Dodaj do ulubionych

Papier ryżowy...

10.05.05, 21:09
- co można zawinąć? Jakieś niekonwencjonalne pomysły?
Obserwuj wątek
    • giezik Re: Papier ryżowy... 10.05.05, 21:19
      cokolwiek sobie Pani wyobrazi. tak naprawde
      • jarek_zielona_pietruszka Re: popieram 10.05.05, 21:21
    • Gość: marghe_72 Re: Papier ryżowy... IP: *.acn.waw.pl 10.05.05, 21:22
      jak wyzej - zarówno na słono jak i na słodko
    • giezik jest inny "problem" 10.05.05, 21:25
      smazone, czy surowe.
    • jo.hanna surowy 10.05.05, 21:43
      namoczony na kilka minut w wodzie. Na to, rowniez namoczony makaron ryzowy,
      krewetka, troche drobno posiekanej salaty lodowej, kielki sojowe i listek lub
      dwa bazylii. Zawinac. Do tego zrobic sos do maczania: sos rybny, troche octu
      ryzowego, sos sojowy, odrobina cukru i drobno posiekane orzeszki ziemne i czosnek.
      • Gość: senin Re: surowy IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.05.05, 22:03
        jo.hanna napisała:

> namoczony na kilka minut w wodzie. Na to, rowniez namoczony makaron ryzowy,
        > krewetka, troche drobno posiekanej salaty lodowej, kielki sojowe i listek lub
        > dwa bazylii. Zawinac. Do tego zrobic sos do maczania: sos rybny, troche octu
        > ryzowego, sos sojowy, odrobina cukru i drobno posiekane orzeszki ziemne i
        czosnek.

i tak bez chilli ten sos do twoich wietnamskich springrolls?
        • jo.hanna Re: surowy 10.05.05, 22:52
          nie, do tego sosu nie daje chili, ale jesli ktos lubi to dlaczego nie
    • lunatica No dobrze dobrze... 10.05.05, 21:54
      ...a coś prostego, ale żeby zrobić wrażenie... planuję menu na sobotę i
      potrzebuję jakiegoś startera...
      • Gość: marghe_72 Re: No dobrze dobrze... IP: *.acn.waw.pl 10.05.05, 21:58
        krewetki lubi?
        jak lubi to niech zrobi misz masz z krewetek i miesa wołowego + duuuuuzo
        koelndry i sos sojowy
        mniam
        • lunatica Marghe, 10.05.05, 22:43
          a krok po kroku? Proszę...
          • coffee1 jak smażyć sajgonki 10.05.05, 22:49
            Witam,
            to co napcha się do środka, to małe piwo ;)) Gorzej potem z usmażeniem sajgonek.
            Na głębokim oleju, we frytownicy porozpadały się i wyszły jak kokony Obcego, a
            farsz zdrapywałam z dna naczynia. Natomiast smażone na oliwie na patelni
            złośliwie przywierają do powierzchni. Może ktoś ma patent jak z tym sobie
            poradzić? Pozdrawiam :)
            • fettinia Re: jak smażyć sajgonki 10.05.05, 22:53
              Zamiast patelni lub frytownicy lepszy wok-lub w ostatecznosci garnek:)
              • Gość: senin Re: jak smażyć sajgonki IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 10.05.05, 23:03
                papieru ryzowego smazyc moim zdaniem nie nalezy, bo jak napisano wyzej, rozpada
                sie jest za delikatny

papier ryzowy smazenie nie potrzebuje
                je sie to na surowo zawinawszy wen uprzednio wszelkie smacznosci
                i nazywa sie to Wietnamskimi spring rolls
                podaje sie z sosem podobnym do podanego powyzej przez jo.hanne
                znajoma wietnamka dodawala do tego sosu chilli i soku z imbiru
          • jarek_zielona_pietruszka Re: Marghe, 10.05.05, 23:03
            namoczyć w letniej przegotowanej wodzie pól paczki cienkiego makaronu
            ryzowego.kilka grzybków mun namoczyć w wodzie na 15 min później 10 min gotować i
            wystudzić. 1 szt. marchew utrzeć na tarce o średnich oczkach. dobrą garść
            krewetek koktailowych rozmrozić i posiekać. łodygę selera naciowego posiekać.
            kawałek imbiru obrać i drobno posiekać. kawałek pędu bambusa posiekać.
            na woku rozgrać olej słonecznikowy 2 łyżki. 1 cebulę( średniej wielkości) drobno
            pokrojoną wrzucić na gorący tluszcz chwilę podsmażyć, gdy się zeszkli dodać 2
            ząbki czosnku drobno posiekane i za chwilę wszystkie przygotowane wyżej
            składniki.obsmażyć wszystko dodając sosu rybnego i sojowego jasnego. wyjąć farsz
            w woka i przestudzić, można przyprawić dodatkowo olejem sezamowym no i
            oczywiście solą i ppieprzem. paprie ryżowy zwilżyć wodą. (ja używam takiego jak
            spryskiwacze z płynem do szyb) i zawijać farsz tworząc ruloniki. smażyć w
            głębokim tłuszczu douzyskania złotego koloru.pozdrawiam i życzę smacznego
          • Gość: marghe_72 Re: sie robi : IP: *.acn.waw.pl 11.05.05, 10:59
            krok po kroku (wg Kurta schellera..):

krewetki rozmrozic i przelać wrzatkiem . Rozdrobnić
            mieso wołowe zmielić i obsmażyć. Mozna przepuscic przez maszynkę .. jak do
            pierogów z mięsem
            duuuzo kolendry posiekać
            wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sosem sojowym, pieprzem i tym co sie
            lubi:)))

zawijać we papier (my robilismy w pszennym , nie ryzowym, ale i ryzowy powinien
            być ok)
            smazyc na głebokim oleju
            do tego sos słodko kwaśny
    • fettinia Re: Papier ryżowy... 10.05.05, 22:51
      Moga byc i warzywka przyprawione,podsmazone,ew.kawalki kurzego biustu,zawiniete,
      panierowane,na olej wrzucone i zjedzone:)Pominelam jakis kroczek?:)
      • coffee1 Re: Papier ryżowy... 10.05.05, 23:02
        PANIEROWANE? Nie miałam pojęcia, że można panierować!
        Nie mam woka, więc garnek jaki? i ile tłuszczu? i czy smażyć pod przykryciem?
        Poproszę o szczegóły techniczne. :)
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Papier ryżowy... 10.05.05, 23:08
          ja smaże w głębokim tłuszczu i jeszcze mi sie nie rozpadły tłusz musi byc gorący
          najlepszy olej słonecznikowy zawsze na takim robię smaże w woku i wychodzą
          chrupiące polewam ostrym słodko kwaśnym sosem chili z dodatkiem czosnku. pozdrawiam
        • fettinia Re: Papier ryżowy... 10.05.05, 23:25
          Zrobilam kiedys eksperyment i po zawinieciu panierowalam normalnie jak
          kotlety-jajko+bulka tarta i na gleboki tluszcz:)No i calkiem niezle wyszlo:)
    • lunatica Bardzo Wam wszystkim dziękuję, 10.05.05, 23:10
      nie pozostaje mi nic innego, jak przespać się z tymi pomysłami i co wymyśleć :-)
    • ampolion Re: Papier ryżowy... 10.05.05, 23:11
      Jak zawijać na sposób wietnamski:
      www.vietworldkitchen.com/features/ricepaper.htm
      • jarek_zielona_pietruszka Re: Papier ryżowy... 10.05.05, 23:20
        na tobie zawsze można polegać gdzię to miałem ale mi zaginęło ty zawsze
        znajdziesz to czego właśnie trzeba. pozdrawiam
    • yfcia Re: Papier ryżowy... 11.05.05, 11:37
      niekonwencjonalne podejście do tematu "papier ryżowy" to ja znalazłam dziś
      w "Przekąskach" Le Cordon Bleu. Należy wziąć sześć płatów papieru
      ryżowego,zwilżyć by zmiękł. Następnie posmarować go stopionym masłem, na
      wierzchu położyć kolejny płat, posmarować masłem. Powtórzyć to z trzecim
      płatem, aby otrzymać trzy warstwy. Tak samo spreparować pozostałą trójkę. Z
      płatów wyciąć krążki o średnicy 7 cm, a następnie umieścić je stroną
      posmarowaną masłem do dołu w foremkach o średnicy 5 cm i głębokości 2 cm.
      Wysypać fasolką, piec 10 min, do zazłocenia,wywalić fasolę, ostudzić. W te
      miseczki pakujemy co nam się podoba a Le Coron Bleu proponuje farsz z
      ugotowanej piersi kurczaka pociętej w kostkę, wymieszanej z łyżką sosu
      żurawinowego, trzema łyżkami śmietany, drobno posiekaną dymką. Dodajemy jeszcze
      sól i pieprz, i pół łyżeczki startej skórki cytrynowej. Udekorować(po nałożeniu
      w ryżowe miseczki)listkiem kolendry i skórką cytryny. Kurczaka można zastąpić
      wędzonym pstrągiem.
    • yfcia Re: Papier ryżowy... 11.05.05, 11:39
      patrzę, patrzę i widzę, że w spreparowany jw papier ale pocięty w kwadraty,
      nakładli farsz szpinakowo-fetowy, zrobili tobołki i zapiekli na złoto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka