Gość: myszz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:02 witam, kupiłam dzisiaj 4 móżdżki wieprzowe. jak je pitrasić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: móżdżek szt 4 12.05.05, 15:15 Mózg (najlepiej cielęcy, ale wieprzowy też b. dobry): klasycznie - sparzyć wrzątkiem z octem, obrać z błon, smażyć z jajkiem, sól i pieprz (szarawa masa bezpostaciowa, ale smaczna), można podać na grzankach; Albo - sparzony i obrany (z grubsza) mózg wymieszać z jajkiem oraz bułką, dodać sporo usiekanej zieleniny (koperek albo pietruszka zielona, ewentualnie szczypiorek), rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, uformować niewielkie kotleciki, otoczyć w bułce tartej, usmażyć na złocisty kolor - pycha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: móżdżek szt 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:18 dzięki... jutro pitrasze dzisiaj skręcaliśmy z mężem szafe... bite 6 godzin. koszmar Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lilka Re: móżdżek szt 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 02:25 Zanim usmaże z jajkiem, najpierw smażę cebulkę, do niej dokładam obrany mózg a do tej masy wbijam jajka, solę, pieprzę i smażę wszystko razem. Bez cebuli jest mdłe. Odpowiedz Link Zgłoś
gwendal Re: móżdżek szt 4 12.05.05, 23:49 Kurczę, gdzie Ty zdołałaś kupić móżdżki wieprzowe? Poluję w swoim Krakowie od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć - jakiś czas temu zacząłem nawet myśleć, że kompletnie zniknęły z rynku. Gwendal Odpowiedz Link Zgłoś
kaiserka Tak tylko chcialam spytac 13.05.05, 00:31 Gość portalu: myszz napisał(a): > witam, kupiłam dzisiaj 4 móżdżki wieprzowe. jak je pitrasić? a dlaczego je kupilas? Tradycja wyniesiona z domu? Jakies interesujace przepisy? Najwyrazniej nie, skoro pytasz jak je przyrzadzic. Ciekawa jestem po prostu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz Re: Tak tylko chcialam spytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 08:49 kupiłam, bo nigdy nie jadłam, lubie kosztować rzeczy dziwne. nie myśle o mózgu jak o MÓZGU :] oglądalam Hanibala usmażylam móżgi z jajkiem i bułką tartą /+ pieprz i parpyka ostra/ i faktycznie brakowało mi czosnku albo cebulki. 4 mózgi to koszt 90 gr a wyszlo na dwa porządne "kotlety" polecam , mózg jest bardzo delikatnym mięskiem:> Odpowiedz Link Zgłoś
miroslawa_potrzeba Re: Tak tylko chcialam spytac 14.05.05, 14:21 dziwie sie jak takie cos mozna jesc i jeszcze nazywac mieskiem, ja mla mnie to totalna zdroza!! brrrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini3 Re: Tak tylko chcialam spytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 07:50 A kiełbaskę w naturalnym jelicie lubi się? A flaczki, nerki, ozorki, nóżki itp. i całą obrzydliwą resztę? Móżdżek jest świetny, szczególnie na grzance z kilkoma wiorkami sera. Wyniosłam to z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz wątróbka dla pieska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 13:42 jak widzę piękne ufryzowane pańcie kupujące wątróbkę lub salcesonik dla pieska to ogarnia mnie pusty śmiech. Ja się nie wstydze tego co jem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
miroslawa_potrzeba Re: wątróbka dla pieska 15.05.05, 15:49 a ja sie tylko zdziwilam przeciez... i mowilam o sobie, tylko i wylacznie a tu takie ataki ad personam!! nie ladnie... ps po za tym nie musze wszystkiego smakowac zeby wiedziec czy cos jest dla mnie czy nie jest... ot taka prosta logika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myszz znów kupiłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 17:12 będzie na jutro na obiad!!!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś