Dodaj do ulubionych

potrawy z mielonego

15.05.05, 17:50
Znacie moze jakies fajne potawy z miesa mielonego?Ja zwykle robie kotlety
mielone,golabki,z makaronem,pierogi no i chyba wszystko.Chcialabym zrobic cos
nowego i smacznego!Bardzo prosze o przepisy!Dzieki wszystkim za pomoc!Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • nobullshit Re: potrawy z mielonego 15.05.05, 17:56
      Wczoraj była mowa o zapiekankach z mielonego:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=23904590
    • Gość: kucharz Re: potrawy z mielonego IP: 213.21.170.* 15.05.05, 18:01
      ...oto przepis na wspanialy sos "Bolonski":lekko podsmazyc na patelni pokrojona
      drobno cebule,marchewke i seler wloski, nastepnie dodac mieso mielone i skropic
      winem bialym lub czerwonym, gdy wino wyparuje dodac butelke przecieru
      pomidorowego i przyprawy(np.majeranek , bazylie,rozmaryn),dolac troche wody i
      dusic okolo 30 minut,podawac z kluskami, kopytkami oraz z..chlebem. Smacznego.
    • Gość: Xena Re: potrawy z mielonego IP: *.access.telenet.be 15.05.05, 18:30
      Faszerowane baklazany , cukinie , papryka faszerowana miesem i ryzem ,
      zraziki w sosie pomidorowym , grzybowym , musztardowo- miodowo- czosnkowym z
      czerwona fasola ,
      kebaby z mielonej baraniny
      kebaby w sosie pikantnym
      "oszukane golabki " czyli kapusta z ryzem i mielonym w jednym garnku jak
      bigos,
      male kuleczki do zupy podobnie jak kolduny ale bez ciasta ( do makaronu w
      zupie )
      • camomille Re: potrawy z mielonego 15.05.05, 19:57
        ja bym byla, xeno, bardzo zainteresowana twoimi zrazikami w sosie miodowo-
        czosnkowo-musztardowym bo brzmi mi to bardzo obiecujaco, wiec bardzo poprosze
        • Gość: Xena Re: zraziki IP: *.access.telenet.be 15.05.05, 22:51
          Mieso mielone ( ja robilam wieprzowe) doprawic czosnkiem , ziolami , sol ,
          pieprz , jajko surowe , cebula w kosteczke , czyli wszystko tak , jak na
          kotlety , nawet namoczona bulke lub chleba mozna dodac ale naprawde bardzo
          niewiele
          Nastepnie uformowac kulki wielkosci orzecha wloskiego i obtoczyc je w mace
          smazyc kulki na patelni , aby sie ladnie obrumienily ze wszystkich stron i
          usmazyly w srodku

W miseczce rozrobic miod , ostra musztarde , rozgnieciony czosnek ,maggi
          rozcienczyc to woda , dodac ziol takich jak tymianek , oregano ,
          rozmaryn , moga byc ziola prowansalskie oraz natka pietruszki ,
          Tak rozrobiony sosik dolaczyc do zrazikow , wymieszac wszystko

Kiedys mialam pod reka puszke czerwonej fasoli i dolozylam do tego dania , i
          mezowi tak smakowalo , ze zostaly juz te zraziki na zawsze z fasola

W razie czego mozna podprawic maka , zeby uzyskac konsystencje gestej smietany
          musztardy w Polsce wiem ze sa bardzo slodkie i malo ostre
          powinna byc ostra i troche kwasna taka z rodzaju tych zoltych albo francuskiej
          z gorczyca , zeby danie nie wyszlo za slodkie
          w razie czego dodaj sok z cytryny jak bedziesz rozrabiac ta miksture
          samcznego

• camomille Re: zraziki 26.05.05, 12:37
            dziekuje slicznie za podpowiedz, wyglada wysmienicie i bede probowac w
            niedalekiej przyszlosci, pozdrawiam
      • cytrusowa Re: potrawy z mielonego 26.05.05, 13:34
        a czy ja moge poprosic o przepis na nadziewane mielonym warzywka (cukinia,
        baklazan czy wreszcie papryka)?

no i od razu prosba dowszystkich - podajcie mi prosze przepis na sos koperkowy,
        ogolnie na robienie sosu-bazy. nie potrafie robic sosow, a chcialabym zaczac.
        niekoniecznki kaloryczny, ale jak takowy bedzie, tez dobrze
        • Gość: Xena Re: warzywka -cytrusowa IP: *.access.telenet.be 26.05.05, 15:00
          Baklazana przekroic na pol , wydrazyc troche miazszu ze srodka i posiekac ten
          miazsz.
          Rozrobic mielone mieso z jajkiem , przyprawic , dodac ziola, czosnek,cebule
          oraz posiekanego baklazana
          Lodki z baklazana posmarowac tluszczem , przyprawic oraz posmarowac
          koncentratem pomidorowym i zapiec do miekkosci
          Uwaga : ja pieke w mikrofali wiec nie moge podac ani czasu ani temperatury na
          piekarnik ale chodzi o to aby baklazan zmiekl i nie byl surowy w srodku .
          Nastepnie te lodki wypelnic farszem i przykryc ten farsz plastrami swiezych
          pomidorow z cebula , mozna tez pieczarkami i na wierzch troche tluszczu
          Chodzi o to , aby mieso bylo przykryte i sie nie wysuszylo w piekarniku
          Zapiec to wszystko
          Na koniec wyjac i przyozdobic ukosnie paskami zoltego sera , zielenina , mozna
          ulozyc oliwki etc

Jesli jest cukinia to postepowac podobnie
          Zwykle robie jednoczesnie baklazana i mala cukinie z tym samym farszem
          Cukinie kroje wtedy na kwadratowe slupki , nadziewam farszem , na wierzch
          pomidorek tak ,ze jest i lodeczka i cukinia dla urozmaicenia ale mozna ja robic
          zupelnie oddzielnie

Papryka faszerowana w sosie
          Srednie papryki wydrazyc odcinajac ogonek i robiac dziurke na ok 2 cm
          Przygotowac mieso przyprawic czosnkiem , cebula , ziolami(oregano) , surowe
          jajko , pieprz, sol , moze byc natka , cajen
          Warto utrzec na tarce kawalek czerwonej papryki i wymieszac z miesem na farsz.
          Do farszu co kto lubi - sos sojowy , maggi , jesli ktos uzywa harisse to tez
          mozna dodac , lub ajwar
          Nastepnie wsypac do farszu suchy ryz w zaleznosci ile jest miesa ale nie za
          duzo ryzu bo on bardzo urosnie podczas gotowania
          Nafaszerowac papryki i najlepiej ustawic je w garnku scisle .
          nie jest to konieczne bo mozna tez je polozyc jesli sa np tylko 2 ale uzywac
          wtedy garnek o malej srednicy
          Zalac woda i gotowac ok 40 minut pod przykryciem
          Do wody dodac kostke smakowa , listek laurowy , oregano, czosnek , cebule ,
          mozna tez marchewke , pieczarki , papryczke chilli jesli ma byc pikantne
          Kiedy papryka jest miekka z jedrna skorka ( nie powinna popekac ani sie
          rozgotowac) wyciagamy ostroznie na zewnatrz i zaprawiamy sos
          koncentratem lub pomidorami z puszki , doprawiamy do smaku , zageszczamy maka
          i wkladamy papryke z powrotem
          Podawac z zielenina

Podobnie mozna piec w piekarniku ale wtedy ryz powinien byc wczesniej
          ugotowany , nie suchy

• Gość: Xena Re: warzywka -cytrusowa IP: *.access.telenet.be 26.05.05, 15:10
            PS do papryki fszerowanej w sosie pomidorowym tez mozna dodac cukinie ( do sosu
            oczywiscie)
            bardzo ladnie sie komponuja te warzywa
          • Gość: lila Re: warzywka -cytrusowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 17:27
            super - inspiracja dla mnie! jutro do dzieła!
    • Gość: Xena Re: potrawy z mielonego IP: *.access.telenet.be 15.05.05, 18:33
      hamburgery ze smazona cebula
    • Gość: ana Re: potrawy z mielonego IP: 213.77.86.* 15.05.05, 18:41
      Polecam papryke faszerowaną, farsz taki jak na gołąbki, tylko faszeruje sie nim
      papryke i dusi
      • Gość: lilka Re: potrawy z mielonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:28
        jakieś pulpeciki ..
    • malaszaramysz Re: potrawy z mielonego 15.05.05, 19:01
      Chilli con carne
      • aniutek Re: potrawy z mielonego 15.05.05, 20:06
        klops pieczony z sosem grzybowym,
        kulki z sosem koperkowym +kasza gryczana ( na obiad dzis ) ,
        hamburgery z patelni ( samo mieso uklepane na splaszczona kulke naljepsze wolowe ale kurczakowe
        czy wieprz tez jest OK) do tego bulka z majonezem i musztarda, gruby plaster pomidora i cebuli,
        ogorek kiszony i piwo :)
        lazagne
        • Gość: kinga044 Re: potrawy z mielonego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.05, 20:48
          Dzieki wszystkim za odpowiedzi!Papryke wlasnie robilam,palce lizac!
          A czy moglibyscie porekomendowac jakies potrawy z mielonego niezbyt
          kaloryczne?Bo hamburgery wlasnie sa taką bomba kalorii.
    • Gość: Xena Re: potrawy z mielonego IP: *.access.telenet.be 15.05.05, 21:45
      Hamburgery nie musza byc wcale kaloryczne pomijajac bulke z majonezem :-)
      Zwykle powinny byc robione z miesa wolowego , ktore jest chude z natury
      Mieso doprawic sola , pieprzem , ziolami i wymieszac z surowym jajkiem , ktore
      sklei mieso
      oproszyc maka , uformowac plaskie placki i smazyc na rozgrzanej patelni z
      bardzo niewielka iloscia tluszczu (patelnia tylko posmarowana tluszczem) 5- 7
      minut z kazdej strony
      w miedzyczasie mozna podsmazyc cebule ,czosneki aby sie nie spalila zdjac ja z
      ognia
      i potem po zdjeciu hamburgerow wlozyc ja znowu , podlac kapka wody , posolic
      Z kasza gryczana lub brazowym ryzem to bardzo dietetyczne danie
      do tego ogorek kiszony lub pomidor z cebula :-)
      Na pewno mniej kaloryczne , niz zwykle wieprzowe mielone z tarta bulka w srodku
      i na zewnatrz

• Gość: kinga044 Re: potrawy z mielonego IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.05.05, 22:00
        Zwykle uzywam mielonego z indyka lub cielecego,bo wieprzowego i wolowego nie
        lubie.Mi sie wydawalo ze takie hamburgery sa bardzo kaloryczne,a moj maz
        uwielbia wlasnie takie bez bulki,samo miecho!Chce jitro zrobic taka zapikanke z
        ziemniakami i mielonym,mam nadzieje,ze bedzie dobre!Dzieki serdeczne wszystkim
        za pomoc!
    • jagoda85 Re: potrawy z mielonego 15.05.05, 22:22
      Bardzo dobre jest mieso mielone z grila, ja doprawiam dość ostro, bo takie
      lubimy, potem można to nabić na patyczki, ale nie koniecznie, można usmażyć na
      patelni grilowej lub na grilu elektrycznym lub drzewnym. Ale ja nie panieruję
      mielonego, bo nie lubię panierki. Do tego wspaniały jest sos tzatziki, który
      robię sama z jogurtu naturalnego czosnku i koperku. Bardzo smaczne i
      dietetyczne.
    • ampolion Re: potrawy z mielonego 15.05.05, 23:40
      Wpisz w forumową wyszukiwarkę "mięso mielone" - powinno wyjść 41 postów.
      • Gość: gniecha Re: potrawy z mielonego IP: *.pool8252.interbusiness.it 18.05.05, 19:22
        chili con carne

male pulpeciki swietne do makaronu (wloski przepis) i do klusek i same tez

w zapiekance z makaronem (ukladane warstwowo)
    • Gość: ewa Re: potrawy z mielonego IP: 217.153.62.* 18.05.05, 19:53
      chili con carne
    • kikkera Hachie parmentier... 26.05.05, 11:48
      oraz mus z bakłażanów
      • Gość: kasia Re: Hachie parmentier... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 08:18
        palce lizać :-)
    • Gość: hannaa Re: potrawy z mielonego IP: 192.160.110.* 02.06.05, 11:59
      pieczeń "rzymska" z warzywami
      mięso jak na mielone + pokrojona w kosteczkę kolorowa papryka
      można tez mieszać groszek zielony, cukinię, marchewkę w kostkę pokrojone
      dosmaczyć wg uznania papryka w proszku słodka dla koloru, pieprz oregano ,
      bazylia a szczególnie świeża
      ja dodaję sos sojowy
      albo bez warzyw ale z pieczarkami- wtedy do mielenia mięsa można dodać
      podsmażoną cebulkę
      ostatnio piekłam z mielonego mięsa pół napół nogi kurz i "dolne" indycze było
      dobre ale to pracochłonne odzielanie od kości! no trudno - decyduje cena!
      pozdrowienia hannaa

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka