukru - sól Sposób przyrządzania: Czekoladę połam na kawałki, wrzuć do rondelka, dodaj pokrojone masło i łyżkę wody. Stop w kąpieli wodnej lub na parze. Dodaj roztrzepane żółtka i energicznie wymieszaj trzepaczką. Ubij białka ze szczyptą soli. Oddzielnie ubij kremówkę z cukrem. Pianę i bitą śmietanę połącz z masą czekoladową. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować deser czapeczką bitej śmietany i posypać wiórkami gorzkiej czekolady. Możesz też przygotować mus z samych białek i bez masła, będzie o wiele mniej kaloryczny. Stop czekoladę z odrobiną wody, a białka (również sześć) ubij na bardzo sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru. Powoli wlewaj przestudzoną, ale wciąż płynną czekoladę, ciągle miksując, aby powstała jednolita masa. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś